Çerkesler’in tarihinde önemli bir yeri olan 21 Mayıs’ın, Çerkes bilinç haritasına kazınması ile, Türkiye’nin Çerkes yerleşimi olan birçok köşesinde anılıyor olması önemlidir. Diasporada, birlikte yaşadığımız insanların bilgilendirilmesi ve insanlık ayıbı olan ‘Çerkes Sürgünü’ konusunda duyarlılıklarının arttırılması bizlerin çabası ile olabilecektir.
1993 yılında Karaağaç köyü mezar ziyareti ile başlayan ve dört duvarın dışına taşan anma programları, bu konuda atılmış bir adımdır sadece. Adımların daha hızlı atılabileceğini ve dağa taşa “21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgünü Anma Günü” yazılacağına inanıyoruz.
Karaağaç köyü organizasyonunu başlatanlara, gelenekselleşmesinde katkı koyanlara, Sürgün Anıtı için çaba göstermiş olanlara teşekkür ederek 20 Mayıs 2006’ya dair ajandamıza kaydettiğimiz notları sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sesli düşünmekten amacımız daha etkin 21 Mayıslar içindir:
-Çam Konak köyü sahilinde daha iyi bir alan organizasyonu yapılabilir.
-Daha iyi bir ses düzeni kurulabilir.
-Mağaranın kapısına demir kapı yapılarak korumaya alınması sağlanabilir.
-Etkinlik alanına bir sahne kurulabilir.
-Ağıtlar, şiirler, tiyatral sunumlar… planlanabilir.
-Perde kurulabilir ve projeksiyonla sunum gerçekleştirilebilir.
-Çerkes giysili organizasyon görevlileri olabilir.
-Kişisel, kurumsal bütün ilişkiler zorlanarak Türkiye ve Dünya medyasının ilgisinin arttırılması sağlanabilir.
-Kafkasya’daki anmaya paralel anında bir iletişim (görüntülü olması muhteşem olur) ile karşılıklı mesajlar iletilebilir.
(…)
Sayı : 2006 06