Kafkasya’dan Kısa Kısa

0
477

Ahıskalılar Gürcistan’a dönmek istemiyor! 

Başbakan Erdoğan’ın, Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli’yle ortaklaşa düzenledeği basın açıklamasında söylediği, Ahıska Türkleri’nin Gürcistan’a dönüşü için bir çalışma başlatma kararı alınmıştır” haberi Türkiye’deki Ahıskalıları sevindirmedi. Konuyla ilgili basına konuşan Ahıska Türkleri Federasyonu kurucu üyesi ve Ankara Federayonu Başkan Yardımcısı Adem Ahıskalı, Başbakan Erdoğan’ın söylediği ‘geri dönüş anlaşmasından’ tatmin olmadıklarını söyledi ve şunları söyledi: 

Başbakan Erdoğan Gürcistan’a dönüşten bahsetti. Fakat bizler 63 yıl öne sürüldüğümüz Ahıska topraklarına dönmek istiyoruz. Gürcistan Hükümeti böyle bir geri dönüşü istemiyor ve ‘Dönüş kesinlikle Ahıska topraklarına olmayacak’ şartları var. Bizler Gürcistan’a değil de sürgün edildiğimiz Ahıska topraklarına dönmek istiyoruz. 

Sürüldüğümüz topraklara şu anda Gürcü vatandaşlar yerleştirilmiş durumda. Bizler bu insanları rahatsız etmeyeceğimizi de belirttik. Biz kendi öz vatanımızda barış ve huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Orada boş kalan 80 tane köy var. Oralara yerleştirsinler.”


Abhazya’dan geri dönüş fonu 

Abhazya anavatana dönüş sürecini canlı tutmak için gelecek yılın bütçesinden toplam 31 milyon ruble ayırdı. Abhazya hükümetinin onayladığı geri dönüş bütçesinin 15 milyon rublesi dönenlere konut sağlanması için harcanacak. Kalan bütçe anavatanına geri dönüş yapmış insanların diğer sorunlarının çözümü için kullanılacak. Sohum/Ajans Kafkas


Nogay bölgesine Moskova’dan vize 

Karaçay-Çerkes’te Nogay bölgesinin oluşturulması kararı federal merkezden de onay aldı. 

Rusya Başbakanı Viktor Zubkov’un imzaladığı kararname ile Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde Nogay bölgesinin oluşturulması süreci tamamlanmış oldu. Karara göre 5 bin nüfuslu Erken-Şahar kasabası Nogay bölgesinin merkezi olacak. Toplam 15 bin kişinin yaşadığı Nogay bölgesi, nüfusunun yüzde 90’ından fazlası Nogaylar’dan oluşan beş köyü kapsıyor. 2002 nüfus sayımına göre, Karaçay-Çerkes’de 14 bin 873 Nogay yaşıyor. 1989 sayımında bu rakam 12 bin 993’tü. Nogaylar Karaçay-Çerkes nüfusunun yüzde 3,4’ünü teşkil ediyor. 

Çoğunluğu Nogaylar’dan oluşan yerleşim bölgelerinde Nogay bölgesi kurulması için Ekim 2006’da referandum yapılmış, Arılık 2006’da da bu konuyla ilgili özel bir komisyon oluşturulmuştu. 

Devlet Başkanı Mustafa Batdıyev, Karaçay-Çerkes’i oluşturan halkların kendi milli yönetimlerini kurma hakkını desteklemesiyle daha önce Abazin bölgesi kurulmuştu. Abazin bölgesi Karaçay-Çerkes’te 2005 sonunda Abazinler’in yaşadığı köylerde yapılan referandum sonucunda 2006’da oluşturuldu. 300 bin metrekarelik bir alanı teşkil eden bölgede 15 bin kişi yaşıyor. Moskova/Ajans Kafkas


“Gürcistan provokasyonlara hız verecek” 

24/10/2007 Tarihinde Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ ve Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard KOKOİTY telefon görüşmesi yaptılar. İki başkanın yapmış olduğu görüşmede, Gürcistan’ın önümüzdeki günlerde Abhazya ve Güney Osetya’ya yönelik provakatif olayları hızlandıracağı bilgisini aldıklarını belirttiler. Gelişebilecek olaylar karşısında birlikte hareket etmek ve yardımlaşmak konusunda tam mutabakata vardılar. Abhazya ve Güney Osetya’nın Devlet Başkanları, ayrıca bölgede var olan diğer gelişmeler ile ilgili konuları da görüştüler. Bilgi Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan alınmıştır. 25/10/07 Kaynak: www.apsnypress.info   


Kabardey-Balkar’da toprak çıkmazı 

Kabardey-Balkar’da toprakların özel mülkiyete verilmesiyle ilgili süreç çıkmaza girdi. Devlet Başkanı Arsen Kanokov, toprakların özel kişilerin mülkiyetine verilmesinin daha büyük karışıklıklara yol açacağı uyarısı yaptı. 

27 Ekim’de Nalçik’te düzenlenen sivil forumda konuşan Kanokov (..) toprağın dağıtılmasıyla çıkabilecek olası sorunları şöyle anlattı: “Toprağı bir hektar, yarım hektar şeklinde kesebiliriz. Peki sonra ne olacak? Bugün toprak kullanıcısına döner sermaye sağlayamıyoruz. Bu durumda toprağın kesilmesi uzlaşıya götürmeyecek ve köylünün maddi durumunu iyileştirmeyecek. Toprağın toplu olarak kullanımının devletin toprak kullanıcısına maddi destek sağlamak, öğretmek, özellikle de tarım ürünlerinin satılması konusunda destek olması açısından daha etkili olacağını düşünüyorum. Toprağı pay yapıp verdikten sonra bazıları onu komşu bölgelerimizde olduğu gibi satın alacak, işte o zaman onlara söyleyecek bir şeyimiz kalmayacak.” 

Devletin ‘çok etkili sahip’ olmadığını da kabul eden Kanokov’a göre, köylünün tarım kooperatiflerinde birleşmesi ve kooperatiflerin de üyeler tarafından seçilen yönetici konseyi olması gerekiyor.  

(..) 

Forumda yapılan konuşmalarda ise yönetime şu tavsiyeler yapıldı: Toprak meselesini çözün; şehir civarındaki sınırlarla ilgili çözüm mekanizması kurun; yönetimdeki kapalılık ve bürokrasi sona ersin; kültür, sosyal ve tıp, teknik eğitim, gençlik politikası gibi alanlarda destek programları hazırlayın. Nalçik/Ajans Kafkas  

 

Sayı : 2008 01