Kafkasya’dan kısa kısa

0
519

ABD Gürcistan Konsolos Abhazya’da 

ABD Gürcistan konsolosu John Tefft ve eşi, güvenlik daire başkan yardımcısı  Shely Bait, konsolosluk politik ve ekonomik danışmanı Brigget Brink’ ten oluşan Amerikan heyeti, Abhazya devlet başkanı Sergei Bagapsh, Başbakan Alesksandr Ankuab ve Dışişleri Bakanı Sergei Shamba ile görüştü. Resmi temaslarını 23 Mayıs’ta tamamlayan heyet, 24 Mayıs’ta Abhazya’nın turistik yerlerinden Ritsa gölü, Gagra, Pitsunda ve Novi Afon’u ziyaret edecekler. 

Amerikalın diplomatlar, Abhazya’ya konser vermek üzere gelen “Blue Grass Band” müzik grubuyla birlikte geldi. 

ABD’li siyaset bilimcilerin ortak görüşü; Jonn Tefft’in bu ziyaretinin nedeninin gezinti amaçlı olduğu, gerçekleştirilen temaslarda Gürcü –Abhaz anlaşmazlığının görüşüldüğü doğrultusunda. Haber: Nurettin Nagoudns / 23.05.2006 – Sohum/Abhazya


Nalçik’teki Okula Temirquan Yura’nın Adı Verildi 

Adıge Halkı’nın ismini dünyaya tanıtan ünlü orkestra şefi Temirqan Yura’yı tanımayan, onun sanatına ve yeteneğine hayran olmayan yoktur. Onun yeni neslimize güzel bir örnek ve çok iyi bir rehber olduğuna da şüphe yoktur. Sanata ve kültüre ilgi duyan her çocuğun bu ismi tanıması, onu örnek alması amacı ile Nalçik’teki 1 numaralı müzik okuluna Temirqan Yura ismi verildi. 

Okul idaresinin bu amaçla yaptığı başvuruyu değerlendiren Nalçik Belediyesi, okulun adının değiştirilmesi ve ünlü bestecinin adının müzik okuluna verilmesi yönünde karar aldı. 

Dünyaca ünlü bir besteci ve orkestra şefi olan Temirqan Yura, Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde 1938 yılında doğmuş ve 9 yaşındayken müziğe başlamıştı. Sovyetler Birliği, Rusya Federasyonu devlet madalayası sahibi KBC ve RF halk sanatçısı ünvanına sahip Temirqan Yura, aynı zamanda dünyaca ünlü Londra Kraliyet Akademisi orkestrasının da şefi. Neş’epıce Zamire , Adige Psalhe Gazetesi , Çev: Ergun Yıldız


Mashadov’ un Ailesi 

Halen Azerbaycan’da kalan Aslan Mashadov’un ailesi can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle Finlandiya’ya politik iltica talebinde bulundu. Finlandiya henüz konuya ilişkin bir yanıt vermezken, böyle bir başvuru olduğu devlet yetkililerince doğrulandı. Mashadov ailesinin başvurularını Finlandiya’ya yapmalarında en etkili neden olarak Finlandiya Devlet Başkanı Tarja Halonen’in Çeçenler’e karşı olan sempatisi gösteriliyor. Halonen; Rusya’yı Çeçenya politikası, ABD’yi de yaşananlara gereken tepkiyi göstermediği için eleştiriyor. 

Mashadov ailesi BM Mülteci komisyonunun iltica listesinde yer alıyor  ve bu listede yer alanlar iltica taleplerine mutlaka yanıt alıyorlar. Finlandiya’dan olası bir red cevabı gelmesi halinde dahi, kısa bir süre içinde daha güvenli bir ülkeye ilticanın gerçekleşeceği bekleniyor.


BDT’ ye Katılacağız  

Abhazya Devler Başkanı Bagapsh “Bağımsız Devletler Topluluğu’na katılmayı düşündüğümüzü daha önce defalarca ifade ettik, halkımız da bu kararımızı hararetle destekliyor” dedi. Politika uzmanı Mihail Aleksandrov’a göre Abhazya böyle bir kararı almış durumda, çünkü Abhazya’nın bu tür bir başvuru yapmasına hiç bir engel yok. Aleksandrov’a göre burada ince bir politika var: Eğer Gürcistan BDT’den çıkarsa Rus barış gücünü ülkeden göndermek isteyecektir, Abhazya bu birliğe katılırsa, barış gücünü kendi topraklarında bulundurma hakkı doğacaktır. Dolayısıyla Aleksandrov’a göre bu Abhazya açısından doğru alınmış bir karardır. X’aşıquey Oleg , Adıge Psalhe Gazetesi , Çev: Ergun Yıldız 

  

Sayı : 2006 06