Köyler Hakkındaki bilgiler web ve o köyde yaşayan ailelerden elde edilmiştir. Bilgilerin tümü güncel ve doğru olmayabilir. Çoğunda bilgileri sunan hemşehrilerimiz kendi ailelerini öne çıkartmıştır. Ancak Türkiye’deki tüm Çerkes köylerinden ulusal bağımsızlık savaşında olsun diğer kültürel sanatsal anlamda ünlü kimlikler çıkmış olup halen görev ve kariyer anlamında kuvvetli bir nesilde yetişmektedir.
Bu gizli kahramanları tanıtmak amacı ile iyi ve titiz bir çalışma yapmaktayız ve tarihi bir belge anlamı kazansın diye sizlerle paylaşacağız. Projemize destek olmak için lütfen bugün bilinmeyen gizli kalmış veya kasten gizli bırakılmış üstü örtülmüş bu olguları bildiğiniz kadar aynı zamanda varsa tarihleri ve belgeleri ile bizimle paylaşmak için webmaster@jineps.com mail adresinden iletişime geçiniz lütfen.
AKTOPRAK KÖYÜ
Türk-Rus savaşı sonunda Çerkesya’nın Ğuneriko Hable’den zoraki göçle gelenlerden Şaruhko soyundan Tıkırıtse Bekir Bey tarafından 1884’te kurulmuştur. İlk yerleşim sırasında yeni göçmen Çerkeslerin uğrak yeri olduğu ve buradan diğer köylere dağıldıkları biliniyor.
Kurtuluş savaşı zamanında Bekirbeylerden o zamanda orduda albay olan Mahmut Paşa’nın Adazapazarı Hendek isyanında oradakilerin kendi soyundan deyip yanlız başına isyancılarla konuşmak maksadıyla gitmesinin ardından pusuya düşürülüp atının üzerinde vurulduğunu ve Abazaların kendi insanımızı vurduk deyip üzüldükleri. Şaruhko Mahmut beyin kendi canını feda edip orada kan dökülmesini önlediği ve böylece isyanın son bulduğu bilinmektedir.
Kurtuluş Savaşı sırasında Şaruhko sülalesine mensup kişilere Cumhuriyetçi taraftarı olduklarından dolayı çeteler tarafından baskın yapıldığı ve bu aileye mensup kişilerden Bekir Bey’in ve çocuklarının öldürüldüğü bilinmektedir.
Ayrıca Teşkilatı Mahsusa reisi Kuşçubaşı Eşref Sencer beyin bir ara bu köyde konakladığı da bilinir.
17 Ağustos depreminden önce sürekli göç veren köyde , deprem sonrası nüfus artışı görülmektedir. Yeni evler inşa edilmekte olan Aktoprak köyünün 5600 dekarlık arazisi dışında 2300 dekarlık orman arazisi vardır. Maalesef köyden tapu kadastro geçmesi aşamasında tapu kadastro müdürlüğü memurları bariz haksızlıklar yapıp yaklaşık 100 yıldır ekilen arazileri Orman olarak gösterip arazilerin bir bölümünü gasp etmiştir.
Aktoprak köyünde Şenol Triko adında tekstil fabrikası faaliyet göstermektedir. Bu sayede çevredeki köylerdeki kızlarımıza iş imkanı sağlanmaktadır.
Ekonomisi tekstil,tarım ve ormancılığa dayanan Aktoprak köyü Altınova ilçe merkezine 20 km’lik bir mesafede bulunmaktadır.
Aktoprak köyünde yaşayan Çerkes aile sülaleleri ; Ğoluk (Yılmaz) ,Yedic(Yavuz) , Kuaş (Aktoprak) , Kube (Fidan) , Şaruhko (Altıntaş/Şenol) , Tsey ( Özdemir / Demirbaş).
Yedic sülalesi halen yaşamakta olup günümüzde Yavuz soyadını kullanmaktadırlar web sitelerinde Yavuz sülalesinin orijinal adının Khelemet olduğu belirtilmiştir ancak bu yanlıştır. Khelemet Yediç ailesine takılmış bir lakabdır.
Günümüzde köyde yaşamayan aile isimleri ise; Guate , Kalhe , Huvaj , Hatikuay , Mokov , Tatij.
Sayı : 2006 02