Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir Ankara’da

Cem Özdemir çeşitli siyasal partileri ziyaretin ardından Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Merkezi’nde düzenlenen yemekli toplantıya katıldı. Yemek sonrası toplantı salonunda yaklaşık 300 kişiye hitaben Çerkesce olarak başlayıp ‘Anadolu’nun soldurulmaya çalışılan farklı çiçekleri’ diyerek Türkçe sürdürdüğü kısa bir konuşmanın ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı.  

Cem Özdemir’e;  

-Kosova’yı tanıyan Avrupa Birliği ülkelerinin Abhazya’yı tanımama nedeni,    

-AB ülkelerinin Belarus’a Abhazya’yı tanımaması konusunda neden baskı yaptığı,  

*Soçi Olimpiyatları hazırlıkları ve buna bağlı çevre katliamı konusu,  

*Rasmussen’in tutumu ve Nato Genel Sekreterliği konusu,  

*Çeçen mültecilerin durumu,  

*Güney Osetya’nın bağımsızlığının gündeme gelmeme nedeni,  

*Avrupalı gözü ile Kafkasya,   

*Ermeni sorunu,  

*AB de Çerkeslerin durumu,  

sorularının yanı sıra,  

*Siz kendinizi ne olarak tanımlıyorsunuz?, sorusu yöneltildi.  

Sorulara toplu yanıt vermeyi yeğleyen Özdemir;  

 ‘AB ülkelerinin tamamının Kosova’yı tanımadığını, önemli örneğin İspanya olduğunu’ söyledi ve, ‘Kosova’nın uzun süre birlik içinde kalması desteklenirken Sırp milliyetçiliğinin gelişmesi ve süregelen katliamlar nedeni ile her iki halkın bir arada yaşama olasılığının kalmadığını ve bu nedenle AB ülkelerinin çoğu tarafından tanındığını’ ima etti.  

Abhazya ile ilgili olarak ise; ‘Rusya’nın İmparatorluk zihniyetinden vazgeçmediğini, dağılan SSCB ülkelerini egemenliği altında tutma eğiliminin bulunduğunu, dolayısı ile AB nin Rusya Federasyonu’nun Abhazya’yı tanıma eğilimine şüphe ile baktığını, bu konuda yoğun bir lobi ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmak gerektiğini, Güney Osetya’nın ise RF’na bağlanmak istediğini, bu yönüyle Abhazya’dan farklı olduğunu, zira Abhazya’nın bağımsızlığını gerçekten isteğini’ açıkladı. Belarus’a baskı yapılması konusuna somut bir yanıt vermedi.  

Çeçen mültecilerle ilgili olarak; ‘Bu sorunun ciddi bir insan hakları sorunu olduğunu, Çeçenya’da demokratik bir rejim bulunmadığını, RF nin kukla hükümeti bulunduğunu, bu nedenle mültecilerin Çeçenya’ya gönderilmesinin doğru olmayacağını’ açıkladı.  

Rasmussen’in tutumunu karikatür krizi üzerinden açıklayan Özdemir; ‘Bu bağlamda özgürlüklerin önemli olduğunu, ancak kullanımının sınırlarının olması gerektiğini, bu olayda bu kurala uyulmadığını’ açıkladı.  

Siz kendinizi ne olarak tanımlıyorsunuz sorusuna ise; ‘Kafkas kökenli, Türkiyeli, Dünya vatandaşı, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı, Çerkes Cem Özdemir’ olarak tanımladığını, ‘Federasyona tesadüfen gelmediğini, daha önce de geldiğini, Adigey Cumhuriyeti’ne de gittiğini, AB de bulunan Çerkes Dernekleri ile ilişki içinde olduğunu’ açıkladı.  

Bir dinleyicinin Ermeni sorununa değinmesi üzerine, Hrant Dink’i anarak başladığı açıklamasını, ‘Hrant Dink’le Avrupa’da bir çok panelde birlikte olduklarını, bu panellerin birinin çıkışında Ermeni Diasporasından yakınarak Türkiye dışında Ermeni milliyetçilerinin, Türkiye’de Türk milliyetçilerinin bu sorunun tıkanmasına yol açtığını, savunduğu tezler nedeni ile dışarıda Ermeni içeride Türk milliyetçilerinden tehdit aldığını söylemişti’ anektodu ile sürdürdü ve; ‘Her türlü milliyetçilik insanlık düşmanıdır. Ermeniler’e göre birbuçuk milyon, Avrupalılar’a göre bir milyon, resmi açıklamalara göre üç yüz bin Ermeni’nin öldürüldüğü açıklanmakta, rakamın ne önemi var, sonuçta şu ya da bu şekilde insanlar öldürüldü. Bu insanların öldürülme nedeni Anadolu’yu tek tipleştirmeye çalışan İttihat Terakki Hareketidir’ dedi.  

CHP ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ise, ‘CHP nin sol kriterlere uymadığını, kendisinin bir türlü bunu anlayamadığını, akşam bir tv de AKP li ve CHP li milletvekillerini tartışırken izlediğini, AKP lilerin ruhban okulu, azınlıklar ve ötekileşmişleri savunduğunu, CHP li milletvekilinin ise tam tersini savunduğunu, bu durumu hayretler içinde izlediğini, oysa dünyanın her yerinde sol partilerin emekçileri, ötekileşmişleri, azınlıkları koruduğunu, asla milliyetçi düşünmediğini’ anlattı.  

Ahmet Cevat Benk – Jıneps / Ankara  

 

Sayı : 2009 05  

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img