Çeçenya’da Bitmeyen Kirli Savaş, Artarak Süren Irkçı Saldırılar, Her yıl Kaçak İçkiden Ölen 40 bin Yoksul, Dolar Milyoneri Sonradan Görme Zenginler İçin Açılan Lüks Fuarlar ve Oligarkları Eleştirdiği İçin Birer Birer Katledilen Gazeteciler
Çeçenya Savaşı’nı dünyaya duyuran ve 1999’dan beri Moskova’nın Çeçenya politikasına yönelik eleştirileri nedeniyle “istenmeyen gazeteci” ilan edilen Anna Politkovskaya Moskova’da yaşadığı apartmanın asansöründe başından vurulmuş olarak bulundu.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FİJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) gibi çok sayıda uluslararası insan hakları ve basın özgürlüğü örgütünün kınadığı cinayetle ilgili olarak İtalya’daki “La Repubblica” gazetesine bir röportaj veren Sovyetler Birliği’nin son Cumhurbaşkanı Mikhail Gorbaçev, cinayeti “siyasi nitelikli bir intikam” olarak nitelendirdi. Putin karşıtı duruşu ile bilinen gazetecinin kimliği belirsiz kişilerce öldürülmesi, şüpheleri Putin’in üzerine çekti. Cinayetten Putin yönetimini sorumlu tutanlar Moskova’da gösteri düzenlediler.
Sürekli tehdit mesajları alan Politkovskaya’nın kızı Vera da tehdit altındaydı. Birkaç ay önce saldırganlar Vera’nın kullandığı aracın camlarını kırarak içeri girmeye teşebbüs etmişti. Politkovskaya, insan hakları ihlalleri yüzünden eleştirdiği polis yetkilisi Sergey Lapin’den
e-posta yoluyla aldığı tehditler yüzünden 2001’de Avusturya’ya sığınmak ve bir süre başkent Viyana’da yaşamak zorunda kalmıştı. Politkovskaya’nın şikayeti üzerine 2002’de tutuklanan Lapin aleyhine açılan dava ise daha sonra düşmüştü.
Moskova Devlet Üniversitesi’nde gazetecilik okumuş olan 1958 doğumlu Politkovskaya, 1980’de Izvestiya’da başladığı gazetecilik yaşamını 1999’dan sonra Novaya Gazeta’da sürdürdü. 1999’daki işgalin ardından Çeçenya ile ilgili yazılarını “Kirli Savaş” adlı kitabında toplayan Politkovskaya, Kasım 2002’de Moskova’daki Nord-Ost tiyatrosunda rehine alma eylemi düzenlendiğinde eylemcilerle yetkililer arasında arabuluculuk yapmıştı. Çeçen mülteci kamplarına girmesi yasaklanan Politkovskaya, 2004’te Beslan’daki rehine eylemini izlemek için Kuzey Osetya’nın başkenti Vladikafkas’a gitmeye çalışırken havaalanında Rus gizli servisleri tarafından zehirlenmişti. 2004’te insan hakları savunucularına verilen Olof Palme Ödülü’ne layık görülen Politkovskaya, Novaya Gazeta’de 28 Eylül’de yayımlanan son yazısında da Moskova’nın “Çeçenizasyon” olarak bilinen politikası çerçevesinde Kremlin yanlısı Çeçen güçlerin eylemlerini kınıyordu. 7 Ekim’de Putin’in 54. yaşgünü kutlanırken öldürülen Anna Politkovskaya, 2000 yılında başlayan Putin iktidarında öldürülen 13. gazeteci oldu.
Son kitabı ‘Putin’in Rusyası: Başarısız Demokraside Yaşam’ da ise Rusya, batının bir gün adam olur diye tanıdığı tüm kredilere rağmen giderek insan haklarından uzaklaşan ülke olarak resmediliyordu.
Sayı : 2006 11