Jineps’e Mektup Var…

0
493

Bu sayımızdan itibaren gazetemizle ilgili bize ulaşan görüş ve önerileri yerimiz elverdiğince okurlarımızla paylaşmaya çalışacağız. Bu sayede Jineps’in çıkışında ifade edilen ilke ve hedefleri doğrultusundaki yürüyüşü, inanıyoruz ki güç kazanacak. Siz de e-posta ve mektup yoluyla bize görüş ve önerilerinizi ulaştırabilirsiniz. Bize ulaşabileceğiniz adresler künyemizde mevcut. Sağlıcakla kalın… 


Jineps Nasıl Bir Gazete Olmalı? 

Gruptan bir arkadaş bana sordu…Jineps nasıl bir gazete olmalı? Ben de bir düşüneyim dedim. Sonra;  önce Dünya’ya, sonra Türkiye’ye ve sonra Kafkasya’ya ilişkin düşüncelerimi gözden geçirdim…Aklım bana dedi ki;  

Jineps:  

1.Barıştan yana olmalı…Yani savaş karşıtı olmalı… 

2.Eşitlikten, adaletten yana olmalı… 

3.Çevreci olmalı. 

4.Nükleer karşıtı olmalı… 

5.Uzaklardaki değil bölgedeki ülkelerle işbirliği yapmalı… 

6.Türkiye’nin demokratikleşmesi için mücadele etmeli… 

7.Türkiye’de ve Dünya’da yaşayan tüm etniklerin varlıklarını sürdürebilmeleri için destek vermeli… 

8.Jineps Türkiye’de demokrasi ve insan hakları kavramları gelişmeden  Çerkes varlığının sürdürülemeyeceğini anlatmalı… 

9.Çerkesler’in Anadolu’nun sahiplerinden biri olduğunu anlatılmalı…Anadolu’nun, Çerkesler’in sürgün edildiği bir yer olduğu kadar Türkler’in de göç ettiği bir yer olduğu unutulmamalı…Misafir gibi davranılmamalı… Başkalarının hakları kadar bizim de haklarımız olmalı… Jineps bunları da savunmalı…Özetle Anadolu’nun göçler memleketi olduğu açıklanmalı… 

10.Çifte vatandaşlık istenmeli ve savunulmalı… 

11.Birlikte yaşadığımız uluslara, etniklere küfür ederek çifte vatandaşlığın alınamayacağı unutulmamalı… 

12.Sürgünün Çarlık döneminde olduğu… Sovyetlerin ve sosyalizmin Çerkesliği yaşattığı, geliştirdiği unutulmamalı… SSCB olmasaydı bugün Adigey ya da diğer cumhuriyetlerin olamayacağı hatta Çerkes kültürü diye bir şeyin kalmamış olacağı unutulmamalı. 

13.Jineps gerçekçi bir gazete olmalı…Bir bireyin kimliğini veren o bireyin ülkesidir. Bireye verilen değeri belirleyen ülkesinin gücüdür. Kafkasya’da güçlü değilseniz kimliğinizin de önemi yok demektir. Gerçekçi olmalı, buradan insanları Kafkasya’ya göç ettiremeyebilirsiniz ama çifte vatandaş olmalarını, insanların hem orada hem burada yaşamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca oralara yatırımları teşvik edebilirsiniz. Bu sizin zorunlu olarak dilinizin de gelişmesine neden olur. Orayı savaşlarla değil güzelliklerle anmalı. 

Tarihsel koşullar kiminle iş birliği yapmanız gerektiği konusunda ip ucu vermiyor mu? 

Jineps belirlediğim çizgide politika izlerse tabi ki nefer oluruz. 

Ahmet Cevat BENK, Ankara 


Var oluşla Yok oluş Arasında İnce bir Çizgideyiz 

Bu ülkede yaşayan halkların haklarını kendileriyle birlikte savunmaya, insanca bir yaşamı hak edenlerin yanında omuz omuza olmaya aday olmak için gazetemizi çıkarmayı düşünenlere, emek verenlere selam olsun. 

