Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Ulusal Tv’de Kent ve Yaşam

Mimar Yalçın Karadaş, Osman Güdü’nün Konuğu Oldu… 

Mimar Osman Güdü’nün hazırlayıp sunduğu, 14.05.09 günü 20.30’da canlı olarak yayınlanan Kent ve Yaşam’ın konuğu Mimar Yalçın Karadaş oldu. Her 15 günde bir yayınlanan bu programda Kentler, Kültürler ve sosyal yaşam işlenmekte. 

Bu programın konusu 1864 Büyük Çerkes Sürgünü idi. Araştırmacı yazar Yalçın Karadaş’ ın 145 yıl önce yaşanan sürgün, bu sürgünün gerekçeleri, Kafkasya tarihi ve sürgün sonrası Osmanlı iskanları ile Cumhuriyet ve sonrası Çerkesler’in sorunlarının işlendiği program geniş yankı buldu. 

Yalçın Karadaş’ ın konu ile ilgili bir çok yayınlanmış eserden yararlanarak yaptığı açıklamaların yanı sıra kendi yazdığı Çerkes Kimliği kitabı da tanıtıldı. Çerkesler’e dair Türkiye’de çok kişinin bakış açısı içinde olmayan gerçekleri anlatan Karadaş, tüm sorunların hem Çerkes camiasında hem de Türkiye’de karşılıklı anlayış ve hoşgörü içinde, daha fazla demokrasi sloganı ile çözüleceğini söyledi. 

Karadaş; son yıllarda Türkiye’de yaşayan Çerkesler’in farklı görüş ve siyasi yapılanmalar içinde birliğini yitirdiğini, birliğin tarafların bir birleri ile kuracakları diyalog ile sağlanacağını, her yorumun kendi içinde artı ve eksilerinin olduğunu, gerçekçi gözlemlerle bunu okuyarak her yapılanmadan yararlanıp ortak hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Geleceğin iyi olacağı ve Çerkesler’in kendi kültürü ve dili ile varlıklarını sürdüreceğini anlatan Karadaş, Türkiye’de de geçmişe göre çok şeyin değiştiğini, bu değişimlerin gelişmelere ışık tuttuğunu savundu. Çerkeslik bilincinin de bu paralelde gelişeceğini vurgulayan Karadaş, Türkiye’de Çerkesler’in kendi kimliği ile yaşayabileceğini de ifade etti. 

Büyük Çerkes Sürgünü nedeni ile ekranlara getirilen programın gerek Çerkes toplumunda, gerekse Türkiye’de çok olumlu tepkileri oldu. Program yapımcısı Osman Güdü’ye gelen telefonlar ve e-postalar yapılan bu programın hedefine ulaştığını da kanıtlamış oldu. Çerkesler ve sorunları ile ilgili kamuoyunu aydınlatan bu tür programları ekranına taşıyan TV kanalları da 21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgünü nedeni ile yoğun bir hafta yaşadı. 

Bu tür programların ve kamuoyunu bilgilendiren yazıların Kafkasya ve Çerkesler’e ait sorunların tanınması ve gündeme alınması açısından çok büyük yararı olmuştur… 

Haber: Osman Güdü 

 

Sayı : 2009 06 

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img