Aralarında, Sevim Belli, Mihri Belli ve Vedat Türkali’nin bulunduğu, aydın, yazar, birçok din, etnik köken ve inançtan insanların yan yana gelerek oluşturdukları inisiyatif, Güneydoğu olaylarıyla ilgili olarak barış çağrısı yaptı.
24 saat oturma eylemi
Aydın, yazar, çeşitli din, milliyet ve inançtan insanların yan yana gelerek oluşturdukları inisiyatifin 24 saat süren oturma eylemi çağrısı yarın 8 Nisan 2006 günü Pera Palas otelinde saat 11:00’deki basın toplantısıyla başladı.
İnisiyatif, hızla içine girilmekte olunan çatışmalı ortamın sona erdirilmesi ve Kürt sorununa siyasal ve demokratik bir çözüm bulunması için İstanbul’da yaşayan ve soruna duyarlı herkesin Pera Palas’taki eylemlerine destek vermesini istemişti. Bu çağrı yanıtsız kalmadı ve çok çeşitli sivil toplum örgütlerinemensup yüzlerce kişi eylemi ziyaret ederek desteklerini sundular. Jineps Gazetesi Sahibi Görkem Yılmazer ile yazı kurulu üyesi Anıt Baba da inisiyatifin eylemine destek verenler arasındaydı.
İnisiyatif, “kan dökülmesin, çözüm diyalogdan geçer” ve “barış içinde yaşama” çağrısı yaparak, çatışma ortamının durdurulmasını istedi ve herkesi barışa destek vermeye çağırdı.
Sevim Belli: Halklar karşı karşıya getiriliyor
24 saat sürecek oturma eylemini düzenleyenlerden Sevim Belli “Ortada, herkesin çözüm istediği, ürkütücü bir durum var” dedi. Sevim Belli, 20 yıldan fazla süren çatışmanın Türk ve Kürt halkını karşı karşıya getiremediğini söylerken, Mihri Belli, Kürt meselesinin hakça çözümü için demokrasinin gerekliliğine değindi.
Birkaç arkadaş birleşerek savaşın durması için böyle bir harekete karar verdiklerini söyleyen Sevim Belli, “Bu çatışma ortamını protesto ederek, kamuoyunu uyarmayı yeniden gündeme getirmeyi hedefledik. Biz çatışmaların durmasını ve barış olmasını istiyoruz. Türkiye’nin tüm halkları aklını başına toplamazsa, bu gidişle çok tehlikeli bir kaosa sürükleniriz ” dedi.
Hazırlanan ortak metni okuyan ünlü edebiyatçı Vedat Türkali “ayrı kimliklerden, ayrı görüşlerden insanlar olarak, bu ülkede barış içinde bir arada yaşama isteğimizi dile getirmek için toplanmış bulunuyoruz” dedi. Birbirinden farklı görüşlere sahip olduklarını belirten Türkali, herkesin akan kanın durmasını istediğini; bunun tek yolunun diyalog olduğunu düşündüklerini ifade etti. Diyarbakır’da ve bölgede yaşanan son olaylardan çıkarılacak dersin daha fazla baskı, daha fazla şiddet olmaması gerektiğini kaydeden Türkali, Türkiye’de yaşayanlara birbirine boğazlatmak için şiddet yöntemlerinin karanlık güç odaklarınca kışkırtıldığını belirtti. Dünyada çözümsüz sorun olmadığını; sadece çözümden yana olmayan ve çıkarlarını çözümsüzlüğe dayandıran karanlık çevreler olduğunu ifade eden Türkali açıklamanın devamında şunları kaydetti: “Burada 24 saat oturacağız, gelenleri dinleyecek, onlarla düşüncelerimizi, kaygılarımızı paylaşacağız. Simgesel de olsa sözün, diyaloğun adımını atacağız” diyerek sözlerini sona erdirdi.
İnisiyatifte kimler var
Vedat Türkali, Canip Yıldırım, Mihri Belli, Sevim Belli, Tarık Ziya Ekinci, Mehmet Doğan, Mihail Vasiladis, Raffi A. Hermonn, Adüllatif Şahin.
Ziyaret edenler:
24 saat oturma eylemi yaparak diyalog talep eden isimleri ziyaret eden, aralarında yazar, sanatçı, siyasetçilerinde olduğu isimlerden bazıları şunlardı:
Gençay Gürsoy, Abdurrahman Dilipak, Eşber Yağmurdereli, Yücel Sayman, Ercan Karakaş, Hrant Dink, Salim Uslu, Enver Ercan, Tuğrul Eryılmaz, Yıldırım Türker, Fatoş Güney, Metin Celal, Jülide Kural, Ahmet Ümit, Osman Kavala, Murat Çelikkan, Akın Birdal, Kemal Aytaç, Bahri Belen, Levent Tüzel, Filiz Koçali, Celal Başlangıç, Doğan Erbaş, Gülten Kaya, Necmiye Alpay, Toktamış Ateş.
Sayı : 2006 05