Özgürlük hiçbir zaman kolay kazanılmamıştır. Büyük davaların bütünü bedel ödemeyi göze alarak kazanılmıştır. Kafkasya Halkları şimdiye kadar hep başkaları için bedel ödemiştir.  

Tam da şimdi Kafkasya Halkları önemli bir dönemde bulunmaktadır. Hem anavatanda hem de diasporada var oluşla yok oluş arasında ince bir çizgidedir. Ya gözlerimizi kapatıp kendi kendimizin yok olmasına seyirci kalacağız ya da çizginin ötesine geçip özgür ve kendimizden emin adımlarla yürüyeceğiz.  

Kaf Dağı’nın ötesinden gelenlerin, geleneklerinde sakladıkları sırlarını, kültürel zenginliklerini, renklerini ülkenin diğer halklarıyla paylaşmak, barış içinde daha güzel bir dünya oluşturmak için yola çıkanlara rehberlik yapacak olan JİNEPS’ e epey görev düşüyor. 

 Sezan (ALTINIŞIK) YAVUZYILMAZ-Trabzon 


Bir Tutam Tuz da Benden 

Jineps dostlarının arasına yeni katıldım. Ben sizleri tanırken, sizlerin de beni tanıması gerektiğini düşündüm. Annem ve babaannem Abhaz. Her zaman ve her yerde Çerkes olduğumu söyleyecek kadar benimsemiş olduğum Çerkes kimliğime rağmen, bu güne dek pek çok nedenle Çerkes örgütlenmelerinin dışında kaldım, dışında kalmayı tercih ettim. Ancak, Jineps gazetesine tesadüfen ulaşıp da, ilk sayısındaki sunuş yazısını okuduğumda, ilk kez bir Çerkes oluşumu beni heyecanlandırdı. Çünkü tarifi yapılan ilkeler; kendi kimliğinden yola çıkarak evrensel değerleri hedefleyen çizgisi, özgürlükçü duruşu beni düşündürdü. Oldukça zor koşullarda, büyük bir emekle ve tamamen gönüllükle çıkan Jineps gazetesi, beni kendine çekti. 25 yıllık gazetecilik deneyimimi ve birikimimi, Jineps’e aktarmayı, gönülden ve gönüllülükle istedim. Ama sanıyorum Jineps dostlarından öğreneceklerimin yanında, benim aktarabileceklerim çok önemsiz kalacak. 

Çünkü daha şimdiden beni şaşırtan pek çok şeyle karşılaşıyorum. Örneğin, yakın aile çevremin dışında, Jineps’in davetiyle ilk kez bir etkinlikte Çerkes müziği dinledim. İlk kez bildiklerimin dışında Çerkes dilleri duydum, Çerkes yemekleri tattım, Çerkes oyunları seyrettim. Bu beni uzun uzun düşündürdü. Belki asıl sorumluluk bana ait ama yine de bütün Çerkesler düşünmeli: Çerkesler niye bugüne dek, “devletle ya da devlet uzantılı ilişkilerle”, Çerkes tavuğu ve Çerkes kızlarının güzelliğiyle anıldı da, diliyle, müziğiyle, sinemasıyla, edebiyatıyla, yazarıyla, sanatçısıyla, yayınlarıyla gündeme gelmedi, gelemedi? Niye, diğer halklarla daha fazla dayanışma içine giremedi? Niye, kabuğunu kıramadı, niye tabularını tartışamadı? Bu soruları artırmak mümkün. Kısacası demek istediğim şu ki; Jineps, Çerkesler için yepyeni bir ufuk açmakla kalmıyor, bugüne dek kendilerini Çerkes hissetmelerine rağmen aidiyet oluşturabilecek bir alan bulamayan benim gibi pek çok kişiye de farklı bir çekim merkezi sunuyor. Bu çorbada bir tutam tuzum olursa ne mutlu bana.  

İnci HEKİMOĞLU-İstanbul 


Jineps’in Benim İçin Anlamı… 

Jineps’in iki anlamı var benim için. Birincisi, gözyaşı. Hani şu yüzyıllar önce akmaya başlayan gözyaşından, 1864 yılında çağlayana dönmüş gözyaşından bahsediyorum. Hani şu hiç kesintiye uğramayan; yanaklarımıza değil bizzat yüreğimizden akan gözyaşından bahsediyorum. 

