“Dünya G. Osetya’nın Bağımsızlığını Tanısın”
Kuzey Osetya’da bulunan Dünya Osetleri Birlik Hareketi “Stır Nıhas”ın düzenlediği 6. Kongre toplantısı 18-19 Eylül 2007 tarihlerinde Güney Osetya’nın başşehri Tsixinvali’de yapıldı. Alan Vakfı da Kongreye Stır Nıhas’ın davetlisi olarak Remzi Yıldırım, Burhan Canpolat, Nilgün Güngör,Yalçın Arpat, Özkan Timurlenk’ten oluşan 5 kişilik bir delegasyonla katıldı. Kongrenin gündemini Güney Osetya’nın bağımsızlığının tanınması ve iki Osetya’nın birleşmesi konusu oluşturuyordu.
Kongreye Kuzey ve Güney Osetya’nın yanı sıra Rusya Federasyonunun çeşitli cumhuriyetlerinden ve şehirlerinden, ABD, Kanada, Almanya, İtalya, Fransa, İsveç, İsviçre, Ukrayna, Kırım, Kazakistan, Suriye, Afrikadan Kongo,Fas ve Türkiye’den toplam 700 delege katıldı.
Divan heyetinde Kuzey Osetya Devlet Başkanı Taymuraz Mamsırov, Güney Osetya Cumhurbaşkanı Edvard Kokoyev, Stır Nıhas başkanı Mihal Gioyev ve yardımcısı bulunuyordu.
Kongrede iki gün boyunca divan heyetinde Abhazya Cumhurbaşkanı yardımcısı Raul Hacimba da delege olarak yer aldı. Toplantıyı baştan sona kadar Güney Osetya Cumhurbaşkanı Kokoytı Edward ile birlikte izledi. Hacimba yaptığı konuşmada, Abhazya ve Güney Osetya kardeş halklarının bağımsızlık mücadelelerinin başarıya ulaşacağını belirterek “bağımsızlığımızı elde etmek bu uğurda hayatlarını feda eden şehitlerimize karşı borcumuzdur” diye sözlerini bitirdi. Oset-Abhaz dayanışması için çok güzel bir örnek davranış sergiledi.
Toplantının başlangıcında Kuzey ve Güney Osetya’nın ulusal marşlarının çalındı. Oset-Gürcü savaşı ile Oset-İnguş çatışması ve Beslan katliamı şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından ‘‘Stır Nıhas’’ başkanı Mihal Gioev tarafından açılış konuşması yapıldı. Dört yıllık faaliyet raporu okundu. Kuzey Osetyalı Tarih profesörü Ruslan Bzarov Oset tarihini, Osetya’nın Kuzey ve Güney olarak nasıl bölündüğünü, tarihte Gürcü-Oset ilişkilerini ve son olarak Gürcü-Oset savaşını ve Güney Osetya’nın bağımsızlığı hak ettiğini ve başta Rusya olmak üzere diğer ülkeler tarafından tanınması gerektiğini anlattı.
Tarihte bir bütün olan Osetya’nın politik nedenlerle Kuzey ve Güney olarak ikiye bölündüğünü Güney Osetya’nın Gürcistan’a terk edildiğini, bir ulusu ikiye bölen bu uygulamanın son bulmasını tek ulus olan Osetlerin tek cumhuriyet altında birleşmesi gerektiğinin önemini vurguladı.
Benzer konularda çeşitli konuşmalar yapıldı. Türkiye Asetinleri ve Alan Vakfı adına konuşan başkanımız Remzi Yıldırım Gürcü yönetiminin Güney Osetya üzerine olan baskılarını, barış görüşmelerini çıkmaza soktuğunu, bu cesareti batı ve ABD politikasından aldığını söyledi. Kazanılan bir savaşın masada kaybedilebileceği bunun olmaması için doğru politikalar ve sağlıklı ilişkilerin kurulması gerektiğini vurgulayan cümlelerle konuşmasına devam etti. Ayrıca toplantının dilinin neden Asetince olmadığını, Asetince konuşulmamasının toplantının ruhuna uygun olmadığını, Asetinceyi gereksiz görüyorsak bu toplantıların neden yapıldığını, gerekli ise neden Asetince konuşulmadığını sordu. Başkanımızın bu konuşması delegasyon tarafından dakikalarca alkışlandı.
Kongre 18 ve 19 Eylül günlerinde iki gün boyunca devam etti. Delegasyonumuzun Kuzey Osetya Devlet Başkanı ve Güney Osetya Cumhurbaşkanı ve diğer yöneticileri ayrıca Stır Nıhas yöneticileri ile temas ve diyalogları oldu. Kendilerine hediyelerimiz sunuldu, ayrıca Türk Bayrağı ve Alan Vakfı’nın flamasının bulunduğu masa üstü seti hediye edildi. Delegasyon üyelerimiz Güney Osetya Cumhurbaşkanı tarafından isimlerimiz okunmak suretiyle kürsüye davet edildik. Delegasyonumuza Güney Osetya Pasaportu verildi. Bizlerde bu onura layık görüldüğümüz için teşekkür mahiyetinde konuşmalar yaptık.
