Çorum-Amasya 15 km, karayolu üzerinde ve anayoldan 5 km. içeride, Kırklar Dağı’nın eteğinde, Mecitözü ilçesine Çorum iline 30 km. mesafede olan Danun Köyü; Türkiye’deki çoğu Adiğe köyü gibi yeşilin ve ormanın içinde bir “Besleney” köyüdür.
1870 li yıllarda Çarlık Rusyası döneminde köye ilk gelenler, şimdiki Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde de yaşayan Besleney boylarından; Afeşij, Hacemuga, Sımha ve Kip sülaleleridir.
1970-1980 yılları arasında yüz haneden yetmişini Adiğeler’in oluşturduğu köyde şu anda 25-30 hane Adiğe kalmıştır. Genellikle yaşlılardan oluşan bu kalan nüfus çiftçilikle uğraşır. Buğday, arpa, ayçiçeği vb. ürünleri yetiştirerek hayatlarını sürdürürler.
Köyden ayrılan ve göç eden nüfusun çoğunluğu da Çorum ve Ankara’da yaşamaktadır. Okur-yazar oranı oldukça yüksektir.
Danun’da yetişen ilk üniversite mezunlarından, her ikisi de 1940 doğumlu olan iki kişiden söz etmek gerek. Biri, üç yıl önce aramızdan ayrılan (rahmet ve saygıyla anıyoruz) Sımha Orhan ALPARSLAN, hukukçu ve dilbilimciydi (6 dil bilmekteydi). Uzun yıllar Fransa’da yaşamış olan Orhan ALPARSLAN, birçok dilde çevirmenlik ve dilbilim çalışmaları yapmıştı. Besleneyce’ yi Dünya’ya tanıtmaya çalışmıştır. Adiğe edebiyatına katkı olarak, “Kendi Gelen İdris” ve “Voydi Güzel Janset” adlı iki eseri vardır. Aynı zamanda ünlü güreşçilerimizden Türkiye ve Dünya şampiyonu rahmetli Mahmut ATALAY’ın da kayınbiraderi idi. Diğeri, Afeşij Emin (tanıtımı derleyenin amcası) olarak tanınan Mehmet Emin ARSLAN (emekli mühendis), ünlü pşınave, müzisyen ve bestecidir. Radyolarda dinlediğimiz “Va Hayra” parçasının söz ve beste yazarıdır. Halen derleme ve beste çalışmalarıyla uğraşıyor.
1970 ve 1980 yılları arasında, Kuzey Kafkas Kültür Derneği’nin çıkardığı YAMÇI dergisinde Orhan ALPARSLAN’ın ve Mehmet Emin ARSLAN’ın birçok yazısı ve eseri
yayınlanmıştır.
Derleyen : Sinan ARSLAN
(S.A: Bana bu fırsatı veren, her ay zevkle izlediğim ve abonesi olduğum JİNEPS gazetesi ekibine ve Ahmet Cevat BENK’e saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum.)
Sayı : 2006 11