Abhazya Amra Gençlik Örgütü Türkiye’den Gelen Gençlerle Buluştu 

0
1006

Henüz bir ay önce (Mayıs 2007) faaliyete geçen AMRA adlı Gençlik Örgütü Türkiye’den gelen 12 kişilik genç grupla biraraya geldi. Abhazya gençliği ile diasporada yaşayan gençlerin arasındaki bağları güçlendirmek ve ilişkilerini arttırmak amacıyla düzenlenen toplantıda -dil engeline rağmen- oluşan sıkı diyalog dikkat çekti. 

Jade Cemre Erciyes, Abhazya Gençlik Organizasyonu AMRA Başkanı Enver Camagua ve Başkan Yardımcısı Naala Basarya ile AMRA’nın kurulum süreci, amaçları ve çalışmaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi. 


Jade Cemre Erciyes: Bize AMRA’nın kuruluş süreci ve amaçlarından söz eder misiniz? 

Naala Basarya: AMRA Abhazya’da faaliyet gösteren bir gençlik örgütüdür. Mayıs 2007’de resmi olarak kurulmuş ve hiç zaman yitirmeden çalışmalarına başlamıştır. AMRA sivil toplum örgütüdür; siyasi bir organizasyon değildir. Temel amacı gençliğin sorunlarını gençlerle birlikte çözmektir. Abhazya ve Abhazya’nın gençliği için gücümüzün yettiği her şeyi yapmak istiyoruz. Amaçlarımız doğrultusunda çalışabilmemiz için finansman problemimiz de yok; Abaza işadamı Beslan Butba bize her türlü maddi desteği sağlıyor. Biraz da örgütsel yapımızdan söz etmek gerekirse, derneğimizin genel başkanı Enver Camagua’dır. Abhazya’nın her bölgesinde temsilciliklerimiz bulunmaktadır. Ancak genel merkezimiz Sohum’dadır ve başkanlığımız da burada çalışmaktadır. 

 

J.C.E.: Bu örgütü kurma fikri nasıl ortaya çıktı? 

N.B.: Aslında Abhazya’da faaliyet gösteren bir kaç gençlik örgütümüz var. Ancak, biz yine de arkadaşlarımızla bir araya geldik ve bu örgütü kurmaya karar verdik. İşadamı Beslan Butba da, düşüncelerimizi gerçeğe dönüştürebilmemiz için bize destek verebileceğini söyledi. 

 

J.C.E.: Örgütün şu anda kaç üyesi var? 

Enver Camagua: Şu anda 500 civarında üyemiz var. Bu sayıyla Abhazya’nın en güçlü sivil organizasyonuyuz diyebiliriz. 

 

J.C.E.: Hayalleriniz, hedefleriniz, planlarınız neler? 

E.C.: 14 Ağustos’ta, yani Abhazya Bağımsızlık Savaşı’nın başlangıç tarihinde ses getirecek bir etkinlik yapmayı planlıyoruz. Halkımızın savaş sırasında yaşadığı acıları canlandırmak amacındayız. Bu sebeple bazı çalışma grupları oluşturduk, onları faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. 

Bir spor kolu oluşturduk ve bir turnuva düzenledik. Bundan sonra da 18-25 yaş arası gençler için sportif etkinlikler gerçekleştireceğiz. Örneğin çeşitli dallarda şampiyonalar düzenleyeceğiz. 

Bugünün gençliği, Abhazya’nın geleceğidir. Bu düşünceden hareketle, gelişimlerinde, ileriye dönük düşüncelerinde onlara yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız. Gençlerin bir araya gelmesi, dayanışması, her türlü faaliyetlerini birarada götürebilmesi için önayak olacağız onlara. 

Türkiye’den, Krasnodar’dan, Moskova’dan gençlik örgütlerini, en kısa zamanda Abhazya’ya çağırmayı düşünüyoruz. Onlarla, Abhazya’da gerçekleştirebileceğimiz gençlik organizasyonları için fikir alışverişi yapabileceğimiz, düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz bir toplantı düzenleyeceğiz. 

N.B.: Bu sebeple Türkiye’den ya da diğer ülkelerden gençlik örgütleri, topluluklar ve organizasyonlar ile iletişime geçmek istiyoruz. Ancak bu tür grupların bilgilerine ulaşmakta zorlanıyoruz. Şu anda üyelerimiz arasında Abazaca ve Rusça’nın yanı sıra iyi derecede Türkçe ve İngilizce bilen üyelerimiz de var ve onlar sayesinde daha çok gence ulaşarak, Abhazya için ortaklaşa çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu sebeple Jineps gazetesi okuyucularına da açık bir duyuru yapmak istiyoruz. Gençler ya da gençlik örgütleri bizimle temasa geçmek, ortak çalışmalar yapmak isterlerse bize Türkçe, İngilizce, Rusça ya da Abazaca e-posta atabilirler. 

İletişim adresi: amra_apsni@mail.ru 

 

Sayı: 2007 08