FK1864 desteklerinizi bekliyor

0
506

Artık Çerkeslerin de bir futbol takımı var. Geçen yılın yedinci ayında kurulan kulüp sarı, siyah, yeşil ve beyaz renkleri taşıyor.

Çalışmalarını FK1864 Ümraniye Spor Tesisleri’nde yürüten takımın en büyük isteği onları sahada yalnız bırakmamanız.

Jıneps: Klüp kurma fikri nerden geldi aklınıza?

İbrahim Çurey: Benim uzun zamandır düşündüğüm bir alandı spor alanı. Pendik Derneği’nin öncülüğünde böyle bir oluşum başlamış. Kuban ile Saffet (Öztürk) ‘bir futbol takımı kursak başarılı olabilir miyiz, yönetebilir miyiz’ diye düşünmüşler. Bir iki de toplantı yapmışlar. Üçüncüsüne beni de çağırdılar. ‘Senin de aramızda olmanı istiyoruz. Fikirlerini söyle’ dediler. Pek çok insan, bunun meşakkatli bir iş olduğunu, para ve tesis gerektiğini söyledi. Bunları tartıştıktan sonra bu işe kalkışmanın yersiz olduğu kararı çıktı. Ben de ‘en nihayetinde bu amatör bir spor, yapanlardan ne eksiğimiz var’ diye ısrar ettim. İstanbul’da bu kadar Çerkes var, herkes bir özveride bulunursa, daha da avantajlı oluruz, rahat yaparız diye düşündük. 4-5 kişinin sorumluluğu omuzlamasıyla bu işe kalkıştık.

Daha sonra saha aramaya, forma yaptırmaya karar verdik. Pendik civarında oynayacağımız saha bulamadık. Ümraniyespor’un eski başkanı Kadir Gurbetçi ile bir görüşme yaptım. Beni eski başkan Recep Yoğurtçu’ya yönlendirdi. Sonuçta onların tesislerinde maç yapmamıza izin verdiler. 5 yıllık izin aldık.

J: Kulüp ve forma renkleri nedir?

İÇ: Dört rengimiz var: Sarı, siyah, yeşil, beyaz.

J: Kulüp resmi kuruluşunu ne zaman yaptınız?

İÇ: Resmi kuruluşumuzu 2008’in yedinci ayında yaptık.

J: Bu kulüp, Pendik’te bulunan 1864’lüler Kafkas Kültür Derneği’nin bünyesinde mi? Yoksa bağımsız bir organizasyon mu?

İÇ: Bağımsız. Hiçbir derneğin bünyesinde değil. Ama Pendik Derneği’nin öncülüğünde kurulduğunu söylemeliyim.

J: Kulüp merkezi nerde?

İÇ: Kulüp merkezi Ümraniye Çakmak’ta.

J: Kurucu üyeleriniz kimler?

İÇ: Erhan Şahin, Süleyman Yavuz, İlyas Yalçınkaya, İbrahim Çurey, Semra Gürel, Recep Par, Recep Erdem, Ahmet Bekdemir, Ediz Hun, Uğur İlhan, Saffet Öztürk

 

J: Hangi yaş kuşağı ile başladınız çalışmalara?

İÇ: Bir takım hatalar yaptık. Futboldan anlayan hiç yönetici yok. Kuruluş aşamasında boşu boşuna 5-6 ay bekledik. Çünkü yanlış federasyona gidip, duyurular yaptık. 30 yaşına kadar olan futbolcular aradık, takımı da oluşturduk, 5-6 ay Uzuntarla’da antrenmanlar yaptık. Ondan sonra öğrendik ki; yeni kurulan kulüpler alt kategoride yani 16-18 yaş grubunda başlıyorlar. Bunun üzerine yeniden takım kurmaya kalktık. O da lise son, üniversiteye hazırlık aşamasındaki öğrenciler olduğu için futbolcu bulmakta hayli zorlandık.

J: Şu anda kaç lisanslı futbolcunuz var?

İÇ: Şu anda 22 lisanslı futbolcumuz var. 2 aydır da düzenli olarak, haftada bir gün Ümraniye Hekimbaşı Spor Tesisleri’nde antrenman yapıyoruz.

J: Kaçıncı amatör kümede oynuyorsunuz?

İÇ: Amatör küme gençler ligindeyiz. A genç 2 kategorisindeyiz.

