Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Halklar, yine tek ses oldu

“Ve karanlıklar senaryosunu parçaladığımızda
Bütün şarkılarda kendi dilinde
Şu nakarat dillenir
Bütün Halklar Kardeştir”  

(Bekir Kilerci)

 “Bizler farklılıklarımızla yan yana, kardeşçe, barış içinde, insanca ve onurumuzla yaşamak isteyen çoğunluğuz” diyerek başladı, Halkların Dostluğu Girişimi’nin hikayesi. Yükselen ırkçılık ve milliyetçilik tutumlarına karşı halkların kardeşliğini, Anadolu’nun binlerce renginin yeni bir gökkuşağı oluşturabileceğini göstermeyi amaçladı. Bu amaçtan yola çıkarak ‘Halkların Buluşması’nı sağladı.

Jıneps Gazetesi olarak bir bileşeni olduğumuz Halkların Dostluğu Girişimi, halkların ortak özlemini dile getirmek üzere ‘Halkların Buluşması’ etkinliğini ikinci kez gerçekleştirdi. 1 Martta Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, başka dillerden sözcükler, tek dil oluverdi. “Farklılıklarımızla yan yana, kardeşçe, barış içinde, insanca ve onurumuzla yaşamak isteyen ‘çoğunluğuz’” diyen herkes bir aradaydı.

Ermenice, Rumca, Lazca, Türkçe, Gürcüce, Süryanice ve Anadolu topraklarında konuşulan birbirinden renkli, birçok dilde şarkılar söylendi. Etkinlikte, Aka-Der Mozaik Halk Oyunları Topluluğu’nun gerçekleştirdiği dansların yanı sıra Çerkesce şiirler de okundu.

İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, etkinlikte bir konuşma yaptı. Uras yaptığı konuşmada, ‘halkların bir araya gelerek yaptığı böylesi bir etkinliğin, siyaset alanında gerçekleştirilebildiğinde, kardeşliğin zaten sağlanabileceğini’ ifade etti.

Etkinliği, yaklaşık 1000 kişi izledi. Laterna, Rumca ve Türkçe şarkılarla katıldı konsere. Hakkari’den gelen konuklarımız Ferec ise, Kürtçe Heavy Metal müzikleriyle bizlere farklı bir müzik dinletisi sundu. Karadeniz ezgileri, geçen yıl da olduğu gibi Birol Topaloğlu ve Grup Helesa’yla dile geldi.

Aka-Der Çocuk Korosu’yla çocuklarımız, gelecek için umudumuz olduklarını hatırlattı bizlere. Keops ve Yaşar Kurt Ermenice, Asi-Der korusu Arapça şarkılarıyla etkinlikte yer aldı. Etkilikte, Kürtçe anonim türküleri Umut Küsen, Süryanice ezgileri Yakup Atuğ seslendirdi.

Fuaye alanında halklara ait farklı tatların yer aldığı yemek bölümünde ise, Leyla Ablamızın (Karakaynak) bizler için Erra Goppa ve Fıccın restoranlarından hazırlattığı Oset yemeği Fıccın ve Çerkes Tavuğu konuklar tarafından oldukça ilgi gördü.

 

Sayı : 2009 03

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img