İkincisi rüzgar. Varoluşundan beri Kafkasları hiç terk etmeyen rüzgardan bahsediyorum. Hani kartalların yardımcısı, sürgüne gönderilemeyen o kahramandan bahsediyorum. Hani biz ayrılırken Kaf Dağı’ndan bizi iniltili ağıtlarıyla uğurlayan; sizi unutmayacağım, dönüşünüzü dört gözle bekleyeceğim diyen rüzgardan bahsediyorum. Her Kafkas gencinin saçlarını okşayan o neşeli rüzgarın şimdi biz sürgün çocukları için çektiği hasretten bahsediyorum. 

Neps gözyaşı demektir. Jineps Kafkasya için dökülen gözyaşıdır. Kafkasya özlemi ve bu özlemi çekenler adına gençlerin ve genç kalanların çıkardığı bir gazetedir Jineps. Kafkasya’nın kalbine saplanan paslı hançeri çıkaracak gençliğin gazetesidir. Bir varoluşun simgesidir. Biz varız deyişidir Kafkasya’nın ve Kafkasyalı’nın. Kafkas gençliğinin gücüdür Jineps. 

Amacı birleşik bağımsız Kafkasya olan bir gazetedir. Maddi olarak, siyasi olarak güçtür. O Kafkasyalı’dır. Kafkasya sevdalısıdır. Özgür bir Kafkasya için bir şeyler yapabilme çabasındadır. 

Herhangi bir dernek yada üyelerinin tekelinde değildir. Sadece dernekleri temsil eden bir yayın organı değildir. Tüm Kafkasyalı derneklere aynı mesafededir. Ayrımcı değil aksine tüm Kafkas gençliğini bir araya getirme ve bir arada tutma, dayanışmayı sağlama amacındadır. Kafkasya adına yapılan her faaliyetin yanındadır Jineps.  

O şahısların tekelinde değildir. Ve şahısları değil toplumu temsil etme çabasındadır. Toplumun sözcülüğünü üstlenme yolundadır. Parça parça olmuş Kafkasya’yı, Kafkasyalı’yı birleştirmeyi ve dünya ile bütünleştirmeyi misyon edinmiştir. 

Biz Çerkesler insana insan olduğu için değer verir, saygı duyarız. İşte böyle bir anlayışın gazetesidir Jineps. Şovenist milliyetçi, kafatasçı değildir o yüzden. 

Jineps toplum yararına elini taşın altına koyanların gazetesidir. Bu işten benim yararım ne olacak diyen zihniyetin tamamen karşısındadır. Şahsi yarardan önce, toplum yararı gelir anlayışındadır.  

O halde ne yapmalıyız? Tabi ki gazetemize sahip çıkmalıyız. Onu korumalı, gelişmesi için elimizden geldiği kadar yardımcı olmalıyız. Kişisel fayda ya da çıkarlarımızı biraz göz ardı etmeliyiz.  

Abone isek bir kişiyi daha abone yapabilmeliyiz. Değilsek ilk önce abone olarak başlamalıyız çorbaya bir tutam tuz eklemeye. Yeterli bulmadığımız yönleri kırıcı olmadan bildirmeliyiz. Geliştirmek için biz de elimizi taşın altına koyabilmeliyiz. 

Zira bu gazete bizim, tüm Kafkasyalılar’ındır. Jineps bizim feryadımızın, duygu ve düşüncelerimizin kağıda yansımasıdır. Bu yolda her Kafkasyalı’ya çalışmak düşer. Büyüklerimize, yol göstermek için yolda ışık olmak; küçüklerimize yolda yürümek düşer. 

Sahip çıkmak düşer gazetemize. Çalışmak düşer geliştirmek uğruna. Faydalı olamıyorsak zararlı da olmamak düşer. Zira o bizim Kafkasyalı’nın Kafkas gençliğinin gazetesidir.  

Sevgi ve kardeşlikle. 

                                                                                                          Onur Yakup AKIN-İstanbul     

  

 

Sayı : 2006 04