Kırım sürgün anıtı açıldı

0
510

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından yaptırılan Kırım Tatarları’nın 18 Mayıs 1944 yılında yaşadığı sürgünü sembolize eden Kırım Sürgün Anıtı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemil Kırımlıoğlu tarafından açıldı.

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemil Kırımlıoğlu, törende yaptığı konuşmada, 1944 yılında 12 milli azınlığın sürgün edildiğini belirterek, Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilen azınlıkların soykırıma uğratıldığını kaydetti.
(..)

Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, 18 Mayıs 1944’ün Kırım halkının kaderi için her şeyin değiştiği acı hatıralarla dolu bir gün olduğunu belirterek, topraklarından zorla koparılan Kırım halkının hiç bilmedikleri yabancı diyarlara nakledildiğini bildirdi.

Tepebaşı Belediyesinin söz konusu talihsiz günü, hafızaların derinliklerinden yeniden çıkarmak ve ölümsüzleştirmek için 18 Mayıs 1944’ü simgeleyen bir anıt yaptıklarını ifade eden Sarıoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Bu anıtla beraber Kırımlı kardeşlerimizin geçmişlerinde yaşadığı bu acıyı paylaşıyoruz. Bugün Türkiye’de bu duyarlılığı yaşayan ilk belediye olmanın hem gururunu hem de o günlerin acısını yaşıyoruz. (..).’’

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemil Kırımlıoğlu, Bakan Unakıtan’a ve Vali Kadir Çalışıcı’ya kalpak hediye etti. Bu arada 18 Mayıs 1944 yılında sürgün edilen Makbule Şanlısoy, konuşmalar sırasında duygulandı. Protokolde yer verilen Şanlısoy’u Bakan Unakıtan’ın eşi Ahsen Unakıtan teselli etti.

Bakan Unakıtan, törende yaptığı konuşmada, kendisinin de bir Kırım tatarı olduğunu belirterek, 18 Mayıs 1944’de yaşanan acı günlerin unutulamayacağını kaydetti.

Kırım Tatarlarının her zaman yanında olacaklarını ifade eden Bakan Unakıtan, şunları kaydetti:

‘‘Trenle sürgüne gönderilen bu insanların çoğu öldü. İşte mezalim, soykırım budur. Kırım Tatarları’nın yaşadığı bu acıyı unutturmayacağız. Eskişehir’e gelen yerli, yabancı herkese bu anıtı göstereceğiz. Kırım Tatarları vatanlarına dönmek için onurlu bir mücadele verdi. Türkiye’yi her zaman yanınızda göreceksiniz. İşte karşımızda oturan Kırımlıoğlu. Bu adama iyi bakın. Çok şanlı bir mücadelenin üyesidir. Onun gibi bir adam dünyada başka yok. Ona çok iyi bakacağız. Türkiye sizi asla yalnız bırakmayacak.’’

(..)Kaynak: Nartajans

 

Sayı : 2008 03