Bagapş: Türkiye ve Rusya’ya bakarız

0
456

(..)
Soru: Rusya’nın bağımsızlık ilanınızdan önce sizden bir talebi oldu mu?
Bagapş: Son aylarda ciddi sınavlardan geçtik. Biz Rusya’nın himayesiyle bağımsız olmadık. Rusya bizden Güney Osetya ile birlikte federasyon oluşturmamızı öneriyordu. Red ettik. Bağımsızlık bize altın tepside sunulmadı. Hedefimiz ekonomik durumumuzu iyileştirmek ve bizi tanıyan ülke sayısını artırmaktır. Gelecek yıl Türkiye‘ye gelmeyi planlıyorum. Bizim Türkiye‘de diasporamızdan başka gücümüz yok. Yapacak çok işimiz var. Televizyon yayınları, Trabzon Sohum gemi seferlerinin başlaması, Rusya’ya giriş çıkışın daha rahatlatılması gerekiyor. Asıl hedef ise Abhazya’nın bağımsız özgür bir hukuk devleti olmasıdır. Gürcistan sınırına güçlü bir kapı kuracağız.
(..)

Soru: Hayalinizde ne var?
Bagapş: Silaha ihtiyaç duyulmadan demokratik insan hakları ve ekonomik imkânlar açısından AB normlarına uyan bir ülke yaratmak var. Zamanı gelince Rusya’ya katılacak mısınız diye sorular yöneltiliyor. Bizim öyle bir hedefimiz yok. Biz bağımsız ve özgür bir ülke olarak yaşamımızı sürdüreceğiz. Rusya lideri ile görüşmemde de söyledim. ‘Biz ekonomik desteğinizi istemiyoruz. Bizi iyi anlayın, tekrar Gürcistan ile birlikte bir daha yaşamayacağız’ dedim. Abhazya bağımsız olacak. 2-3 ay kadar önce Javiyer Solana (AB Güvenlikten Sorumlu Komiseri) buradaydı. ‘Gürcistan’a verdiğiniz silahlar bir gün benim toplumumun üzerine çevrilecek’ dedim. Bana güldü ve ‘Gürcistan silahlarını kesinlikle size karşı kullanmayacak’ dedi. Bu konuşmamızdan bir ay sonra Gürcistan Güney Osetya’ya saldırdı. Şimdi Solana’yı gördüğüm yerde soracağım.
(..)

Soru: Bir süre önce Türkiye‘yi ziyaretiniz iptal oldu. Sizde bir sıkıntı yarattı mı?
Bagapş: Tarihi unutmamak ama tarihe de saplanıp kalmamak gerekir. Biz geleceğe bakıyoruz. Rusya ile ilişkilerimizin iyi olması Abhaz halkının yararınadır. Biz dengeli politikalar geliştireceğiz. Türkiye ile de çok iyi olacak. Bana Rusya, Türkiye, AB veya ABD’den hangisinin politikasını destekliyorsunuz diye soruyorlar. Ben Abhazya’nın politikasının yanındayım. Bir gün Türkiye‘de bizi tanıyacak. Zamana ihtiyacımız var. Bölgenin iki güçlü ülkesi Rusya ve Türkiye ile iyi ilişkimiz olacak. Bu bölgede birçok küçük devlet var. Bölgede Rusya ve Türkiye‘nin ürettiği politikalar geçerlidir. Biz onlara bakarız. Tabii NATO üyeliği dolayısıyla Türkiye‘nin bazı politikaları uygulamakta zorlukları olabilir. Ama sonunda Türkiye‘de bizi tanıyacaktır. Bizim Türkiye‘den tek beklentimiz Trabzon Sohum gemi seferlerini başlatmasıdır.

Muharrem Sarıkaya

3 Ekim 2008, (http://www.sabah.com.tr/2008/10/03//sarikaya.html)

 

Sayı : 2008 10