Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

İçeride 33 gazeteci var

10 Ocak ‘Çalışan Gazeteciler’ günü ancak haberler hiç de iyi değil 

TGS’nin verilerine göre 31 Aralık 2009 itibarıyla, 33 gazeteci cezaevinde. Son bir yılda Türkiye’de yedi gazete ve dergi hakkında 10 kez birer ay süreyle kapatma cezası verildi. 

10 Ocak ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ ancak basın özgürlüğü konusunda hiç de iyi haberler yok. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, 31 Aralık 2009 itibarıyla 33’ü gazeteci, 4’ü basın çalışanı olmak üzere 37 basın emekçisinin cezaevlerinde bulunduğunu söyledi. 

TGS ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) tarafından ortak yürütülen ‘Türkiye’de İfade Özgürlüğü: Değişim İçin Gazeteciler Sendikasının Güçlendirilmesi’ başlıklı projenin üçüncü etkinliği olan ‘İnsan Hakları Gazeteciliği’ semineri yapıldı. 

TGS Başkanı İpekçi, seminerin açılışında yaptığı konuşmada 31 Aralık 2009 itibarıyla 33’ü gazeteci, 4’ü basın çalışanı olmak üzere 37 basın emekçisinin ceza evlerinde bulunduğunu, bunlardan birinin mahkûm olduğunu, diğerlerinin cezalarının ise kesinleşmediğini söyledi. Cezaevlerindeki basın emekçisi sayısının Ocak-Mayıs döneminde 29, Mayıs-Ağustos döneminde 35 olduğunu belirten İpekçi şiddet içermediği sürece, her türlü düşünce açıklamasının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

Aynı dönemde, yedi gazete ve dergi hakkında 10 kez birer ay süreyle kapatma kararı verildiğini anlatan İpekçi, kapatılan dergiler arasında Aydınlık’ın da bulunduğunu hatırlattı. 

Yargılanan bazı gazetecilerin aldığı hapis cezalarının beş yıl süreyle ertelendiğini belirten İpekçi, şöyle devam etti: “Bu ertelemeden, gazeteciler ceza evine konulmadı diye sevinç duyacak değiliz. Çünkü ertelemenin amacı, gazeteciyi, aynı suçu işlememeye zorlamak. Beş yıl süreyle bir cezanın ertelenmesi demek, beş yıl süreyle o gazeteciye ‘Konuşma’, ‘Yazma’, ‘Yazacaksan lehte yaz’, ‘Kendini sansürle’ demektir. Geldiğimiz nokta budur. Gazetecilere uygulanan cezaların ertelenmesiyle bir sansür ortamı yaratılıyor.” 

  

TGC’den çoksesliliğe vurgu 

TGC Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada yazılı açıklamada, şu mesajları verdi: “Özlük haklarının giderek yok edilmesiyle başlayan süreç, gazetecilerin sendikal örgütlenme hakkını da ellerinden almıştır. Demokrasinin çokseslilikle ve ifade özgürlüğünün varlığıyla yaşama geçirilebileceği gerçeğinin göz ardı edilmesi yaklaşımı sürmektedir. Yayın organlarının iç sorunlarını gazetecileri işten çıkararak çözme alışkanlığı da değişmemiş, gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak nitelendirilmesi geleneği de aşılamamıştır.” … (Radikal, 10.01.2010) 

  

Sayı : 2010 01 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img