Ben de konuşmamda Türkiye Asetinlerinin selamlarını, Türkiye Asetinlerinin her iki Osetya’nın esenliği için duacı olduklarını iyi haberlerini duymaktan mutlu olacaklarını söyledim. Ayrıca Türkiye’deki Asetin gençlerinin seyahatimiz öncesinde delegasyonumuzdan isteklerini dile getirdim. Gençlerimizin bizden dönüşümüzde Osetya toprağından suyundan ve havasından getirmemiz ricasında bulunduklarını, benim de kendilerine cevabımın “istediğiniz ata vatan toprağından ve suyundan getireceğimizi, bunu boynumuzun borcu olarak kabul ettiğimizi ancak ata vatanımızın havasını getirmenin mümkün olmadığını fakat sizin yerinize orada Osetya havasını derin derin teneffüs edeceğimiz” söylediğimi dile getirdim. Bu konuşmamız da çok alkış aldı ve insanların çok duygulandığını hatta kürsüye yakın oturanların gözyaşlarını tutamadığını gördük.
Kongrenin ikici günü Stır Nıhas’ın seçimleri yapıldı.Yönetim Kurulu ve Başkan dört yıl için yeniden seçildi. Başkanlığa Üniversite eski rektörü Basitı Baris getirildi.
Delegasyonumuz Tsixinval üniversitesine davet edildi. Burada rektör ve öğretim üyeleri ile bir araya geldik, kendileri ile yararlı bir görüşme yaptık.
20 Eylül Perşembe günü delegasyonumuzun, Stır Nıhas’ın yeni yönetiminin daveti üzerine idare binalarında kendileri ile çok yararlı bir toplantımız oldu. Kendileri ile daha yakından tanışma ve konuşma fırsatı bulduk. Bizimle daha sıkı bir diyalog içerisinde olmak istediklerini söylediler. Başkanımız Remzi Yıldırım birbirimizi iyi anlayabilmemiz ve iyi ilişkiler kurmamız için diyalogumuzu artırmamız gerektiğini, dilimizi ve kültürümüzü korumak için bunun gerekli olduğunu dile getirdi.
Bende söz alarak düşüncelerimi ifade ettim. Başkanımızın söylediklerine ilave olarak gençlerimizin isteklerini kendilerine ilettim. Seyahatimiz öncesi Serkan Canpolat’ın gençlerimizin sözcüsü olarak bana ulaştırdığı dileklerini dile getirdim. Türkiye’deki Asetin gençlerinden oluşan bir grubun Osetya’yı gezip görmek, oradaki Asetin gençleri ile buluşup tanışmak ve ilişkileri artırmak hususundaki dileklerini ilettim. Bu isteğimiz Stır Nıhas yönetimi tarafından çok olumlu karşılandı. Yönetimde bulunan bakan Kasatı Taymuraz bu konuda gerekeni yapacağını söyleyerek adresini ve kartvizitini vererek kendisi ile temasa geçmemizi önerdi. Bunu da gençlerimize müjdelemek istiyoruz.
21 Eylül Cuma günü radyoevine ‘‘Radio Alania’’ya davet edildik. İnternetten Radio Alania’yı dinleyenler Nadıgkatı Zeline ismini hatırlayacaktır. Zeline bizimle canlı yayında söyleşide bulundu. Canlı yayın sırasında telefonla programa katılanlar bize arfe yapıp (iyi dileklerini sunup) Türkiye Asetinlerine selam ve sevgilerini gönderdiler.
Yine aynı gün Beslan katliamı sırasında harabeye dönen okul yakınında yapılan yeni okulu ziyaret ettik. Çok modern çok güzel bir okul yapılmış. Bilindiği gibi 2005 yılı Beslan katliamının yıldönümünde Alan Vakfı olarak üç kişilik bir heyetle yıl dönümünde Beslanlı kardeşlerimizin, Beslan analarının yanında yer almıştık. Vakıf olarak topladığımız yardımı bu yeni okulun ve Vladikavkaz’da başka bir okulun birer sınıfının tefrişi için kullanılmak üzere vermiştik. Bu ziyaretimizde tefriş ettiğimiz sınıfları gördük Vakıf adına ve yardım eden insanlarımız adına çok mutlu olduk. Yaptığımız yardım ile iki sınıfın da her türlü tefrişatı, eğitim gereçleri ve televizyonu ile modern iki sınıf gördük. Sınıfın bir duvarına bu sınıfın eşyalarının Beslanlı çocuklara Alan Vakfı’nın armağanı olduğunu belirtilen bir de plaket asılmış. Okul müdürü,sınıf öğretmeni ve öğrenciler ile görüştük. Bize teşekkürlerini bildirdiler. Çocukların Asetince konuşmalarına hayran kaldık. Daha sonra geçen yıl geleneksel gecemize katılan Hatıgatı Alla’ların davetinde kendileri ile bir araya geldik.
Delegasyonumuz ancak 22 Eylül Cumartesi günü serbest gün olarak yakınlarımız ve akrabalarımız ile bir araya gelme fırsatı bulduk.23 Eylül Pazar günü çok iyi izlenimlerle Türkiye’ye döndük.
Stır Nıhas’ın 6.kongresinin ve delegasyon olarak Osetya seyahatimizin hayırlı olmasını ve ata vatanımız ile ilişkilerimizin gelişmesine vesile olmasını diliyoruz.
Saygılarımızla.
Alan Vakfı Delegasyonu adına
Burhan Canpolat
Sayı : 2007 10