Abhazya Gençliği Yürüdü
Abhazya’da bir çok gençlik örgütü var. Bunlardan en yakın zamanda kurulan AMRA gençlik örgütünden 21. sayımızda kısa bir röportaj ile bahsetmiştik. Bu örgütün üyesi gençler ve Abhazya Gençlik ve Spor Komitesi Başkan Yardımcısı Şamil Ardzınba’nın davetleri üzerine, “14 Ağustos Şehitleri Anma Günü Yürüyüşü”ne biz de katıldık.
13 Ağustos günü, sabahın erken saatlerinde Sohum’daki eski parlamento binasının önünden kalkan otobüslerle yaklaşık yüz kadar genç İngur sınır kapısına, bir o kadar genç Psou sınır kapısına doğru yola çıktı. Ayrıca, otuz kadar genç de, savaş sırasında Damkhurst Geçidi vasıtasıyla dağlardan gelen destekçileri anmak üzere Karaçay Çerkes-Abhazya sınırında bulunan ve geçen yıl bir anıt da dikilen bu dağ geçidine gittiler.
Yol boyunca karşılarına çıkan tüm şehitliklere çiçekler bırakan gençler, geçtikleri yerleşim yerlerinde halktan ve şehit yakınlarından büyük destek gördü. Ayrıca turistler de, ellerinde Abhazya’nın tarih boyunca kullandığı tüm bayraklardan örnekler taşıyan yürüyüşçüleri ilgiyle izledi.
İngur’dan yüşüyüşe geçen grup hava karardıktan sonra Maçara nehri kıyısına (Sohum’un doğu girişi) ulaştığında, Psou sınır kapısından ve Damkhurst’tan yürüyüşe geçen gruplar da birleşerek Gumısta’ya (Sohum’un batı girişi) varmıştı. Buralarda kamp kuran gençleri; Abhaz askerleri, şehit yakınları, gaziler ve devlet yetkilileri ziyaret ederek destek verdi.
Ben de, Türkiye’den gelmiş iki arkadaş (Kopsirgen Jansel ve Kutarba Tamara) ile birlikte Maçara’da kurulan kampa katıldım. Gençler yanlarında getirdikleri mumları yakarak bir kısmını nehre bıraktı, bir kısmı ile de nehir kıyısı boyunca ışıktan bir hat oluşturdular. Ayrıca yürüyüş boyunca gururla taşınan tarihin çeşitli dönemlerinde kullanılmış olan Abhaz bayrakları ise, anıtsal bir görüntü oluşturacak şekilde kampın ortasına yerleştirilmişti. Gençler gruplar halinde oturuyorlar ve sanki bu huzurlu ortamı bozmamak için yalnızca fısıltıyla konuşuyorlardı. Yürüyüşten yorgun düşmüş yüzlerine vuran kamp ateşinin sarı ışığı, savaşı aslında gerçek boyutlarında yaşamamış bu gençlerin yüzüne bir savaşçı ifadesi veriyordu. Zaten kendi aralarında verdikleri bu yürüyüş kararı, onların geçmişlerine ve yaşanmışlıklara sahip çıkma savaşının bir sonucu değil miydi?!
Gece, parçalı bulutlu gökyüzüne rağmen, tam o günlere denk gelen göktaşı yağmuru, sabaha kadar uyumayan ben ve arkadaşıma zamanı unutturan bir meşgale olmuştu.
Sabahın ilk ışıklarıyla o derin ve huzurlu sessizlik sona ermiş, herkeste bir hareket başlamıştı. Gençlik Komitesi’nin dağıttığı poğaça ve çay ile kahvaltımızı ettikten sonra saat 8’de tekrar yola koyulduk. Yaklaşık 2 saat süren bir yürüyüşün ardından Sohum’a vardık ve tam planlandığı gibi, savaşın başladığı Kırmızı Köprü’de batıdan gelen grupla buluştuk. Bayrak taşıyıcıları önde, yürüyüşçüler arkada, halk ve turistlerden de destekle, yüzlerce insan o serin yaz günü, 15 yıl önce başlayan savaşta şehit olan insanları andık.
Düzenlenen törende önce gençler söz aldı, ardından Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş, Abhazya Devlet Üniversitesi Rektörü Aleko Goramya ve savaş gazileri… Son söz yine gençlerindi.
Saat tam 11’de, siren sesleri ve araba klaksonlarının eşliğinde, tüm Abhazya’da bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından anıt parka gidildi ve hemen tüm katılımcılar gruplar halinde Sohum Şehitliği’ne çiçek bıraktı. En son olarak da, yürüyüşü düzenleyen gençler, şehitliği saran yüzlerce kişi arasından geçip iki gündür uğradıkları tüm şehitliklere bıraktıkları onlarca çiçek gibi bir çiçek demetini şehitliğin artık çiçeklerden görünmeyen cephesine koydular.
Ülkeleri adına bir ilki gerçekleştiren gençlerin bir bölümü, yürüyüşten sonra, geldikleri Moskova’ya, Türkiye’ye ya da yalnızca bir diaspora olarak yaşadıkları diğer yerlere döndü. Etkinliğe destek veren Moldovya-Pridinyester ve Güney Osetya’dan gelen gençler de gerçekleştirdikleri konferansın ardından, yeni projeler için verilen sözlerle ülkelerine döndüler. Bu günlerde Abhazya sokaklarında ellerinde kağıtlarla rastladığımız gençler, bu üç ülkenin bağımsızlığının tanınması için 24 Eylül-30 Eylül tarihleri arasında Moskova’da düzenlenecek etkinliğe göndermek üzere imza topluyorlar…
14 Ağustos Şehitleri Anma Günü dolayısıyla yaptıkları etkinlikte, Abhazya’yı baştan başa adımlayan gençler, bu yürüyüşlerinde halka, devlete, ama en önemlisi birbirlerine bir çok sessiz mesaj verdiler…
Amacına ulaşması dileğiyle…
Sayı: 2007 10