Adıge Cumhuriyeti Ulusal Tiyatrosu 72. yılında sahnelerini açıyor

0
571

“Адыгэ макъэм: Adıge mak” muhabiri, Halk Tiyatrosunun baş rejisörü, ‘Rusya ve Adigey’in Halk Sanatçısı’, ‘Abhazya Emektar Sanatçısı’ ünvanlarını taşıyan Kukane Murat’la görüştü.

-Adıge tiyatrosunun adı değişti. Bu değişiklikle ilgili okuyucularımızın soruları oldu.

 -K.Murat: Adıge Cumhuriyeti’nin tiyatrosu idik. Cumhuriyetimiz sınırları içinde tiyatro yapıyorduk ve o çerçevede bir görev söz konusuydu.

 -Nasıl bir sorumluluğunuz var?

 K.Murat: Adıge karakterini ve Adıge düşüncesini yansıtmaya ve bunu Adıgece ile yapmaya çalışıyoruz. Tiyatro; yalnızca sınırlarımız içindeki insanlar içindir diye düşünmüyoruz, diasporadaki halkımızın da tiyatrosu diyoruz, 2007 yılında Türkiye turnesinde de bu şekilde anlatmıştım.

 -Tüm dünyaki Adıgeler’in tiyatrosu kabul edersek, buna göre de çalışmak gerekmez mi?

 -K.Murat: Adıge kültürünü yaşatmak için çalışanların halkının yanında olması gerekmez mı? Adıgey Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Thakuşıne Aslan ve Kültür Bakanı Lhatser Adam, bu konuda bize çok katkı sundular.

 -Ulusal Tiyatro olmanız güzel ama Dünya’ya dağılan halkımıza nasıl ulaşacaksınız?

 -K.Murat: Halkı, tiyatro bir araya getirmeli! Mıyekuape’de 4. düzenlenen ‘Dünya Adıge Kültür Festivali’nde “Нысхъапэр: Kukla” oyununu sergiledik. Bu oyunu, Türkiye, Ürdün, Suriye, Almanya, İsrail ve pekçok yerden gelen insanlarımız ilgiyle izlediler. Komşu cumhuriyetlerde de oyunumuzu sergileyeceğiz.

 -Tiyatro ülke dışına çıkmaya hazırlanıyordu, bu gerçekleşecek mi?       

 -K.Murat: Türkiye Tiyatromuzu davet etti, Adıgece oynamamızı istiyorlar. Adıgecenin benimsenmesi ve yaygınlaşması için Türkiye’deki hemşerilerimize faydası olacağını düşünüyoruz.

 -Nasıl bir oyun sergileyeceksiniz?

 -K.Murat: Belli bir oyun yok. Meşbaşe İshak, Çeraşe Tembot, Kuyeko Nalbiy’in şiirlerinden, şarkılardan, özlü sözlerden pek çok konuya dair bir derlemeyi Adıgece’nin güzel söylenişi üzerine kurduk.

 -Çok güzel bir işiniz var. Peki kadro sorununu nasıl çözüyorsunuz?

 -K.Murat: Tiyatro mezunu pek çok genç oyuncu var, bunlar bizimle beraber oyunlarda görev almaya hazırlar. Tiyatro bizce bir ayna. Adıge hayatını ve yaşayışını bu aynadan yansıtacağız.

 -Hayatın içinden oyunlar izleyebilecek miyiz?

 -K.Murat: Hakui Aslan’ın yazdığı “Сомэ мин 600: 600 bin ruble” adlı oyunuyla bu sezonu açacağız. “Нысхъапэр: Kukla”, “Тыкъэсыжьыгъэр: Dönenimiz, Geri Gelenimiz” oyunlarını da sahneleyeceğiz. Mamiy Yerecıb’ın yazdığı Adige dramaturjisinde klasikleşmiş oyunu “Дэхэбаринэ ихьакIэщ: Güzel Barina’nın Misafirhanesi” ni yeniden repertuvarımıza aldık. Rejisini THajuşıne Nalbiy’in yaptığı, Perenıkua Çatib’in eseri “О ситхь, къысфэгъэгъу: Tanrım Bağışla Beni” var. Genç yönetmenlerimizden Şhatum Anzavur iki oyun üzerinde çalışıyor. Biri Nart Destanlarına yönelik, diğeri de gençlik sorunlarıyla ilgili.

-’Çok sahnelediniz bu eski oyunları’ diyen oluyor mu?

 -K.Murat: Bunun için ayrıca konuşmak gerekir. Shakespeare, Ostrovski, Çehov, Gogol ve daha nicelerinin yazdığı klasikler dünyanın en seçkin sahnelerinde oynanıyor. İnsanın yüreğinden kopan, düşüncelerini taşıyan ve zamana da uygun düşen oyunların sahnelenmesi iyi bir şey değil midir?

 -Dileriz başarılı olursunuz ve tiyatroyu seven insanlarla daha çok buluşursunuz?

-K.Murat: Teşekkür ederim. Tiyatroyu seven herkesi davet ediyoruz oyunlarımıza.

 www.adygvoice.ru – 06.11.2008

 Çev: Curmıt Sebahattin

 

Sayı : 2008 12 – 2009 01