Rusların Putin’in halef seçimine onay vermesi sonrasında, yeni başkan federal ve yerel düzeyde personel değişikliği yapmalı. Güven ortamına rağmen büyük sorunları bulunan Rusya, bunları ancak halka hesap verebilecek siyasilerle aşar
Mihail Gorbaçov*
Rusya yeni bir devlet başkanı seçti. (..)
Şimdi ne olacağını düşündüğümdeyse, son yıllardaki istikrar, güven ve uluslararası piyasaların olumlu bakışının avantajıyla, modernleşme fırsatımız olduğu sonucuna varıyorum. İdareyi modernleştirip, yaratıcı bir ekonomi kurmalı, eğitim ve sağlığa tekrar odaklanmalı, yolsuzluk ve bürokrasiyle savaşırken zengin-yoksul uçurumunu daraltmaya çalışmalıyız.
Putin ve Medvedev’in kampanyalarının son gününde bu sorunlara eğilmesi memnuniyet verici. Ellerinden geleni yapacaklar. Fakat onların çabası tek başına yetmez. Federal, bölgesel ve yerel düzeylerde büyük personel değişikliklerine ihtiyaç var. Bir ‘alçakları defedelim gitsin’ kampanyasından söz etmiyorum. Yetkilileri yeni sorunları yeni tarzlarda çözmek için eğitmeliyiz; gençlerin önünü açmalıyız. Bu yapılmadıkça verilen sözler yerine getirilemez ve bu gerçeğin üzerini hiçbir halkla ilişkiler faaliyeti örtemez. Diğer ülkelerin deneyimlerinden, bu boyutta sorunların ancak hükümetin halka hesap verdiği ve insanların inisiyatif almaktan korkmadığı gerçek demokrasi ortamında çözülebileceğini biliyoruz.
Bazıları ‘dizginleri gevşetemeyeceğimizi’, Rusya’nın daha fazla demokrasiye değil ‘demir yumruğa’ ihtiyaç duyduğunu söyleyerek itiraz edecek. Fakat gerçek halk desteğinden yoksun güçlü otorite beceriksiz olabilir. Putin insanların ne istediğini (devletin istikrarı ve yeniden inşası) doğru tespit ettiği için destek buldu. Şimdi daha zorlu görevler mevcut; başarmak için devletle toplum arasında yeni bir iletişime ihtiyaç var. Etkili yönetim için seçim sistemimizi reformdan geçirmeliyiz. Başkanlık, parlamento ve vali seçimi mekanizmalarında ciddi değişiklik yapmalıyız. Öncelik olarak karışık parlamento seçimi sistemine dönüş öneriyorum, böylece insanlar hem ‘parti listelerine’ hem de tek tek adaylara oy verebilir. (..) Seçmenler daha fazla saygıyı hak ediyor. Partiler için Duma’ya girebilme barajı yüzde 7’den 5’e çekilmeli. Valilerin yeniden seçimiyse devlet başkanının tercihinin bölge vekillerince onaylanmasıyla değil, halkın oyuyla olmalı.
(..)
Geçmişten ders alabilen Ruslar, neyi kabul edip etmeyeceğine dair doğru tercihi yapacak. Zaman alacak, ama Rusya’nın tek geleceği var, o da demokrasi.
(*Rusya eski Devlet Başkanı)(5 Mart 2008 – Radikal)
Sayı : 2008 04