Kafkasya’dan kısa kısa

0
630

2008 Kabardey – Balkar güzeli belli oldu 

Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi, Kimya Fakültesi’nde okuyan 20 yaşındaki Haş’elh Lide birinciliği kazandı. (Kaynak: 21 ekim 2008 http://www.adyghepsale.ru) 

Not: Bir önceki sayımızda ‘Dıjın Çurey’den Yeni bir Kitap’başlıklı haberimizde yanlışlıkla Kabardey-Balkar güzelinin fotoğrafı yayınlanmıştır. Özür dileriz.


Medvedev, Ziyazikov’un görevine son verdi 

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Çeçenistan sınırında bulunan Rusya Federasyonu’na bağlı İnguş Cumhuriyeti’nin Devlet Başkanı Murat Ziyazikov’un görevine son verdi. 

Kremlin Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Dmitri Medvedev’in, Murat Ziyazikov’dan boşalan makama, Ural ve Volga askeri bölgesi komutanlarından Yunus-Bek Evkurov’u vekaleten atadığı kaydedildi. Eski bir KGB generali olan Murat Ziyazikov, 2002’den beri bu görevi yürütüyordu. (Kaynak: AA / 30 Ekim 2008)


Kuzey Osetya’dan sporda sevindirici bir haber 

Kuzey Osetyalı 18 yaşındaki futbolcu Alan Dzagoev, Rusya Federasyonu’nda “yılın futbolcusu” seçildi, Alan Dzagoev mevcut 300 puanın tamamını alarak bu ünvanın sahibi oldu. Alan’ın oldukça istikbal vaad ettiği kesin. Soslan Asetey – Marje (Detay için: http://www.russiatoday.com/sports/news/34583)


27 bin Ermeni’ye Abhazya kimliği 

Abhazya’da dağıtılan yeni kimlik sayısı 120 bini bulurken bunlardan yaklaşık 27 binini bu ülkede yaşayan Ermeniler aldı. 

Rusya Ermenilerinin gazetesi Erkramas’ın haberine göre, Abhazya Cumhuriyeti kimliği alanlar arasında 58 bin 282 Abhaz, 26 bin 587 Ermeni, 14 bin 947 Rus, 5136 Gürcü, 1769 Abazin var. Abhazya kimliği alan geri dönüşçülerin sayısı ise 2409. Abhazya’da yeni kimlik dağıtımı süreci henüz bitmiş değil. (Kaynak: Ajans Kafkas)


Çeçenya’ da Altı Kızın Cesedi Bulundu 

İşgal altındaki Çeçenya’ nın başkenti Grozny’ de 26 Kasım 2008 Çarşamba günü yaşları 20 ile 30 arasında değişen altı kızın cesedi bulundu. 

Bölgeden elde edilen bilgilere göre, 26 Kasım günü sabah saat 7 sularında başkent Grozny’ nin Maskhadovsky Bölgesi’ nde üç genç kızın cesedi bulundu. Kızlardan birisinin üzerinden Dağıstan pasaportu çıktı. Kurbanların baş ve göğüs bölgelerindeki kurşun izlerinden 7.62 mm’ lik AK-47 kullanıldığı tahmin ediliyor.  

Aynı gün Grozny’ nin Basaevsky Bölgesi’ nde saat 7.30 sularında iki genç kızın cesedi daha bulundu. Bu cesetlerin de baş ve göğüs bölgelerinde kurşun izlerine rastlanılırken, 5.45 mm’ lik mermilerin bir AK-47 ya da benzeri silahtan çıktığı ifade edildi. 

Son olarak 11.00 sularında Basaevsky Bölgesi’ nde bir genç kızın cesedi daha bulundu. Böylelikle 26 Kasım günü toplam 6 genç kızın cesedine ulaşılmış oldu. Cinayetlerin işgalci Rus güçleri tarafından işlendiği tahmin edilirken, bölgede bir toplu mezar olup olmadığı henüz bilinmiyor. 

(Kaynak: Kafdağı İnternet Portalı)


Rahimov : ‘Bölgelerin Bağımsızlığı Artırılsın’ 

Başkordistan Cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov başkent Ufa’da düzenlenen “21 .yy da Rusya Federasyonunda Federalizm” konferansında yaptığı konuşmada, Federalizm’in Rusya’yı ayakta tutan bir güç olduğunu ve tekrar eski düzene dönülerek Rusya Federasyonu’nda (RF) gerçek Federalizmin uygulanmasını, yani bölgelere geniş bağımsızlık verilmesini önerdi. 

Başkordistan Cumhurbaşkanı Rahimov konuşmasında “1990 lı yıllarda Sovyetler Birliği dağıldığında eğer Federalizm olmasaydı bugün RF olmazdı. Dolayısıyla RF’nin garantisi Federalizmdir. RF’de demokrasinin gelişmesi, halkların birliğinin korunması için bölgelerin bağımsızlıkları artılmalıdır.” dedi. 

Murtaza Rahimov RF’nin çok etnikli bir devlet olduğunu, bundan dolayı gerçek Federalizmin uygulanması gerektiğini, bunun da bölgelerin kendi liderlerini seçme hakkı gibi benzer hakların tekrar bölgelere verilmesini gerektirdiğini söyledi. (..) (Kaynak: KAFKASEVİ)


Özürlü Çeçen Halen Fransa’ da Tutuklu 

 (..)Fransa’ daki Çeçen diasporası liderlerinden olan Musa Taipov’ un ilettiği bilgiye göre, Fransız polisi 21 Ekim 2008 Salı günü sabah saat 3 sularında  Strasbourg kentinde çeşitli operasyonlar yaptı. Operasyonlarda Polonya’ dan Fransa’ ya yasadışı yollardan Çeçen sığınmacıları getirdikleri iddiasıyla 7 Çeçen mülteci tutuklandı. Çeçen mültecilerden dördü 24 Ekim 2008 Cuma günü öğleden sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakılırken, üç Çeçen’ in tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. (..) Tutuklanan Çeçenlerden ikisi daha serbest bırakılırken, görme özürlü Bislan Davletbaev’ in tutukluluk hali devam ediyor.  

(..)Musa Taipov, Bislan’ ın ailesinin ve yakınlarının (..) Strasbourg şehir mahkemesi önünde (..) protesto gösterileri yaptığını ve gösterilerin suçsuz Bislan’ ın serbest bırakılmasına kadar devam edeceğini bildirdi. (Kaynak: Kafdağı İnternet Portalı. 05 kasım 2008) 

 

Sayı : 2008 12