Sakıp Sabancı Müzesi “Kaytag İşlemeleri”ne ev sahipliği yapıyor

0
3856

Dağıstan’ın Kaytag bölgesine özgü 47 örnek dokumanın yer aldığı ‘Dağıstan Dokuma Sanatı, Kaytag İşlemeleri’ isimli sergi 19 Nisan- 19 Ağustos 2007 tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştiriliyor. Bünyesinde farklı etnik grupları barındıran Dağıstan halkının yarattığı Kaytag sanatı, çeşitli kültürlerden ve uzak geçmişin çok tanrılı pagan dünyasından sembollerle bezeli işlemeleriyle, farklı kültürel geleneklere hitap ediyor. 16- 19. yüzyıllar arasında Osmanlı etkisinde ortaya çıkan dokumalar, 1994- 95 yıllarında, Paris’te Institut du Monde Arabe ve Krefeld Deutsches Textilmuseum’da gerçekleştirilen sergilerden sonra şimdi İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Sergide yer alan ve 16. ve 19. yüzyıllara tarihlenen 47 işleme, bu bölgede uzun yıllar yaşamış olan araştırmacı Robert Chenciner’in koleksiyonundan seçilmiştir. Aralarında Osmanlı çatma ve bohçaları da olan sergi, çeşitli kültür çevrelerinin etkilerini de yansıtıyor. 

Kaytag İşlemeleri 

Tarihte her zaman bir geçit yeri olan Dağlık Kafkasya, binlerce yıl içinde değişik ırk ve dine mensup, farklı dilleri konuşan pek çok kavime, muzaffer ve mağlup ordulara, yeni bir yurt arayışındaki toplulukların hep buradan geçip yolculuklarını sürdürdükleri bir yer oldu. Onlardan geri kalan gruplar, bölgeye yerleşerek bugünkü çok yönlü mozaiği oluşturmuştur. Bu mozaiğin bir parçası da Dağıstan’ın dağlık bölgelerinde yaşayan Kaytaglar’dır. 20. yüzyılın ortasına kadar son derece izole ve geleneklerine bağlı şekilde yaşayan Kaytag topluluğunun ipek nakışlı örtüleri, tekstil dünyasında ilginç örnekler oluşturmaktadır. 

Bu işlemeler, kötü nazarları uzaklaştırmak için beşiklere örtülürken, bazen ölenlerin yüzünü kapamaya yaramış, bazen de bohça niyetine kullanılıp içine çeyizler sarmalanmıştır. Çeşitli kültürlerden ve uzak geçmişin çok tanrılı pagan dünyasından pek çok sembolle bezeli işlemeler, bugün artık yok olmuş bir gelenek haline gelmiştir. Günümüze kalan ve sayısı 500’ü geçmeyen işlemelerin hemen hepsi de özel koleksiyonlarda yer almaktadır. 

Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00 / Salı, Perşembe, Cuma, Pazar, 

10:00-19:00 / Cumartesi, 10:00-22:00 

Çarşamba. Pazartesi günleri müze kapalıdır. 

Bilet Fiyatları: Tam- 10 YTL, Grup /en az 10 kişi- 7 YTL, İndirimli / öğrenciler, öğretmenler, 60 yaş ve üstü- 3 YTL, 14 yaş ve altı + 1 refakatçisi, engelliler + 1 refakatçisi ücretsiz. 

Adres: Sakıp Sabancı Caddesi No: 22 Emirgan İstanbul, 0 212 277 22 00 

 

Sayı: 2007 05