İspanya’da sorun barışçı yöntemlerle aşıldı

0
524

Katalan Seçmenler “Özerlik” Dedi 

İspanya’nın Katalonya bölgesinde özerklik haklarını arttıran yeni statü, geçen ay yapılan halk oylamasında yüzde 75 “evet” oyuyla kabul edildi.  

İlk sonuçlara göre, Barcelona şehrinin de bulunduğu zengin kuzeydoğu bölgesi halkının sadece yüzde 15’i, “Daha fazla özerklik istemiyoruz” dedi. Başkakan Jose Luiz Zapatero önderliğindeki sosyalist hükümet, Katalonya’yı İspanya çatısı altında tutmak için, Katalanları ayrı bir millet olarak tanıyan ve bölgeden toplanan vergilerin yine bölgede harcanmasını sağlayacak olan statüyü referanduma sunmuştu. Ana muhalefetteki muhafazakarlar, Bask bölgesine “bağımsızlık” için cesaret verdiğini savundukları statüyü eleştirirken, ayrılıkçı radikal Katalanlar da yeni hakları yetersiz buldukları için oylamada ‘hayır’ oyu kullandı. 

Katalonya’ya daha fazla özerklik tartışmaları bu referandumla da son bulmuş gözükmüyor. Ülkenin yüzde 54’ü bu referandumun yapılmasının İspanya’yı böleceğini söylüyor. İngiliz Telegraph gazetesi, referandumla Katalonya’nın ülke olmadığını fakat buna “bir adım daha yaklaştığını” yazdı. İspanyol gazeteleri Sosyalist Zapatero’nun parlamentoda Katalan partilerden destek alabilmek için bu yola girdiğini, fakat bunun ülkeyi zor duruma sürükleyebileceği yorumunu yapıyor. 

Komutan Görevden Alınmıştı  

Sosyalist Zapatero geçtiğimiz ocak ayında, ülkenin zengin ve güçlü bölgelerinden Katalonya’ya daha fazla özerklik verilmesi için bölgenin en büyük siyasi partisi Uyum ve Birlik Partisi lideri Artur Mas ile anlaşmaya varmıştı. Fakat özerklik tartışmasına ana muhalefet partisi Halkçı Parti ile ordu sert tepki göstermişti. Katalonya’ya daha fazla özerklik verilmesi halinde “ordunun devreye girebileceği” imasında bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Jose Mena Aguado görevden alınmıştı. Sağ muhalefet ise bu tanımanın sadece ilk adım olduğunu söylerken “İspanya ulusu içinde başka ulus kabul edilemez. Başta Bask olmak üzere diğer bölgeler de benzer talepte bulunabilir. Ve İspanya bölünebilir” uyarısında bulunuyor. 

Ulus Olarak Tanınacaklar 

Referandum sonucu ortaya çıkan yeni hukuki duruma göre Katalan dili resmen tanınacak. Bölge hükümetine daha çok yetki verilecek. Vergi gelirlerini bölge hükümeti istediği gibi değerlendirebilecek. Katalanlar bir ulus olarak tanınacak. 

Bayrakları Sarı-Kırmızı 

Şu an İspanya’nın 17 ayrı bölgesinden biri olan Katalonya, 15. yüzyılda modern İspanya’nın bir parçası oldu. General Francisco Franco döneminde Katalan ulusçuluğu yükselmeye başladı. 7 milyon kişinin yaşadığı bölge Güney Avrupa’da endüstri devrimine imzasını atan yerlerden biri. Ulusal bayrakları sarı-kırmızı olan Katalanlar, Barselona takımını milli takımları olarak kabul ediyor. 

Geniş Özerklik Boğalara da Yaradı  

Özerkliklerini artıran Katalanlar, 300 yıllık İspanyol geleneği boğa güreşini yasaklıyor. Boğa güreşleri, hayvanlara eziyeti suç sayan yasa kapsamına alındı. İspanya’da büyük tartışma yaratan yasayla özerklik haklarını genişleten Katalonya, kendisini İspanyol kimliğinden uzaklaştırmak için kolları sıvadı. Katalanlar’ın ilk hedefi ‘İspanyol geleneği’ gördükleri ve hayvanlara eziyet olarak algıladıkları boğa güreşleri oldu. 

Sokak Kovalamacası Sürecek  

Katalonya Parlamentosu, 51’e karşı 74 oyla önceki düzenlemeyi değiştirerek, hayvanlara eziyet etmeyi suç sayan yasanın içine boğa güreşlerini de kattı. Böylece özerk bölgedeki arenaların kapısına kilit vurularak İspanya’nın 300 yıllık ‘ata sporu’ boğa güreşlerinin Katalonya’da yasaklanmasının önü açılmış oldu. Ancak yasak kapsamına, sokaklara salınan boğalardan kaçma oyunu dahil edilmedi. Katalan halkının yüzde 71’inin de destek verdiği yasaktan hayvanseverler de memnun kaldı. Yasağa karşı çıkan ise küçük bir grup ile boğa güreşi organizatörleri. Onlar da yasak karşısında protesto gösterileri düzenlemeye hazırlanıyor. 

İspanyolların boğa güreşi geleneğine ‘bir türlü ısınamayan’ Katalanlar zaten 1960’lardan bu yana bu kanlı oyuna pek fazla ilgi göstermiyordu. Katalonya başkenti Barselona’nın faaliyet halindeki tek arenası olan La Monumental’in müşterilerinin çoğunluğunu da kente gelen turistler oluşturuyordu. Kentin diğer büyük arenası Las Arenas ise bir süredir alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor. 

Barselona Öncülük Etmişti  

Katalanlar 2004’te de boğa güreşlerini yasaklama girişiminde bulunmuştu. Son kararın da mimarı olan Katalan milliyetçi partisi Esquerra Republicana de Catalunya’nın önayak olduğu kampanyada, dünyanın dört bir yanından 250 bin imza toplanmış, protesto gösterileri düzenlemiş, sonunda Barcelona belediye meclisi bu güreşlerin yasaklanması yönünde bir karar almıştı. 22 Katalan kasabası da Barselona’yı izlemişti. Ancak bu kararların yasal bir bağlayıcılığı olmadığı için arenalar bugüne kadar açık kalmıştı. 

 

Sayı : 2006 07