Hadağatle Asker de Artık Yok!

0
659

Adıge-Çerkes kültürünün simge isimlerinden birini daha kaybettik. Hadağatle Asker de aramızdan ayrıldı. Ama unutulmazlar arasında yerini alarak.
Halklarımızın bin yıllara dek geri giden tarihinin, kadim dünya kültürlerinden biri olmasının en önemli kanıtı olan “Nart Destanları”nın Adıge halkı içindeki simge ismiydi o. On yıllarca emek vererek, yüzlerce insanla, bıkıp usanmadan birlikte çalışarak destanlarımızı derledi ve yayımladı. O olmasa idi, tüm Kafkas halklarının ortak malı olan “Nart Destanları”nın Adıge halkına ait ayağı belki de bu kadar zengin olarak dünya kültüründeki yerini alamayacaktı.
O’na teşekkür ediyoruz.
Gazetemizde, Temmuz 2007 sayısından başlayarak, 8 ciltlik NARTLAR’ın ilk cildinden Giriş bölümünü Hapi Cevdet Yıldız çevirisi ile yayınlamıştık. (www.jinepsgazetesi.com)
1974 yılında Türkiye ziyareti sırasında, Necdet Hatam’ın yaptığı röportajda (sayfa 4) söylediğini vasiyeti olarak almalıyız: 
 “Şimdiki görevimiz bunları, hiç değilse kimi seçmeleri (özellikle ateşi getiren adam gibi..) Rusça, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Türkçe gibi yabancı dillere çevirerek Adıge efsanelerinin insanlığa tanıtılmasıdır.”
Jıneps Gazetesi

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00