Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kefken – Karaağaç Köyü’nün hikayesi

21 Mayıs 1993, yani 16 yıl önce, yani sürgünün 129. yıldönümü.. 

1993 yılı mart ayında bir grup arkadaşın girişimi ile 21 mayıs çalışmaları başladı. Sonra giderek genişleyen bir katılımla çalışmalar sürdürüldü. 

Yaklaşık 12 toplantı yapılmış. Daha başlangıçta gerekçeler oluşturulmuş. Abhazya savaşı konuşulmuş, 21 mayısın artık dört duvarın dışına taşması ve kamuyla paylaşılması gereği üzerinde yoğunlaşılmış. 

Toplantılarda öne çıkan düşüncelerden biri, derneğin dört duvarı dışına çıkmak olunca alternatifler konuşulmuş. Kafkasya’da denize çelenk bırakıldığı duyumundan hareketle, aynı günlerde ‘Karadeniz’in iki yakasından denize çelenk’ gibi bir slogan yakalanmış, sürgünde yoğun bir şekilde Karadeniz sahillerine çıkıldığı için Karadeniz’e çelenk bırakmak kararı alınmış. İstanbul’un Karadeniz tarafı önerilmiş, Samsun vb. yerlerle diyalog ve aynı gün Karadeniz’in çeşitli sahil kentlerinde aynı uygulama önerisi konuşulmuş. Sonra Kefken civarındaki mezarlık gündeme gelmiş. Ön tesbitler için bir otomobile sığacak kadar insan yola koyulup Karaağaç Köyü’ne ulaşmış, köylülerle ve muhtarla görüşülmüş, mezarlar görülmüş. Düşünülen organizasyon anlatılıp prensipte köyden onay alınmış. İstanbul dışı bilgilendirmelerle başlangıç için geniş sayılabilecek bir katılım sağlanmış. Bireysel inisiyatiflerle oluşan Çalışma Grubu, bütün çalışmaları yürütmekle birlikte, derneklerin organizasyonu altında programın gerçekleşmesini de sağlamış. (İstanbul Kafkas Kültür Derneği – Kafkas Abhazya Kültür Derneği – Kuzey Kafkasya Kültür Derneği (İstanbul) – Sakarya Kafkas Kültür Derneği) 

3 güne yayılan bir program gerçekleştirilmiş. 21-22-23 mayıs. 21-22 mayıs tarihlerinde Selimiye ve Bağlarbaşı’ndaki derneklerin evsahipliğinde, müzik-şiir-şarkı dinletileri sunulmuş ve Panel düzenlenmiş. Panel konuları: Sürgün ve günümüz Kafkasyasına etkileri – Yeni Dünya Düzeni ve Kafkasya – Sürgünden günümüze Abhazya-Diaspora-Kafkasya ilişki modeli. 

23 mayıs, araba konvoyu, Karaağaç köyü mezar ziyareti, anma konuşması ve de Karadeniz’in kıyıcığında “unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” sloganı ile çiçekler denizle buluşmuş. 

Karaağaç Köyü mezarlığında saygı duruşu yapılmış, Çalışma Grubu’nun bildirisi okunmuştu. (Bildiri arşivimizdedir). Daha önce planlanmamış bir çıkışı da , o anın heyecanından- duygusallığından olsa gerek, bir arkadaş yapmıştı; 

“Buraya bir anıt yapacağız!” 

1993’ ün Çalışma Grubu bunu beceremedi, beceren arkadaşlara 93 yılı çalışanları adına teşekkür etmeli. 

Çalışma Grubu toplantılarında konuşulmuş ama programa alınmamış-alınamamış konular da var: Fotoğraf sergisi – Konsolosluk önüne (İstanbul-Ankara) siyah çelenk – Paralı ilan – Yerel Basına ulaşma ve yazı yayınlatma gibi. 

(15 Mayıs 1993 tarihli toplantıdan notlar; 

*Çelenk : 150.000,-TL 

*Çeyrek sayfa gazete ilanı; siyah-beyaz, üç büyük tirajlı gazete Türkiye baskısı, %10 indirim alınabilir, 85 milyon, Cumhuriyet 50 milyon olabiliyor.) 

Yıllar sonra, 1997’de Yeni Yüzyıl gazetesinde Okur Mektupları köşesinde bir yazı yayınlandı. ‘21 Mayıs 1864’ ün anısına’. Ayrılan bölümün sınırlı oluşundan kaynaklı olmalı, yazının kesilen giriş bölümü şöyleydi; 

 “Denizden gelmişler, buraya yerleşmişler. Bir süre sonra sıtma salgını başlamış. Ölenlerini gömmüşler ve burayı terketmişler. Biz atalarınız olan o insanları -Çerkesleri- hiç tanımadık. Kendi atalarımızın anlattığı kadarıyla biliyoruz. İyi komşu olmuşlar, mert insanlarmış…”. 

Tarih; 23 Mayıs 1993, yer; Kefken Karaağaç Köyü. Köyün muhtarı söylüyor bunları. Mezar başında, o gün 21 Mayısı anmak için köyü ziyarete gelen Çerkeslere; Düzce’den, İstanbul’dan, Sakarya’dan, Bursa’dan, İnegöl’den… 

Yaşar Güven 

 

Sayı : 2009 05 

Yaşar Güven
Yaşar Güven
1958’de, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde doğdu. 1980 yılında İTÜ Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üyesi olduğu Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 50. yıl ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) 60. yıl Andaç çalışmalarının editörlüğünü yaptı. Her iki kurumun yönetim kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu firmada iş yaşamı devam ediyor. 2005 yılı aralık ayında yayın hayatına başlayan Jıneps gazetesinin kurulduğu tarihten itibaren yayın kurulu üyesi.

Yazarın Diğer Yazıları

Çerkeslere…

Bize yeni bir hedef gerekli. Muhaceret, göç, sürgün, soykırım… Dönüş, Devrim, Birleşik Kafkasya… Dinledik, okuduk, içinde olduk/yaşadık, anladık… Süreçler halen devam ediyor, edecek. “Çerkeslere yeni bir hedef gerekli” cümlesinden kasıt,...

KAFFED Genel Başkanı Ünal Uluçay’a itirazımdır

Nisan (2024) sayımızda yaptığımız söyleşide, sorduğumuz sorulardan birine verdiği yanıt nedeniyle Ünal Uluçay’a itirazım var. Soru ve yanıtı hatırlatayım: Jineps: Programınızda; “Siyasete katılımı destekleyen KAFFED; Yerel...

“Çerkeslerin anavatana nakilleri için ne anavatanda ne de Türkiye’de bir organizasyon bulunmamaktadır”

Suriye’deki “iç savaş” yani aslında “vekâlet savaşı”, önemli bir göç hareketliliği yaşanmasının nedeni oldu. Kafkasya’dan 19. yy’da sürgün edilen Çerkesler dönemin Osmanlı İmparatorluğu topraklarına...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img