Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Adıgey’de vatandaşlık için büyük fırsat!

Bu fırsat kaçırılmamalıdır!… 

Bir yıl önceydi. Yıllardır gitmek isteyip de gitmeye fırsat bulamadığım Adıgey ziyaretimi gerçekleştirmiştim. Bu çok geç kalmış seyahat ile de şimdiye kadar kendime ne kadar kötülük ettiğimi anlamıştım. Adıgey’in coğrafi güzelliğinin veya kültürel zenginliklerinin albenisi değildi beni “kendime şimdiye kadar kötülük ettiğimi” düşündüren. Maykop sokaklarında karşılaştığım eski dostlarımın yanı sıra hayatlarında derneklerin yerini bile bilmedikleri halde “söz konusu Xeky olduğunda gerisi teferruattır” diyerek yaşamlarını yeniden kuran harika insanları onurlu mücadelelerinde yalnız bırakmış olmanın ezikliğiydi. 

Hele bizlere yardımcı olmak, oturum izni başvuruları için önümüze çıkan engelleri aşmak için gösterdikleri çaba görülmeye değerdi. Kontenjanın yetersizliği söz konusu olduğunda Başbakan Murat Kump’ıl’a hesap sorarcasına karşı çıkışları, diğer yöneticilerin de dönüşçü dostlarımızın önünde Başbakan tarafından sorgulanmasına ve açıklama yapmalarını da sağlamıştı. Toplantıda konuşulanların akşam TV haberlerine, ertesi günü Adige Mak’a yansıdığında, kontenjansızlıktan dolayı geçici oturum izni başvurusu yapamadığıma inanın üzülmedim. Verilen mücadelenin, konulan tepkilerin sonuç vereceği belliydi. Ve öyle de oldu. Geçen yıl 70 olan diaspora Adigeleri için ayrılan kontenjan 1500 (bin beş yüz)’e çıkarıldı. Bu artış, aynı zamanda Adıgey’e yerleşen dönüşçülerin bir arada hareket ettiklerinde neleri başarabileceklerini de ortaya koyuyordu. 

Yazının başlığında da anlaşılacağı üzere dönüşçülerin talebi, kaçırılmaması gereken bir fırsat yaratmış durumda. Adıgey samimi evlatları için kucağını açmış bulunuyor. 

Ya Diaspora Ne Yapıyor… 

Başta Kaffed’e bağlı 58 dernek olmak üzere diasporada kurulu örgütlerin bu kontenjanın kullanılması için herhangi bir çabası, kampanyası var mı bilmiyorum. Ama bilinen bir gerçek yılın yarısının bitmesine rağmen halihazırda başvuruların 25 kişi ile sınırlı kalması. Bu sayı bizde kitlenin bu durumlardan habersiz olduğu kanısı uyandırıyor. 

Önümüzde değerlendirilebilecek ve hala geç kalınmış sayılmayacak kadar uzun 6 ayımız daha var. Üstelik rekabet yüzünden Adıgey’e seyehat bu yıl geçen yıla göre çok ucuzlamış durumda. Kısacası, dönüşe Pegasus kadar sizin de katkınız olsun istiyorsanız yapacağınız çok basit. Önünüze gelen bu büyük fırsatı değerlendirerek vatandaşlık için başvurmak. İsterseniz bu başvuruyu Türkiye’deki Rusya Federasyonu Konsolosluklarına da yapabiliyorsunuz. Yok, ben Maykop’a gidip orada başvurumu yapacağım derseniz gitmişken Maykop’un en güzel yerlerinden Mafehable’den 1.5 (bir buçuk) dönümlük arsaya da bedel ödemeden sahip olma, ev inşa etme fırsatı da sunuluyor size. Adıgey’de bir yazlığınız olsun istemez misiniz mesela… 

Bu fırsat kaçırılmamalı… 

Daha önce defalarca diasporaya sunulan fırsatların değerlendirilemediği gerçeği, bu fırsatı da kaçırır mıyız kaygısını da beraberinde getiriyor. Bu kaygının bir diğer nedeni de önümüzdeki yıllarda belirlenecek kontenjanların bu yılki taleplerin dikkate alınarak belirlenecek olması. 

Neler yapılabilinir… 

KAFFED öncülüğünde derneklerimiz kampanya başlatarak Adıgey’e grup seyahatleri örgütlenebilinir ve bu esnada geçici oturum için başvurular yapılabilinir. 

Yaz etkinliklerinde sürekli bu konunun gündemde tutularak kitleye ulaşılması sağlanabilinir. 

Görsel ve yazılı medyayla iletişimin geliştiği günümüzde, konunu medya yoluyla kitleye taşınması sağlanabilinir. 

Anavatan konusunda samimi olan herkesle internet ortamında bu tür haberler paylaşılarak kampanyaya katkı sağlanabilinir. 

Yapılabilecek çok şey var aslında. Sorun bizim ne kadar samimi olduğumuzla ilgilidir. Kabardey’de Perit Xase’nin çağrıları, Abhazya’da devlet nezdindeki çağrılar ve Adıgey’deki yazmaya çalıştığımız çabalar cevapsız kalmamalı. Başta Türkiye olmak üzere Çerkes diasporası tarihi bir fırsatla karşı karşıya. Bahanelerin bırakılıp somut adımların atılması gerekiyor. Artık eylem zamanı… 

(http://www.kafkasfederasyonu.org/sizden_gelenler/300609_zafer_surer.htm) 

Not: Federasyonumuz Dönüş komisyonu, dönüş konusunda bir takım çalışmalar yürütmektedir. Dönüş hakkında fikir edinmek için sitemizin “Anavatana Dönüş” bölümünü ziyaret edebilirsiniz. http://www.kafkasfederasyonu.org/donus/index.htm (ZS) 

  

Sayı : 2009 07 

Jiy Zafer Süren
Jiy Zafer Süren
1951’de Samsun’da doğdu. Üniversite’yi terk etmiş ve muhasebeci olarak çalışarak emekli olmuştur. Çeşitli dergilerde şiir ve araştırma yazıları yayınlandı. Kafkasya üzerine yayın yapan, As Yayın’ın kurucuları arasında yer aldı. “Çipxe, Kafkas Aile Armaları” (derleme) ve “Tama Bahar Gelmeyecek” (şiir) isimli iki kitabı vardır. Nisan 2008 itibariyle Jıneps gazetesi yazarları arasında yer aldı, Ocak 2011 tarihinden bu yana yayın kurulu üyesidir.

Yazarın Diğer Yazıları

Janxot bir aşkla nasıl yandı!

Janxot sarhoştu; aşk sarhoşu… Uzak akraba halası olan, Fatimat’ın oğlunun düğününe gittiğinden beri başı bulutlarda, yıldızlarda, kendisi, belki biraz ferahlarım diye, nerede olursa olsun soğuk...

Sessiz deniz

-Batı kafkasya kıyılarında can verenlere-   Ts’emez kıyısı, boylu boyunca, Açmış bağrını, bakıyordu, Duygulardan yoksun, O koyu mavi engin sulara, Atlantis çöktüğünden beri, Hemen yanı başında derin kuytulara. Kim bilebilir, belki sarsılmıştır, Ya...

Eğitmen kurslarına bir örnek: Kamlık 3. Bölüm

B. 1940 Köy Eğitmenleri Yetiştirme Kursu 1- Kamlık hayatı: Samsun, Tokat, Amasya illeri Köy Eğitmenleri Yetiştirme Kursu; Samsun İlk öğretim Müfettişi Halil Seven’in eğitim şefi...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img