Namlunun Gölgesinde Mücadele

0
436

Tehlikeli gidişi durdurmak için ortak akıl oluşturmaya çağıran Berzeg “Soykırımı dünyaya duyurmak için hep birlikte yeni bir örgütlenmeye gitmeliyiz” dedi. Görüşleri nedeniyle saldırıya uğrayan Berzeg, kafasına silah dayanarak tehdit edilmişti.  

Murat Berzeg, merkezi Maykop’ta bulunan sivil toplum kuruluşu Çerkes Kongresi’nin başkanıdır. Kabardey-Balkar Cumhuriyeti ve Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde örgütlü olan Çerkes Kongresi, Adiğey Cumhuriyeti başta olmak üzere Kuzey Kafkasya’da yaşayan Adığelerin kültürel ve etnik haklarını savunuyor. Berzeg, KK’da AC, KBC ve KÇC’deki Adığelerin, RF içinde tek bir çatı altında, Çerkesya’da birleştirilmesini savunurken diasporada yaşayan Çerkeslerle de ortak hareket edilmesini öneriyor.  

Çerkes Kongresi; 1864 ‘Büyük Çerkes Sürgünü’nün Çarlık Rusyası tarafından Çerkes halkına karşı yapılan planlı bir soykırım hareketi sonucu olduğunu savunuyor. Kongre, 2006 yılında, iç hukuk yollarını izleyerek RF Devlet Dumasına soykırımı tanıma çağrısında bulundu. Yasalara göre başvurunun 2 ay içinde yanıtlanması gerekirken süre aşıldı. Uzun süre sessizlik korunduktan sonra “Sovyetler Birliği zamanında baskıya uğrayan halklar arasında Çerkesler yoktur” cevabı verildi. Bunun üzerine Çerkes Kongresi, Çerkes Soykırımı’nın tanınması amacıyla diasporanın yoğun olarak yaşadığı Türkiye, Ürdün, Amerika, İsrail ve AB’den çeşitli Kafkas kuruluşlarıyla birlikte 13 Ekim 2006 ‘da AB Parlamentosu’na Çerkes Soykırımı’nın tanınması konusunda başvuruda bulundu. Bu girişimden sonra Berzeg’in AC’de yaşamı zorlaşmaya başladı. AC’de Berzeg’e kapılar kapanmaya, işine engeller çıkarılmaya, çocukları ve ailesi tacizlere uğramaya başladı. 2007 yılında 22. Kış Olimpiyat Oyunları için Çerkes tarihinde önemli bir yeri olan Soçi şehrinin seçilmesi Berzeg’in muhalefetini arttırdı. Berzeg, Soçi’nin soykırım toprağı olduğunu ve orada olimpiyatların yapılmaması gerektiğini yüksek sesle söylemeye başladı. Bunun üzerine Berzeg ve ailesine yönelik tehdidin boyutu da değişti ve Berzeg evinin hemen dışında kafasına silah dayanarak tehdit edildi. Berzeg yılmadı, mücadelesine devam etti. 2010 yılı başlarında Çerkes ulusal sorununu dillendiren İbragim Yağan, Ruslan Keşev gibi aktivistlere yönelik şiddet olaylarından Murat Berzeg de nasibini aldı ve bir gece evine molotof kokteyli ile saldırı yapıldı. Kendisine ve ailesine yönelik tehditlerin artması üzerine çocukları Ruslan ve Azameti 1.5 sene önce ABD’ye gönderen Berzeg, geçtiğimiz günler eşiyle birlikte Türkiye’ye geldi. Türkiye’den de Amerika’ya geçen Berzeg’in Kafkasya ve Diasporaya ilişkin bakış açısı Kafkasya Forumu ile 22.10.2008 de yaptığı röportajda söylediği gibi “Bir tek bakış açımız var. Bugün Kafkasya’daki Adığeler’in kuvvetli bir cumhuriyet olması, soykırımın tanınması Diasporanın desteği olmadan başarılamaz.”  

Derleyen: Kafkasya Forumu  

   

Sayı : 2010 03