Kafkasya’dan Kısa Kısa

0
562

Balkarlar Moskova’da Eylemde 

Yeni yerel yönetim yasası çerçevesinde iki Balkar ilçesinin Nalçik bölgesine katılması ve köyler arası bölge uygulaması ile bazı meraların ara bölgeye dahil edilmesine tepkili olan Balkarlar, gösterilerini Rusya’nın başkenti Moskova’ya taşıdı. 

(..)’Balkar halkının haklarının korunması, sürgün edilen halklara haklarının iade edilmesi kanununun tam ve adil olarak yerine getirilmesi, Kabardey-Balkar yerel idaresi ile ilgili yasama’ konularında gösteri yapıldı. (..) 

Balkarıya’nın lideri, aynı adı taşıyan gazetenin kurucusu ve Kabardey-Balkar hükümeti tarafından yasaklanan ‘Balkarıya Devlet Konseyi’nin başkanı Rasul Cappuyev gösterideki konuşmasında, “Özellikle şimdi toplandık, çünkü 1 Ocak’tan itibaren Rusya Federasyonu’nda, toprak satımına imkan veren toprak mülkiyeti kanunu yürürlüğe girecek.(..) 

Gösteriye katılan Balkarlar’ın iddiasına göre, kanunların hayata geçirilmesi halinde Balkar halkı kendi topraklarında az bir para karşılığında çalışan işçi durumuna düşecek ve toprağı ile ilgili mülkiyet ve satma hakkına sahip olamayacak. (Ajans Kafkas)


Alman Gazeteci Çeçenya’ dan Sınırdışı Edildi 

Alman televizyon ve radyo şirketi Deutsche Welle (DW) için çalışan gazeteci Cristoph Wanner, Rus Gizli Servisi (FSB) tarafından gözaltına alınıp çekimlerine el konuldu ve Dağıstan’a sınırdışı edilerek ülkeden ayrılması istendi. 

DW’ nin Rusya’ daki başkanı Darius Cierpialkowski konuya ilgili olarak: “Cristopher Wanner 15 Aralık günü Grozny’ de gözaltına alındı ve ekipmanına el konuldu. Daha sonra Dağıstan’a sınırdışı edilerek vizesi iptal edildi. Wanner, Çeçenya’ da ülkesi içinde yerinden edilenler ve savaştan etkilenen çocukların yaralarını sarmak için çalışan ve hastahane inşa eden Alman yardım organizasyonu Hammer Forum ile ilgili bir film çekiyordu.” şeklinde bir açıklama yaptı.  

Rus yetkililer ise, muhabirin hükümetin anti-terör operasyonlarını yürüttüğü bölgelerde çekimler yaptığını ancak kendilerine bu çekimler için izin verilmediğini (Rus hükümet yetkililerine göre Rusya için alınan vize Çeçenya’ da çekim yapma hakkı tanımıyor ve bunun için özel izin almak gerekiyor) bu yüzden sınırdışı edilerek çekimlerine el konulduğunu açıkladı. 

Wanner ise yaptığı açıklamada, Çeçenya’ nın yeniden inşası projesi, kaçırılan insanlar ve işlenen suçlarla ilgili bir araştırma yapmaya başladığı sırada FSB’ nin kendisini tutuklayarak sınırdışı ettiğini söylerken Rusya’ da demokrasinin olmadığına bizzat tanık olduğunu, gazetecilerin özgürce çalışabilmesi gerektiğini belirtti.  

www.kafkasian.com


Spartak Nalçik Futbol Takımı 8. Oldu 

Rusya II. Liginden Lig A’ya yükselen ve ilk kez Lig A’da mücadele eden Spartak Nalçik, sezonu 41 puanla 8. sırada tamamladı. İlk yarı iyi futbolu ile galibiyetler elde ederek üst sıralarda yer almasına karşın ligin 2. yarısında aynı başarıyı sürdüremeyen Spartak Nalçik, 8. sıraya kadar geriledi. Lig A’daki ilk sezonu olduğu için, bu derece takım açısından başarı olarak değerlendiriliyor.


İnguşlar, Kozak’ın kapısını çaldı 

Kuzey Osteya’da Prigorodni’deki evlerine dönmek isteyen İnguşlar seslerini sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Güney Federal Bölgeler Özel Temsilcisi Dmitri Kozak’a duyurdu. 

1992’deki çatışmalardan beri sorunlarına çözüm bekleyen İnguş mülteciler sonunda sorunu federal merkezin kalbine taşımaya karar verdi. Bunun için önce Putin’in temsilcisi Kozak’a dertlerini anlatmayı denedi. Ve ilk denemede başarılı oldular. Kozak’ın ofisinin bulunduğu Rostov-na-Donu’na giden mülteciler eylem yapmaya hazırlanırken, Kozak tarafından kabul edildiler. 

Grubun sözcüsü Magomed Bekbuzarov, Kozak’ın kendileriyle görüşmesinde  

problemleri ilgiyle dinlediğini, anlayış gösterdiğini ve yakından ilgilenme sözü verdiğini belirterek, “Bu yüzden gösteri yapmamıza gerek kalmadı” dedi. 

Bekbuzarov’a göre, Kozak, yardımcısı Viktor Anpilogov ile mültecilerle görüşmek üzere Cumartesi günü İnguşetya’ya gitmeyi vaat etti. Mültecilerin evlerine dönmek istediklerini belirten Bekbuzarov, sürüncemede kalan problemleri federal merkeze kadar götürmek için yola çıktıklarını kaydetti. 

Bekbuzarov, “Kozak, görüştüğü mülteci temsilcilerine kesin konuştu ve geri dönüş problemimizin çözüleceğine dair söz verdi” dedi. 

Ajans Kafkas


Karaçay-Çerkes müftüsü hedefte 

Kuzey Kafkasya’da son dönemlerde ‘sahte ve satılmış’ damgası yiyen din adamlarına yönelik saldırılar artarken bu kez Karaçay-Çerkes Müftüsü İsmail Berdiyev’in evi bombalı saldırının hedefi oldu. 

Geçen yıl da bir saldırı atlatmış olan Berdiyev’in dün gece evinin bahçesine bomba atıldı. Berdiyev ailesinden zarar gören olmazken sadece maddi hasar meydana geldi. Saldırının Kuzey Kafkasya’daki ‘Vahhabizm’ tartışmalarına sık sık yüksek perdeden çıkışlarla katılan Berdiyev’e gözdağı vermek amacı güttüğü belirtildi. 

 (..) Ajans Kafkas


Rusya’dan Abhazya’ya uçak seferleri başlıyor  

Abhaz lideri Sergey Bağapş, yaptığı açıklamada, Moskova-Sohumi hattında uçak seferlerinin başlatılması konusunda Rus yetkililerle görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti. 

Bağapş, Rusya ile doğrudan hava yolu bağlantısının sağlanacak olmasının Abhazya ekonomisinin gelişmesine önemli katkı sağlayacağı inancında olduklarını söyledi. 

Bu arada, Abhazya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Şamba’nın, BM’nin Gürcistan’daki temsilcisi Jan Arno ile Sohumi’de görüştüğü kaydedildi. Görüşmede, Gürcü-Abhaz barış görüşmelerinin yeniden başlatılması ve buna bağlı konuların ele alındığı ifade edildi. 

 

Sayı : 2007 01