Gürcistan’ın zeytin dalı, Rusya’nın Çağrısı

0
450

Güney Osetya ve Abhazya’da Kremlin dışında bir başkasının sözünün geçeceğini düşünmek bir yanılgıdır.  

Giorgi Badridze (Gürcistan’ın İngiltere Büyükelçisi)  

Gürcistan’ın işgal edilmiş bölgeler Abhazya ve G. Osetya ile ilişkileri düzeltme çabasıyla ilgili George Hewitt’in yazdığı makaleyi okuyunca hayal kırıklığına uğradım.  

Hewitt’in Rusya’dan neredeyse hiç söz etmemesi garip. Her iki bölgede binlerce askerle konuşlanan, nüfusu Rus vatandaşı olmaya zorlayan, Abhazya’daki en geniş etnik topluluk olan Gürcü nüfusunun 350.000’den fazlasını ve diğer ulusları acımasız bir etnik temizlik kampanyasıyla sistematik olarak dışarı atan ülkedir Rusya…  

Ülkeden atılmamış küçük bir azınlığın görüşlerine kulak vermek etnik temizliği meşrulaştırır mı? Peki yerlerinden edilerek Gürcistan’daki kamplarda mahsur kalan insanların düşüncelerinden ne haber? Bu bana Almanya’nın1930’larda Çekoslavakya’yı ele geçirmesinin ardından Südet bölgesini ilhak edişini hatırlatıyor.  

Çözümün barış içinde bir arada yaşamak olduğunu hepimiz biliyoruz. Mesele bu noktaya nasıl varacağımızda. Sakaşvili Abhazya ve G. Osetya’daki Gürcülerin dostluğunu kazanmakta kararlı olduğu kadar etnik temizlemeye tabi tutulanların evlerine dönmesine izin vermekte de kararlı olmalı.  

Gürcistan zeytin dalını uzatmıştır. Kabul edileceğini umuyorum, ama buna G. Osetya ya da Abhazya’nın karar vereceğine inanmak iyi niyetli bir yaklaşım olacaktır. Bu bölgelerde Kremlin’in sözü geçer ve bunun aksini düşünmek saflık ya da yanılgıdır.  

Hewitt’in Stalin’i Gürcü milliyetçisi olarak tasvir etmesi üzücü ve bunun tarihsel kanıtlarla korkunç ölçüde çeliştiğini düşünüyorum. Son araştırmalar “Yüce Rus” tabanlı şoven politikasının Stalin’i Rusya’nın en popüler liderleri arasına soktuğunu göstermektedir.  

Elbette Hewitt, Abhazya’daki akrabaları için en iyiyi arzulayacaktır. Ancak ne yazık ki Abhazya ve G. Osetya’nın farazi bağımsızlığının coşkusu yüzünden Hewitt; nüfusu azaltılmış bu iki bölgenin yoğun işsizlik, yaygın yolsuzluk ve temel insan hakları eksikliği sorunlarının had safhada olduğu Kuzey Kafkasya’ya (Rusya’nın yasadışı savaş hattı) bağlandığını fark edemiyor.(5.Mart.2010)  

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/mar/05/georgia-russia-south-ossetia-abkhazia  

Çeviri: Serap Canbek   

   

Sayı : 2010 03