Saakaşvili’nin zor zaferi

0
565

Dört yıl önce yüzde 96’lık halk desteğiyle ‘‘Gül devrimi kahramanı’’ olan Saakaşvili, bu ocak ayında yüzde 53 oyu zor aldı

 

Önce gülümseten bir haber: Geçen sonbaharda eylemleriyle ülkeyi sarsan Gürcü muhalefeti, parlamento seçimlerinden sonra dev bir protesto mitingi düzenleyecekmiş. Ama Gürcü erkeklerin çoğunluğu, 21 Mayıs akşamı televizyondan Manchester-Chelsea maçını seyretmeyi tercih edince, planları suya düşmüş…

Ocak ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde kendi aralarında birleşebilselerdi, Gürcü muhaliflerin iktidarı almaları zor değildi.

Ama iktidar kadar birbirlerini de suçlamaya ağırlık verip iç ve dış siyasette çoğunlukla Saakaşvili çizgisinde sloganlar kullanarak şanslarını kaybettiler.

Dört yıl önce yüzde 96’lık halk desteğiyle ‘‘Gül devrimi kahramanı’’ olan Saakaşvili, bu ocak ayında yüzde 53 oyu zor aldı. Üstelik seçim hileleri, Avrupalı gözlemciler tarafından da belgelendi.

Şimdiki parlamento seçimleri de benzer iddialarla geçtiyse de, Saakaşvili’nin Birleşik Ulusal Hareket adlı partisi oyların yaklaşık üçte ikisini alarak kazanması uluslar arası gözlemcilerden ciddi bir itiraz görmedi.

Gürcü liderin başarısında, son aylarda Moskova ve Abhazya ile yaşadığı gerginlikleri seçimlerde başarıyla kullanmasının büyük payı vardı.

ABD’den Burcanadze’ye destek

Bu arada Saakaşvili’nin yakın çevresinde kimsenin güçlenmesine izin vermemesi dikkat çekiyor. Üç yıl önce kuşkulu bir şekilde hayatını kaybeden eski Başbakan Zurab Jvaniya’dan ve geçenlerde Fransa’dan siyasi sığınma hakkı alan eski Savunma Bakanı Irakliy Okuraşvili’den sonra, şimdi de iktidarın iki numaralı ismi olan Parlamento Başkanı Nino Burcanadze sessizce siyaset sahnesinden çekildi. Şimdilik. Bayan Burcanadze’nin kısa sürede yeni bir siyasi oluşum yaratacağı ve en önemlisi, daha şimdiden ABD’nin güçlü desteğini aldığı, Washington’da üst düzey ağırlandığı ve Tiflis’teki Amerikan Büyükelçisi John Tefft’le sürekli bir arada olduğu söyleniyor.

Belli ki Washington, halkının güvenini önemli ölçüde kaybeden Saakaşvili’nin yerine alternatif arayışından vazgeçmiyor. Ancak aradığını bulana kadar, Tiflis yönetiminin hatalarına göz yumuyor.

Gürcistan Stratejik Araştırmalar Vakfı yetkilisi Papayev bunu şöyle açıklıyor:

 “Batı’nın demokrasiye iki yaklaşım modeli var: Biri ‘kendisi için demokrasi’, öteki geri kalmış ülkeler için demokrasi. İkincisinde sık sık demokrasi dışı uygulamalar olması Batı’dan fazla tepki görmüyor. Önemli olan, söz konusu ülkenin ittifak olması.”

Hakan Aksay, 24 Mayıs 2008, Taraf

 

Sayı : 2008 06