Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kaza Değil Katliam 

Geçiçi Tarım İşçisinin Çilesi Ne Zaman Bitecek

Her yıl yüzbinlerce geçici tarım işçisi ekmek parası için yaz aylarında yollara düşerler. Özellikle pamuk ve fındık gibi emek yoğun çalışma isteyen ürünlerin toplanmasında çalışmak için çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan olmak üzere, insanlarımız günlüğü 20 YTL’yi geçmeyen yevmiyelerle kavurucu sıcak altında ter dökerler. Sadece ücretlerin düşüklüğü değil barınma koşullarının sağlıksızlığı, sosyal hiçbir güvencenin olmayışı da işin tuzu biberidir. Yine de en büyük rezalet tarım işçilerinin taşınması sırasında ortaya çıkar. Kamyon kasalarında ve hurda otobüslerde balık istifi yolculuk yapmak adeta kaderi gibidir tarım işçisinin. Her yıl çok sayıda kaza olur birçokları hayatını ekmek yolunda kaybeder. Yetkililerin sahte gözyaşı ve tedbir alınacak vaatleri arasında ölenler gömülür. Tarım işçileri unutulur ta ki yeni facialarla gündeme gelecekleri ertesi yaza kadar. 

Bu yıl da bu acı kader değişmedi. 6 Ağustos 2007 günü Adıyaman’dan Giresun’a giden fındık işçilerini taşıyan minibüsle Diyarbakır’a meyve taşıyan kamyonun çarpışması sonucu 24 kişi hayatını kaybetti. Sivas’ta meydana gelen kazaya yanlış yükleme yapılmış ve 95 kilometre hızla giden meyve kamyonunun yol açtığı tespit edildi. 17 kişilik kapasitesine rağmen 23 kişi taşıyan minibüs tali kusurlu bulundu. Minibüste hayatını kaybeden tarım işçileri kota şartından ötürü ektikleri tütünü satamadıkları için Giresun’a fındık toplamaya gidiyorlardı. Kazadan dört gün önce 2 Ağustos’ta Şanlıurfa’dan Ordu’ya gitmekte olan 200 kişiyi taşıyan beş kamyon Tokat’ta durdurulmuştu. Trafik emniyetini ihlal eden tarzda yolcu taşındığı tespit edildiği halde hiçbir önlem alınmadı. Zira alınacak her türlü önlem işçi taşıma maliyetlerini arttıracak bu da AKP’li danışman ve fındık tüccarı Cüneyt Zapsu gibilerin karlarını azaltacaktı. Bu faciadan geriye Adıyaman’daki cenaze töreninde çoğuna tabut bile bulunamamış onca canın ardından yakınlarının yaktıkları ağıt kaldı. 

Günlük ortalama 20-25 milyonluk bir kazanç için insanlık dışı koşullarda yolculuk eden köylülerle ilgili haberlerin ardı arkası kesilmiyor. En son, çok değil Sivas’taki kazadan iki gün sonra Şanlıurfa’dan Karadeniz’e gitmekte olan 17 kişilik minibüse 40 kişinin sığışmaya çalıştığı görüldü. Urfalı köylüler Sivas’taki kazadan haberdar olduklarını, çok üzüldüklerini ama iş olmadığından bu sıkıntıya katlanmaya mecbur kaldıklarını belirttiler.  

 

Sayı : 2007 08 

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img