Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

İngiltere’nin Abhazya Ayıbı

Abhazya Dışişleri Bakanı Sayın Sergey Samba’ya vize vermeyen ABD’nin yanı sıra Avrupa ülkelerinde de Abhaz vatandaşların vize almalarında sorunlar yaşanmakta. Yine bu sorunlardan bir tanesi geçtiğimiz gün İngiltere’de yaşandı. Abhazya’nın İngiltere fahri konsolosu, dilbilimci George Hewitt’in bu konu ile ilgili “Circassian Academia” ya gönderdiği metnin orijinal hali ve Türkçe çevirisini aşağıda bulabilirsiniz. 

Değerli katılımcılar, 

Aşağıdaki mektup, bu sabah Londra’ya Devlet Bakanı Lord Triesman’a yollanan mektubun aynısıdır. Metin kendisini ifade etmektedir. İngiltere’ ye Paskalya’yı geçirmek üzere davet ettiğim iki Abhaz hanımın Moskova’daki Birleşik Krallık Konsolosluğu’nda karşılaştığı hatalı uygulamanın ülkenizde mümkün olduğunca duyurulmasını rica ederim. İngiliz görevlilerinin bu davranışlarının Abhazlar’la sınırlı olmadığını (www.expat.ru) adresinden görmek mümkündür. 

Kanıtlayamasam da yanlış uygulamanın bu iki hanımın Abhaz etnik kimliği ile bağlantılı olduğunu düşünmekteyim. Olayın diğer bir yönü de benim adımın karalanmasıdır. 

Çünkü vize talebinin red gerekçesi hanımların vize süresi bitiminde geri dönmeye niyetlerinin olmaması şeklindedir. Gerekçe ile onlara sponsor olan bana, Kafkasyalılar’ı illegal olarak İngiltere’ye getirme (sızdırma) çamuru atılmak istenmektedir ki bunu tamamen reddetmekteyim. 

Umarım bu bilgi basında, diğer medyada (özellikle Türkiye ve Rusya’da) ve pek çok dilde yaygın bir şekilde duyurulabilir. İngiliz görevlilerinin, masumca bu toprağı ziyaret etmek isteyen yabancılara ve onları davet edenlere bu şekilde davranma haklarının olduğunu düşünmeleri bir skandaldır. .Bu durumda, bu hatalı uygulamanın sona ermesini istiyorsanız lütfen olayın ülkenizde basında tartışılmasına önayak olunuz. 

Yardımlarınız için teşekkür ederim. 

George Hewitt 

Çeviri : Ergun Özgür

Circassian Academia’ ya gönderilen metnin orijinali 

Dear All, 

The letter below is almost identical to one lodged this morning with Minister of State Lord Triesman in London. The text speaks for itself. The appalling treatment by the UK consular authorities in Moscow of two Abkhazians who were invited by myself to spend Easter in England must be publicised as widely as possible. Whilst such behaviour on the part of the British officials seems not to be limited to Abkhazians (see www.expat.ru for further examples), I cannot but feel that the ladies’ Abkhazian ethnicity has a role to play here. In addition to that aspect of the case, there is the slur on my own good name, insofar as the official refusal to grant visas comes down to a stated belief that the ladies have no intention of leaving the UK at the end of their visit, which suggests that I, as their sponsor, am engaged in infiltrating Caucasian nationals into the UK illegally, a slur which I repudiate totally. 

I wish this business to become as widely known as possible by articles in the press and other news-media in as many countries (notably Russia and Turkey) and in as many languages as possible. 

It is a scandal that officials of the British Government should feel they have the right to behave in this way, whether towards foreigners innocently invited to visit these shores or towards those who issue the invitations. 

And so, if you are interested in doing what you can to ensure that this mistreatment ceases, please try to get the case discussed in the media in your countries. 

Thank you in advance for your help. 

George Hewitt 

(www.kafkasfederasyonu.org – George Hewitt’in Devlet Bakanı Lord Triesman’a ilettiği mektubun orijinalini siteden okuyabilirsiniz) 

 

Sayı : 2007 05 

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img