Kafkasyadan Kısa Kısa

0
616

Gürcistan’dan Misket Bombası İtirafı 

AA – Gürcistan, G. Osetya’daki operasyonda misket bombası kullandığını İnsan Haklarını İzleme Örgütü’ne gönderdiği resmi yazı ile resmen kabul etti. İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW), Gürcistan Savunma Bakanlığı’ndan, Güney Osetya ile Rusya’yı bağlayan Roki tüneli yakınında M85 misket bombası kullandığına dair bir resmi yazı geldiğini duyurdu. 

Örgütün silah bölümü uzmanı Bommie Docherty, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, inkar etse de, Rusya’nın da Gürcistan ile savaşta çeşitli yerlerde misket bombaları kullandığından kuşku duyulmadığını söyledi. M85’in İsrail’in 2006’da Lübnan’a yaptığı saldırıda kullandığı bombanın aynısı olduğu belirtiliyor. 

http://www.haber7.com/haber/20080901/Gurcistandan-misket-bombasi-itirafi.php (01.09.2008)  

 

Gürcü Saldırısı İnguş Mültecileri de Vurdu 

Vladikavkaz/Ajans Kafkas – Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırması, Prigorodni’deki İnguş mültecileri de vurdu. Savaşın yeni bir mülteci akınına yol açmasının, Kuzey Osetya’nın Prigorodni bölgesinde yaşayan İnguş mültecilerin haklarında kısıntıya gidilmesine sebep olduğu iddia ediliyor. 

Rusya Federal Göç Hizmeti Kuzey Osetya İdaresi’nin, çoğunluğunu İnguş mültecilerin oluşturduğu Prigorodni bölgesinde hizmet süresine kısıtlama getirmesi hoşnutsuzluk yarattı. 

(..) 

 

Gürcü Ordusuna Ait Silahlar Moskova’da Sergileniyor 

Rusya ordusunun Gürcistan’ı barışa zorlama operasyonu sonucunda Rusya ordusu tarafından ele geçirilen Gürcistan ordusuna ait silahlar, Moskova Savaş Müzesi’nde sergilenmeye başladı. 

News.ru haber ajansının haberine göre, silahların müzede sergilenmesinin nedenin Gürcistan ordusunun Güney Osetya’ya karşı başlattığı askeri operasyonda hangi ülkelere ait silahları kullandığını göstermek olduğu, ele geçirilen silahların önemli bir kısmının ABD, Ukrayna ve Çek menşeli olduğu belirtiliyor. 

Gürcü askerleri tarafından giyilen askeri üniformaların ve taşınan askeri gereçlerin Türkiye menşeli olduğunun kaydedildiği haberde, ele geçirilen silahlar arasında ABD, İsrail, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna ve çeşitli NATO ülkelerine ait silahların bulunduğu ifade edildi. 

Müze müdürü Aleksandr Nikonov tarafından yapılan açıklamada, serginin amacının Gürcistan’ın Güney Osetya saldırısının arkasında sadece Gürcistan siyasi iktidarının değil aynı zamanda NATO’nun da bulunduğu mesajını verme olduğunu kaydetti. 

(Rusya.ru – 10.09.2008) 

 

Savaş Sonrası Güney Osetya 

Geçtigimiz hafta Oset kardeşlerimiz için çok zor bir hafta oldu. Önce ölen yakınlarını, kardeşlerini, evlatlarını gömdüler. Ardından Gürcistan’ın geri almadığı Gürcü üniformalı askerlerin cesetleri sorun oldu. Gürcüler ısrarla cesetlerini almadılar, salgın hastalık tehlikesi yüzünden bu kez Osetler kendi katillerini gömmek zorunda kaldı. Hem de tek tek tabutlayarak düşman askerlerini gömdüler. Mülteci kamplarında halen şoktan kurtulamayan, konuşamayan onlarca çocuk var.  Çok sayıda psikolog görev yapıyor. 

Bu arada Ukrayna’daki Ruslar, Osetya’ya iki Tır yardım gönderiyor. Dahası Ukrayna’daki Ruslar, ’Gürcistan’a da giyecek ve yiyecek yardımı yapıyoruz’ dediler. Giyecek yardımı olarak Saakasvili’ye profesyonel koşu ayakkabısı ve yiyecek olarak Saakasvili’nin bir yıllık kıravatını kolileyip göndermişler. 

Sevgi Temgin, Abhazya (25.08.08) 

 

Sayı : 2008 09