Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Hepimizin Barışa, Barışın Hepimize İhtiyacı Var

Bursa Barış Platformu, “Hepimizin barışa, barışın hepimize ihtiyacı var” adlı bir panel düzenledi. 

6 Eylül Cumartesi günü, Uğur Mumcu Salonu’nda düzenlenen panele Demokratik Kitle Örgütü temsilcileri ile birlikte 450 kişi katıldı. 

Panelde, DTP Milletvekili Selahattin Demirtaş, gazeteci İnci Hekimoğlu, yazar Av. Burhan Sönmez, TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy konuşmacı olarak yer aldılar. TTB ikinci başkanı Metin Bakkalcı panelde moderatörlük yaptı. 

TTB Başkanı Gürsoy, “Yıllardır çözüm bekleyen bir sorun, hepimiz farkındayız. Bu sorunun çözümü askeri operasyonlar değildir. Daha çok insan öldürerek, baskınlar yaparak, çözülmeyecektir bu sorun. Bunun, tarafların ikisi de farkına varmalıdır. Yıllardır bu işin takipçisiyim, bu konuda bir çok yetkiliyle görüştüm, onlar da çözüm konusunda söylediklerine kendileri de inanmıyorlar” dedi. Gürsoy ayrıca, ‘12 Eylülde Diyarbakır cezaevinde yaşanan sürecin, bugünkü Kürt sorununda önemli bir rol oynadığını, o dönemde Diyarbakır’da yaşananlara ilişkin bir tanıklık çalışmasının yayına hazırlandığını’ belirtti ve “bu sorun artık çözülmelidir, Türkler ve Kürtler bu savaşı daha fazla sürdüremez” dedi. 

Gazeteci İnci Hekimoğlu ise “Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’de hiçbir sorun çözülmeyecektir” vurgusuyla başladı. ‘Türkiye’nin en uzun süre darbe anayasası ile yönetilen ülke olduğunu ve artık bunun içselleştirildiğini, barış taraftarlarının öncelikle bu sorunu çözmeleri gerektiğini’ söyledi ve  Kürt sorunu çözümüne yönelik olarak İspanya’daki uygulamalardan örnekler vardi. Hekimoğlu, AKP Hükümetinin ‘açılım’ını hatırlattı, “Acil olarak operasyonlar durdurulmalı, asker cenazelerindeki provokasyonlar engellenmeli, hatta yapanlar cezalandırılmalıdır. Sorunun muhatabı Öcalan’dır, ama DTP’nin bunu ön koşul olarak öne sürmesi süreci sabote etmek isteyenlerin eline koz veriyor” dedi. Bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olan DTP’nin daha ustalıklı bir siyaset yapması gerektiğini belirterek “DTP’nin bir hedefi var ama stratejisi yok gibi gözüküyor” şeklinde konuştu. 

Çözümün ‘Türkiye’deki herkesin eşit ve özgür yurttaşlar olarak yaşaması’ olduğunu belirten Hekimoğlu, kendisinin Çerkes olduğunu belirtti. Türkiye’de Çerkeslerin de kimlik ve anadil baskısını yaşadığını, ana dilin bir ulus için ne kadar önemli olduğunu dile getirdi. Konuşmasının sonunda Çetin Öner’in Anadil şiirinden bir bölüm okudu. 

Burhan Sönmez, Kürtçe selamlama ile başladığı konuşmasında, çözüm için silahların susması, genel af, halkların varlığının anayasal güvenceye alınması ve anadil hakkının sağlanması gerektiğini belirtti. Siyasal barış ile sosyal barışın aynı şeyler olmadığının altını çizen Sönmez, “Savaş taviz koparmaktır, bastırmaktır; barış taviz vermek geri adım atmaktır; savaşın dilinden barışın diline geçmeli ve bunu başarmalıyız” şeklinde konuştu. 

DTP Milletvekili Selahattin Demirtaş, “Barış sadece silahların susması, çatışmaların durması değildir” diyerek sözlerine başladı. AKP’nin açılım politikalarını eleştiren Demirtaş, hükümetin daha samimi ve tutarlı bir politika izlemesi gerektiğini söyledi. 

Demirtaş, PKK’nin silah bırakmasını isteyenlere seslendi, “Barış PKK’nın silah bırakması ise, PKK’nın silah bıraktığı dönemler de oldu. O zaman da barıştan söz edilmedi, Kürt sorunu yine vardı” dedi, ve ekledi: “Barış, Kürtlerin, herkesin kendi kimlikleriyle özgürce yaşayabilmesidir.”  

Panelin sonunda yakınlarını bu savaşta kaybetmiş olan bir Kürt anne,  Kürtçe bir konuşma yaptı, “Artık bu savaş bitsin, analar ağlamasın, özgürlük  ve barış istiyoruz” dedi. 

Haber: Filiz Çelik/Jıneps-Bursa 

 

Sayı : 2009 10 

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img