Kafkasyadan Kısa Kısa

0
535

Krasnodar’da ‘pota’ Abhazların 

Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya’nın bayanlar basket takımı Krasnodar Kray kupasını kazandı. Abhazya’nın başkenti Sohum’daki çocuk-genç oyun okulları basketbol takımı, Krasnodar Kray’da yapılan karşılaşmada birinci geldi. 17-21 Şubat tarihlerinde Krasnodar kentinde gerçekleştirilen kupa karşılaşmasına Abhazya’nın yanı sıra Tuapse, Adler, Adıgey Cumhuriyeti’nden genç takımlar katıldı. 

 

Adıge Ansiklopedisi çıktı 

Moskova/Ajans Kafkas – Uzun bir süredir hazırlığı devam eden Adıge Ansiklopedisi nihayet Moskova’da yayımlandı. 

1200 sayfadan oluşan ve 5000 adet basılan ansiklopedide tarih, edebiyat, dil, folklor, eğitim, ziraat, endüstri, spor gibi dallarda Adıgeler ele alınıyor. 

‘Kim kimdir?’ bölümde bin Adıge hakkında bilgilerin yer aldığı ansiklopedinin bir bölümü de diasporaya ayrılmış. 

Akbaş Boris Vakfı, Dünya Adıge Bilimler Akademisi ve Dünya Çerkes Birliği’nin ortak projesi olan ve editörlüğünü Kumaho Muhadin’in yaptığı eserin yazı kadrosunda Kajar Valera, Duman Hasan, Biş’o Bori, Gut Adem, Bauk Hanceri, Beçij Leyla, Mami Ruslan, Şaş’e Kazbek, Mambet Halım, Bgejnoko Baresbi, Borey Rauf, Negoy Beslan, Hafıtse Muhammed, Berezc Baresbi gibi isimler bulunuyor. ADGP/ÖZ/FT 

 

ADIGEY, Dönüş Sorununu ele aldı  

Rusya Federasyonu (RF) Devlet Başkanı V. Putin tarafından imzalanan bir karara göre, RF üyesi idari birimlerin, diasporalarındaki soydaşlarının dönüşlerine ilişkin devlet programları oluşturmaları ve RF hükümetine bildirmeleri istenmişti. Adıgey’de de bu amaçla bir komite oluşturulmuştu. 

Gerisini Maykop’ta Adıgece yayılanan resmi ‘Adıge maq’ gazetesi muhabiri Susan Hağur’un 23.12.2006 tarihli ve internetten verilen yazısından, özetle izleyelim: 

“22 Aralık 2006’da, RF’ye dönecekler için düzenlenen Devlet programının Adıgey’de nasıl uygulanacağına ilişkin bir komisyon toplantısı, Adıgey Devlet Başkanı Yardımcısı Boris Gokjayev başkanlığında, bazı üst düzey yetkililerin katılımı ile gerçekleştirildi. Gokjayev, toplantıda V.Putin tarafından yürürlüğe konan kararı açıklayarak, bütün federal birimlerde çalışmaların yürütüldüğünü, toplantının Adıgey’de hazırlanan ve Parlamento oluru da alınan Devlet programının incelenmesi ve tanıtılması amacıyla düzenlendiğini söyledi. 

Adıgey Devlet Programını hazırlayan komitenin başkanı Ruslan Yemıj de, RF’ye dönecek ve bu arada Adıgey’e yerleşecek soydaşlarımıza sağlanacak olanak ve yardımlara ilişkin program içeriğini açıkladı. Düzenlenen Adıgey Cumhuriyeti Devlet programı, 1 Ocak 2007’de incelenmek üzere, RF hükümetine gönderilecek, ondan sonra Adıgey’de yeniden görüşülecektir”. 

Çev: Cevdet Yıldız 

Not:Olumlu bir sonuç alınması halinde, ilk kez, Ruslar yanında, Adıgeler’e ve Rus olmayan diğer soydaş diasporaya, resmen RF’ye yerleşme olanağı sağlanmış ve olumlu bir adım atılmış olacaktır.(C.Y.) 

 

Şamba: Cenevre Toplantısı Önemli Bir Dönüm Noktası  

Dışişleri Bakanı Sergey Şamba başkanlığındaki Abhazya Delegasyonu, BM tarafından Gürcü-Abhaz sorununa çözüm amacıyla her yıl düzenlenen toplantılara katılmak üzere Cenevre’ye gidecek. 

12-13 şubat tarihinde gerçekleşecek toplantı için görüşlerini açıklayan Dışişleri bakanı, “bu toplantı görüşmelerin geleceği açısından büyük önem taşıyor, zira ortada sürekli olarak BM kararlarını uygulamaktan kaçınan ve gerilimi tırmandırmaktan vazgeçmeyen politikaları varken herhangi bir aşama kaydetmek mümkün görünmüyor, bu yüzden biz özellikle BM’nin Kudrı Vadisinin silahlı güçlerden arındırılması ile ilgili kararının derhal uygulanması için tüm baskımızı kullanacağız.” şeklinde konuştu. 

Toplantıya Segey Şambanın yanı sıra Parlamento Dış ilişkiler komitesi başkanı Beslan Bütba ve Abhazya’nın Almanya temsilcisi Khibla Amçıpha’da katılacaklar.  

KAP-PHA DARYA 

03.02.2007 

 

Çizgi Film Yaptılar: ‘Savsırıko’ 

    Adıgey’ de ‘Savsırıko’nun çizgi filmi tamamlanmak üzere. Çizgi filmde Savsırıko’nun Nartlar’a ateşi getirişi konu ediliyor.  

Çizfi film düşüncesi Dışeç Raşid’ den çıkmış, filmin müziklerini Beste Eyüb yapmış. 

   Dıseç’ in aktardığına göre, çizgi film çalışması öncesinde sokakta oynayan çocuklarla konuşmuşlar. Çocukların %80’ i Nart kahramanlarını bilmiyormuş. 

Film 9 dakika civarında. Bir dakikası bir ayda tamamlanabilen filmin gösteriminin bahar aylarında gerçekleştirilmesi planlanıyor.  

HAĞUR SUSAN 

16.02.2007– http://www.adygvoice.ru/ 

Çev: Çurmıt Sebahattin 

 

Sayı : 2007 03