Ilısu Barajına Kredi Vermeyin!

0
489

05 Ağustos 2006’da Başbakan Ilısu barajının temelini atarken fotoğraf çektirmek istedi, anonsa rağmen baraja kredi sağlayacak ülkelerin temsilcileri yoktu. 

Bölge sit alanı olması nedeniyle iç ve dış hukuka göre proje hukuk dışıdır. Dünya Bankası ve OECD kredi ölçütlerine de ters. 

TMMOB “baraja alternatif enerji kaynakları var, doğaya ve sosyal yapıya zarar verecek bu projeye karşıyız” diyor. 

 “Bölgesel Kalkınma “deniyor, bölge halkına sorulmuyor. Bölge halkı projeye karşı. 

Alanda 1984’ten beri kazı yapan ekibin başkanı değiştiriliyor. 2004’te Konya Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Abdülselam Uluçam kazı başkanı oluyor, daha çok İslami eserlere yöneliyor. Oysa bölge 12 bin yıldır yerleşme alanı. 200 tarihi höyük var. Taşınma da bir yalan, sadece 9 eser taşınacak. Her höyük 10 yılda açılıyor. 31 bin eser var. İnsanlığın ortak mirası özelliğinde tarihi mağaralar var. 

55 bin insan göç edecek. Doğal ortamdaki bitki ve hayvan çeşitliliği ortadan kalkacak. İnsanların çoğu topraksız olduğu için tazminat alamayacak. 

Israrın belki de en önemli nedeni siyasal stratejik olan yönüdür. Baraj yapılırsa Dicle havzasına birçok baraj yapılabilecek. Irak ve Suriye’nin suyu kesilecek. Baraj böylelikle bölgesel bir çatışma potansiyeline de sahip. 

21-25 Ağustos 2006 da Ilısu Barajı’na kredi verecek Almanya, Avusturya ve İsviçre ihracat kredi kurumları Batman’daydı. Batman ve ilçe belediye başkanları ve STK’lerin katıldığı toplantıda barajın doğada yaratacağı tahribata, neden olacağı göç ve yoksulluğa değinildi. 

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Baraj’ının yapımını üstelenen konsorsiyum içindeki firmaların kredi için başvurduğu Almanya, İsviçre ve Avusturya’dan ihracat kredi kuruluşları temsilcileri Batman ve Hasankeyf’te incelemelerde bulundu. 

Heyet: Objektif bir rapor hazırlayacağız 

Heyet adına bir konuşma yapan Almanya Dişişleri Bakanlık Müsteşarı Renner Claosave, Ilısu Barajı ile ilgili gözlemlerini objektif bir değerlendirme ile rapor edeceklerini belirtti. 

  

Sayı : 2006 09