Fiili (de facto) bağımsız cumhuriyetler olan Abhazya ve Güney Osetya’da Temmuz ayı ve takip eden aylardaki gelişmeler, Kafkasya’ da yeni bir savaşın çıkabileceği endişesi yaratıyor.
SSCB’ nin dağılma aşamasında, kendi kaderini tayin hakkını kullanan ve bağımsızlığını ilan eden Gürcistan, aynı hakkı kullanan ve bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri üzerinde gerginlik yaratacak eylem ve söylemlerinden vazgeçmiyor.
ABD eğitimli devlet başkanı Saakaşvili ile yeni bir sayfa açan ve yüzünü batıya dönen Gürcistan, Nato ve AB üyeliği peşinde. Sınır sorunu yaşamayan bir ulus-devlet olma gereğini yerine getirebilmek için, önce Acarya sorununu çözdü. Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının çözümü için ise, askeri girişimde bulunmanın sinyallerini veriyor.
Gürcistan, Abhazya sınırındaki Kodor vadisinde, Svan liderin çıkışını bahane edip askeri operasyon düzenleyerek, sürgünde bir Abhaz hükümeti yaratarak gerginliği diri tutuyor. (1992-93 Gürcistan-Abhazya savaşında, dönemin Gürcistan devlet başkanı Şevardnadze, sorun yarattığı söylenen Svan lider Kvitsiani ile anlaşmış, Svanlar Gürcistan saflarında yer almış ve silahlandırılmıştı.). Ayrıca, Abhazya’nın Gal bölgesi özel temsilcisi, ABD’nin Kodor bölgesinde askeri üs kurarak olası İran savaşı için ön hazırlık yaptığına dair ciddi duyumlar aldıklarını açıklıyor.
Güney Osetya’ya yönelik provokatif girişimler ise bitmek bilmiyor. Üstelik Saakaşvili 2007 yılbaşını Güney Osetya başkenti Tshinvali’de kutlayacağını söyleyerek aba altından sopa gösteriyor.
ABD li senatörler Gürcistan ziyaretleri ile açık desteklerini gösterirken, senatör Lugar; Abhazya ve Güney Osetya sınırındaki Rus barış gücü askerlerinin yerini uluslararası barış gücüne bırakması gerektiğini söyleyerek Gürcistan hükümeti ile aynı ağzı kullanıyor. Saakaşvili ise, Irak’ta konuşlandırılan Gürcistan askerlerinin sonuna dek Irak’ta kalacağı vaadinde bulunurken, devlet eski başkanı Şevardnadze, savaşın kimseye fayda getirmeyeceğini söyleyerek sağduyu çağrısı yapıyor. Gerek Abhazya, gerekse Güney Osetya halkının bir kısmının RF vatandaşlığına geçişini bir koz olarak kullanan RF, ‘Bağımsız Devletler Topluluğu adına görev yapan barış gücü askerlerini geri çekmeyeceğini’ ifade ediyor.
92-93 savaşı öncesinde Gürcistan iç çalkantı yaşıyordu. Şevardnadze öncesi seçilmiş lider olan Gamsahurdia devrilmiş ve mensubu olduğu Megrel bölgesine kaçmıştı. Gürcistan birlikleri devrik lideri arama bahanesi ile Abhazya sınırını ihlal etmiş ve gerçek amacını ortaya koymuştu. Başlayan savaş 1993 yılında Gürcistan’ın yenilgisi ile son bulmuştu. Kodor olayları sırasında da benzer yöntem izlenmek üzere, bu kez Svan liderin Abhazya’ya kaçtığı ifade edilerek olası gerekçe için ilk adımlar atılmıştı.
Güney Osetya yönetimi ise aldığı bir kararla 12 Kasım günü bağımsızlığı halkoyuna sunacak. Abhazya’nın destek verdiği karara Gürcistan tepki gösterirken, RF sessizliğini koruyor.
Olası bir savaş durumunda Kafkasya’nın Ortadoğu’ya dönebileceğini ifade eden bölge uzmanları, sorunların barışçıl yollarla ve tarafların ikna edilerek çözülmesi konusunda görüş birliği içinde.
Sayı : 2006 10
Yayınlanma Tarihi: 2006-10-01 00:00:00