Sinop, Ayancık’ın Çerkes köylerinden biridir. Türkeli yolu güzergâhında Ömerdüz ile Doğanlı köyleri arasındaki bir yerleşim yeridir.
Tarihi 1864 yılındaki Büyük Çerkes Sürgünü ile Büyükdüz, Ömerdüz, Armutluyazı ve Tavaca (Gökçealan) köylerinde ikamet eden Çerkesler’e, önce Samsun Çarşamba ovası yerleşim olarak gösterilir. Fakat ovaya, tehlikelere karşı koyamayacakları düşüncesi ile yerleşmek istemezler ve yollarına devam ederek anılan köylere gelirler. Bu dört köy orman içinde olup, güzelliğine diyecek yoktur. Ayrıca köy halkının ormanlara sahip çıkması ile çevre köylere nazaran bozulmamış bir tabiatı vardır. Köy nüfusunun tamamı Çerkesler’den oluşur. Kendilerine has oyunları ve yemekleri vardır. Yemekleri Çerkes yemekleridir; Çerkes tavuğu(şipsi), haluj, ..
Büyükdüz köyü, Sinop iline 70 km, Ayancık ilçesine 14 km uzaklıktadır. Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri; 2007’de 40, 2000’de 77 ve 1997’de 88 kişi.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde genelde emekli nüfus kalmıştır, bir çoğu yurt dışında çalışmaktadır.
Köyde muhtarlık yapan kişiler; 2009 – Orhan Şentürk, 2004 – Kemal Arslan, 1999 – İlyas Çelem (1994 – 1989 – 1984).
Köyde ilköğretim okulu kapanmıştır. Sağlık ocağı mevcuttur, fakat faaliyet göstermemektedir. İçme suyu her haneye özel depolardan gelir. Köyün yolu asfalttır. (www.buyukduz.co.cc)
Ek: Köyün biri merkez olmak üzere üç mahallesi vardır. Merkez, Boğma, Ortaklar
Sayı : 2009 06