DTP’nin kapatılmasına demokratik kamuoyundan tepki gelirken, partileri hakkındaki kapatma davasında ‘demokrasi’ hatırlatması yapan AKP’lilerden bu kez ‘hukuka saygı’ türünden açıklamalar gelmesi, Türkiye siyasi tarihindeki çifte standartlara bir yenisini ekledi. Örneğin, ‘Demokratik Açılım’ın işaret fişeğini fırlatan kişi olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu kez ‘demokrasi’ ve ‘evrensel hak ve özgürlükler’ gibi kavramlar yerine, “karara saygı”dan söz etmeyi tercih ettikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ben aslında ilke olarak parti kapatmalara karşıyım. Anayasa Mahkemesi’nin oybirliğiyle aldığı bir karar var. Bu karara saygı göstermek gerekiyor ve bu kararın uygulanmasını beklemek gerekiyor. Gönül arzu ederdi ki partinin yöneticileri de partilerini korumak için gerekli özeni, dikkati göstermiş olsalardı. Onlar da bu özeni göstermeyince Anayasa Mahkemesi ne yapsın? Anayasa ortada, kanunlar ortada.”
“Karar hukuki değil siyasi”
İktidar partisinden neredeyse tek sert tepki, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan geldi. Anayasa mahkemelerinin, özel bir değerlendirme yapan mahkemeler olduğunu dile getiren Günay, bunların, parlamentoyu, siyasi partileri denetlendiğini, esas itibariyle verdikleri kararın çoğu kez siyasi olduğunu aktardı. Kendisinin de bir hukukçu olduğunu dile getiren Bakan Günay, bunun çok çeşitli örneklerini bildiğini, Anayasa Mahkemelerinin, çok kritik konjonktürlerde karar verdiğini ve gerekçesini yıllar sonra açıkladığını, ancak siyasi etkisini o an doğurduğunu kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, “Bu kararın da hukuki olma niteliğinden fazla, siyasi nitelik taşıdığını ve Türkiye’nin siyasi ihtiyaçlarına şu anda çok uygun düşmediğini düşünüyorum” dedi
Sayı : 2009 12