Rusya’nın ilk ve orta öğretimde yerel dilleri yasaklama kararına tepkiler artıyor: “Dil yoksa halk da yoktur”.
Rusya’da yapılan yeni eğitim düzenlemesine göre, ilköğretim okulları ve liselerde milli ve bölgesel dillerin kullanılması, kültürel ya da tarihi farklılıkların anlatılması yasaklandı. 1 Eylül 2009’dan itibaren bölge okulları kendi tarih, kültür ve coğrafyalarını çocuklara öğretemeyecek, ana dilde ders veremeyecekler.
Başkortistan halkı, büyük tepki çeken bu düzenlemeyi protesto etmek için “dil yoksa halk da yoktur” sloganıyla sokağa çıktı. Gösteride konuşan Dünya Başkirler Kurultayı başkanı Ramil Aznabayev, bu kararın bölge halklarının dillerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu ifade etti. Eyleme katılanların hazırladığı bildiride de Rusya’da yaşayan ve Rus olmayan halkların ana dilde eğitim haklarının elinden alındığına vurgu yapıldı.
Eyleme sadece Başkir teşkilatları değil, Ukrayna, Çuvaş, Dağıstan ve Kazak halklarının temsilcileri de katıldı. Katılımcıların ortak düşüncesi akademik eğitimin bir parçası olan ana dilde eğitim yasağının Sovyet döneminde kaldığı ve yasak kararının geriye dönüş anlamına geleceği oldu.
Başkortistan’da yeni yasadan önce Başkirce eğitimi veriliyordu. Ülke genelinde yer alan pankart ve ilanların tamamında Başkirce kullanma zorunluluğu bulunuyor. (Dünya Bülteni)
Sayı : 2009 05