J: Hedefiniz nedir?

İÇ: Öncelikle bana göre Çerkes camiasında bu alan boş, bu boşluğu doldurmak. Daha sonra sporda Adige centilmenliğini tüm Türkiye’ye gösterebilmek. Aynı zamanda da başarı grafiğimizi yükselterek, çıkabileceğimiz en üst seviyeye çıkmak. En kısa sürede 3.lig, 2.lig ve 1.lige çıkmak.

J: Çerkes camiasından ne bekliyorsunuz?

İÇ: Çerkes camiasından beklentilerimiz çok fazla. Ama bugüne kadar hiç kimseye beklentilerimizi bildirmedik. Önce oluşumu tamamlayalım diye bekledik. Bir sahaya çıkalım ne yapacağız, ne yapamayacağız görelim, sonra karar veririz dedik. Bütün Çerkes camiasının desteklerini bekliyoruz, maddi ve manevi. Ve inanıyorum destekleyeceklerine de. İstesek de istemesek de bir ayrışma, bir sınıflaşma var. Bu çatı altında bu tür ayrışmaların da kalkacağına inanıyorum.

Ayrıca, biz yöneticiler de çok amatör olduğumuz için, bilgilendirme ya da yönlendirme adına da futbolun içinde olan veya bilen herkesin katkılarını bekliyoruz. En büyük beklentimiz ise bizi sahada desteklemeleri. Türkiye spor camiasına da bir fotoğraf vermiş oluruz.

Ayrıntılı bilgiler ve duyurular için kulübün internet sitesi: http://www.fk1864.com/tr/

 

Rıza Çalımbay’dan destek sözü aldık

Ali amcamın (Ali Çurey) oğlu Canberk, Beşiktaş’ın fanatiği. Rıza Çalımbay’la tanışmak için bir randevu aldı. Akmerkez’de bir kafede buluştuk. Biraz sohbetten sonra “Rıza bey size hayatınızda karşılaşmayacağınız bir transfer teklifinde bulunacağım, red edemeyeceğiniz bir teklif, tarihe geçecek bir teklif” dedim. Merak ve şaşkınlıkla “Hayırdır inşallah” dedi. Kartımızı verdim, “Biz FK1864 diye bir kulüp kurduk. Bugün amatörüz, ama seneye 2. amatör, sonraki yıl 1. amatör derken 6-7 yıl sonra da 1. ligde olacağız. Size de şimdiden transfer teklifi yapıyoruz. O zaman bizimle çalışmak isteyen hoca çok olur. Ama biz sizi istiyoruz” dedim. Güldü tabi. “Çok ilginç. Benim de tanıdığım çok Çerkes var” dedi. Ve bize hem futbolcu hem menajer olarak, yardımcı olma sözü verdi.

Mahalleden bile kimse gelmedi

Genç futbolcu arıyoruz. Sonunda 4-5 Adıge genç bulduk, başka da bulamıyoruz. Tanıdığım arkadaşların çocuklarına yalvarıyorum. Talat Eryiğit’in oğluna, “Oğlum, kimseyi bulamıyoruz. Okuldan, mahalleden hiç arkadaşın yok mu? Getirin bir sahaya çıkalım, FK1864’ü temsil edecekler. Çerkes olmaları şart değil” dedim.

“Tamam amca, ben 5-10 tane futbolcu getiririm” dedi.

Antrenman günü baktık, sallana sallana geldi Aytar. “Amca ya kimse gelmiyor. Kulüp ünlü değil ya kimse istemiyor” dedi.

 

Sayı : 2009 04

Önceki İçerikÇerkes Adının Tarihsel Kökeni
Sonraki İçerikHititler ve Adığeler Üzerine Bir İnceleme
Çurmit Sebahattin
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Çerkes Kuşçular Köyü’nde 1973 yılında doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Lise 1’den sonra okul hayatını bitirip inşaatlarda çalışmaya başladı. 1990 yılında İstanbul’a gitti. Orada İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin gençlik kollarında ve sosyal faaliyet kollarında yer aldı. 2005 yılında yayınlanmaya başlayan Jıneps gazetesinin yakınında, okuru olarak başladığı yayın serüvenine yayın kurulu üyesi olarak devam ediyor. Şimdilerde ise köyünde organik tarım yapma gayretinde.