Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Balıkesir İli Manyas İlçesi YAYLA KÖYÜ

Dağıstan Kültür Sitesi’ne selamlar.

Daha evvel Dağıstan Dergisi ile tanışmıştık. Ancak böyle bir yayının mevcudiyeti, memnunluk verici. İnşallah bundan böyle daha geniş bir kitleye hitap etmenizi diliyorum.

Kafkasya’nın Anadolu’ya uzanan kollarının tercümanı olduğunuza göre, seslenmek istiyoruz:

Biz de buradayız. O kollardan biri de biziz.

Kim miyiz?

Biz babamızdan işittik, onlar da babalarından…

1877 Yılları (1293). Moskof iki koldan saldırmış, Osmanlı’nın rehavet dönemi, düşman merhametsiz. Kafkaslardan ve Rumeli’den katar katar Anadolu’ya hicret var. Aç susuz, binlerce km.lik yol kat edilmiş Kafkaslardan, Marmara’ya. Genç, ihtiyar, kadın, erkek, evini barkını terk etmiş insanlar. Kimi ebeveynini bırakmış, kimi evladını, kimi kardeşini.

Bandırma’da mola vermişler. İleri gelenleri, yetkili idareciye çıkmış, “Yurt” dilemiş. Hay hay demişler, ne de olsa “Töre”de misafirperverlik var, gidin Yurt beğenin.

Bizimkiler göçü orada bırakarak dağ, dere, ova, bayır dolaşmışlar. Günlerce sonra gelip haber vermişler: “Biz Yurt beğendik, yerleşeceğiz, Allah razı olsun..”

Yurt yerini tarif ettiklerinde, “Aman” demişler “Siz ne yapıyorsunuz? Ne güzel deniz kenarlarımız, göl kıyılarımız, ırmak boyumuz, ova içimiz var, oralarda ne yapacaksınız?”

Nerede?

O zamanlar kasaba olan, hatta Tatar köyü denilen Manyas’ın 14 km. kadar güneyinde, çevrenin en yüksek yeri olan, adı üstünde Keltepe etekleri. Adını da beraberinde getirmişler; “Dünberez” İki taraftan ova görünen kartal yuvası, geldikleri mekânı aratmayacak.

Ama bir iki kışı orada zor geçirmişler. Fırtına, kapı, çatı, pencere bırakmamış. Çaresiz 2 km. kadar batıya kuytuya inmişler.

İşte yaklaşık 130 yıldır Köyümüz orada duruyor. Ama Köylümüz dağılmış. İstanbul, Bursa, Balıkesir, Bandırma, Manyas… Tam 20 Köy edecek insanımız buralara yerleşmiş, ilişkiler kopuk. Dileriz “Dağıstan Kültür Sitemiz” kardeşlerimiz arasında duyguların, rabıtaların kenetlenmesinde köprü rolü oynar.

Şimdilerde köyümüz 20–25 hanelik, Manyas’ın tek ve Balıkesir’in ikinci Lezgi Köyü. 60’lı yıllarda adı “Yayla Köyü” olmuş.

Sizin vasıtanızla tüm Kafkasyalılara gönül dolusu selamlar, muvaffakiyetler.

Yaşar TAŞKIN

Manyas Milli Eğitim Md.

Kaynak: Dağıstan Kültür Sitesi

 

Sayı : 2009 03

Yazarın Diğer Yazıları

Derneklerimiz – KAFFED – DÇB

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) uzun yıllara dayalı çalışma sonucu kurulduğunu biliyoruz. 2022 Olağanüstü Genel Kurulu ile başlayan bir tartışma sürecinin içindeyiz. Dünya Çerkes Birliği (DÇB)...

Aidiyet yolculuğu ve ikilemler

Papirüs Yayınevi’nin “2 ağaç arasında...” kitabının yazarı Can Karakaş için düzenlediği tanıtım etkinliği 19 Ekim’de Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı’nda gerçekleştirildi. Atalarının kökenini ileri yaşlarında...

Judoda gümüş madalya

19-20 Ekim’de Kosova’da yapılan U23 Balkan Judo Şampiyonası’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) adına mücadele eden Çkippa Gökçe Güneş, gümüş madalyanın sahibi oldu. Sakarya Mesudiye Köyü’nden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img