Abhazya ve Gürcistan heyetleri 5 yıldır sonuç alınamayan barış görüşmelerine 15 Mayıs’ta Tiflis’te devam etti. Rusya, ABD, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya’dan temsilcilerle BM Genel Sekreteri’nin konuyla ilgili özel temsilcisi Heidi Talyavin’in nezaretinde görüşmeler sürdürüldü. Daha çok sosyo-ekonomik konuların görüşüldüğü toplantıda, asıl amacın mültecilerin geri dönüşü ve can güvenliği olduğu belirtildi.
Kesin olmamakla birlikte Abhazya Devlet Başkanı Sergei Bagapsh ile Gürcistan lideri Saakashvili’nin yüz-yüze görüşebilecekleri bize ulaşan haberler arasında.
Abhazya Dışişleri Bakanı Sergei Shamba, Gürcü yetkililerle görüşmesinde Devlet Başkanı S.Bagapsh’ın hazırladığı barış raporunu sundu. “Gürcistan Hükümeti’nin ve halkının planı anlayışla karşılayacağını beklediğini” ifade eden Shamba, “Barış görüşmelerinde çok zaman kaybedildi. Zamanın değerlendirilmesi için Bagapsh planının devreye girmesi gerekir” dedi. Gürcü heyeti başkanı Haindrava, Bagapsh planı için “Barış planından ziyade bağımsızlık deklerasyonu yayınladığını” belirtti. Shamba ise “Abhazya halkı bağımsızlık isteğini referandumla daha önce noktaladı” dedi. Ayrıca Gürcü mültecilerin Abhazya’ya geri dönmesine karşı olmadığını; “İlk etapta Abhazya’nın Gal bölgesine yerleştirilmeleri gerekir, 1994 anlaşması bu konuya böyle bir çözüm bulmuştu” dedi.
Heyetler görüşmelerden memnun olarak ayrıldıklarını belirtti.
Gürcü gazetecilerin Dışişleri Bakanı Shamba’ya “Rusya’ da yasaklanan Gürcü içeceklerinin neden Abhazya’da da yasaklandığını, demiryolunun işlemesi ile ne gibi gelişmelerin olacağını” sordu. Shamba; “Gürcü içeceklerinin Abhazya’da talep edilmediğini, hiç bir zaman satılmadığını, özel bir ambargonun olmadığını” belirtti. Demiryollarıyla ilgili olarak da “Konsorsiyum (görüşmeye eşilik eden ülke heyetleri) çalışma grubu oluşturulduğunu ve çalışmaların sürdüğünü” belirtti.
Gürcistan görüşmecisi Haindrava; “Görüşmelerden oldukça memnun olduğunu, önemli olanın barış görüşmelerinin istekli ve düzenli olarak yapılması” olduğunu belirtti. Abhazya’ dan gelen tüm istekleri değerlendirmeye aldıklarını, ama kendilerinin de Abhazya’ dan istekleri olacağını belirtti.
12 Mayıs 2006’da Abhazya Parlamentosu’ na sunulan ‘Geleceğin Anahtarı’ adını taşıyan Bagapsh planının en önemli kısmı; “Gürcistan’ın Abhazya’ dan özür dilemesi gerektiği, Gürcistan’ ın yanlış politikaları yüzünden Abhazya’nın savaşa sürüklendiği ve izole edildiği, Gürcistan Hükümeti’nin Abhazya üzerinde ekonomik ve politik baskı yapma çalışmalarına son verip Abhazya’ya uygulanan tüm ambargonun kaldırılması gerektiği” ne vurgu yapması.
Gürcistan’ın Abhazya’ya karadan, havadan ve denizden saldırı yapmaması kaydıyla, barış görüşmelerine oturmaya hazır olunduğu belirtildi. Bagapsh ayrıca; Gürcistan hükümetiyle birlikte organize suçlarla mücadele konusunda birlikte çalışabileceklerini ifade etti.
Abhazya parlamentosunda pek hoşa gitmeyen tek madde ise, Gürcü mültecilerin Abhazya’ya geri dönüşü ve Abhazya yurttaşlığı kazanmaları konusu.
Görüşmelere Haziran 2006’da Sohum’da devam edilecek.
Haber: Nurettin Nagoudns
Sayı : 2006 06