Kafkasya’dan Kısa Kısa

0
451

14 Ağustos’ta Gençler Savaş Şehitleri ve Unutulmaması Gereken Değerler İçin Yürüdü

AMRA- Abhazya Gençlik Örgütü, Moskova Abhaz Gençleri Örgütü ve 5 diğer gençlik örgütünün birlikte düzenledikleri 14 Ağustos Savaş Şehitleri Anma Günü yürüyüşü halktan olumlu destek gördü. Gençler, 13 Ağustos sabahı Gürcü ve Rus sınırlarından iki grup halinde başlayarak ellerinde bayraklarla ve yol üzerindeki şehitliklere çiçekler bırakarak akşama kadar Sohum girişine yürüdüler. Gumısta ve Macara’da nehir kenarında kamp yapıp, mumlar yakan, şehit yakınlarıyla buluşan gençler sabahleyin yürüyüşe devam ettiler. Savaşın başladığı Kırmızı Köprü’de buluşan iki gruba, düzenlenen törende halk ve turistler eşlik etti. Saat tam 11’de tüm Abhazya’da bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Arabalar korna çaldılar. Ardından başta Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş olmak üzere tüm katılımcılar Sohum Şehitliği’ne giderek çiçek bıraktılar. (Jade Cemre ERCİYES) 

 

Kitaplar Öğrencilere Ulaştırılacak

Birkaç yıldan beri ders kitabı ücretlerinin öğrenci velilerinden alınıyor olması hepimizi üzüyor. 1978’den 1997’ye değin bütün kitaplar devlet tarafından öğrencilere parasız veriliyordu. Ama 1997’de Rusya Hükümeti, ders kitaplarının yerel bütçe olanakları kullanılarak öğrencilere verilmesi kararını aldı. Şimdi her yerel birim kendi işini kendi görmek zorunda.  

Maykop Belediyesi (Kent yönetimi) Eğitim İşleri Başkanı İrina Belyanskayam’ın söylediğine göre, Ocak 2005’te belediyenin kabul ettiği “Ders Kitapları” programı çerçevesinde, 1-9.sınıf kitaplarının tümü peşin ödeme aranmaksızın okullara gönderiliyor. Bu kitaplar okul kitaplıklarında yok, bedeli öğrenci velisi için ağır. Bu nedenle paranın yarısı belediye bütçesinden, yarısı da öğrenci velisinden alınıyor. Yılsonunda öğrenci kullandığı ders kitabını okulunun kitaplığına bırakacak ve yeni öğrenciler bu kitaplardan ücretsiz yararlanacaklar.  

İrina Belyanskayam konuyu şöyle özetledi: “Bu uygulama 2005–2009 yılları için. 2005’te ilkokul 1-4. sınıfların, 2006’da da 5-6. sınıfların kitaplarını para istemeden belediye adına öğrencilere biz verdik. Bu yıl programa 7. sınıflar da eklendi, bütçemiz ancak kitapların yarı parasını ödemeye yetiyor. Çünkü şimdi öğrenci başına 12 ayrı ders kitabı söz konusu, yani geçen yıla göre iki misli daha fazla bir para gerekiyor. Bu nedenle 1.100.000 ruble tutarındaki kitap ücretinin yarısını biz karşılayacağız, diğer yarısını da kişi başına 300–400 ruble olmak üzere öğrenci velileri karşılayacak. Ama koruyucu aile programı çerçevesinde bakılan öğrencilere kitapları parasız verilecek.”  

Adıge maq muhabiri  

  

Kaynak: Adıge maq, Temmuz 2007 

Çev.: Cevdet Yıldız  

  

Sayı : 2007 09