Uluslararası Kent Yoksulları Buluşması

0
413

Herkese parasız konut hakkı

Güney Afrika, Arjantin, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Pakistan, Mısır ve Türkiye’den kent yoksulları ve konut hakkı hareketleri olarak 4 ile 7 Şubat’ta İstanbul’da buluştu. Organizasyon, Konut Hakkı Koordinasyonu’nun ev sahipliğinde, London College Üniversitesi Kalkınma ve Planlama Bölümü (DPU) ile Bina ve Sosyal Konut Vakfı’nın (BSHF) organizatörlüğünde gerçekleşti. Konut Hakkı Forumu’nda pek çok mahalleden yoksul halk yer aldı. 

Forumda, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde 2 gün süren deneyim paylaşımı atölyesi gerçekleşti. Bu atölyede, yasalar ve uygulamalar ülkeden ülkeye değişse de, konut yıkımlarının ve yoksulların konut hakkı talebinin tüm ülkelerde aynı olduğu görüldü. Brezilya Konut İçin Mücadele Ulusal Hareketi (MNLM), konut olarak sosyal işlevini yerine getirmeyen binaların konut sorunu yaşayan yoksullarca işgali ve konuta dönüştürülmesi perspektifini ortaya koydu. Arjantin’in başkenti Buenos Aires’ten Gecekondular ve Yoksul Mahalleler Federasyonu (FEDEVI), yoksul kondu mahallelerinin iç birliğini sağlamak ve bu mahallelerdeki tüm halk örgütlerini birleştirmek için nasıl çalıştıklarını buradan mahallelerdeki halkın taleplerini toplumsal gündeme nasıl taşıdıklarını anlattılar. Mısır’da köylülerin topraklarının gasp edilmesini, Pakistan’da otoyol yapımıyla köyleri yıkılmak istenenler, Güney Afrika’da hala ‘apartheid’ yani ‘ayrılık’ dönemi koşullarında yaşayan yoksul siyah mahallelerinin sorunları dile getirildi. 

Seminer tartışmalarının yanı sıra, yıkım tehdidi altındaki Alibeyköy Karadolap ve Samandıra Akpınar Mahallelerine gidilerek, konut sorunları yerinde incelenerek bir dayanışma ziyareti gerçekleşti. Taksim Meydanı’nda gerçekleşen bir yürüyüşle ‘Herkese parasız konut hakkı’ istendi. İstanbul Buluşması’nda bir araya gelen konut hakkı hareketleri, son olarak şunları dile getirdi: “İstanbul’un gecekondularından, Brezilya’nın favela’larından, Arjantin’in villa’larından, Güney Afrika’nın condolo’larından geliyoruz. Yoksulları kentin dışına sürmeye dönük ‘Kentsel Dönüşüm’ projelerini reddediyoruz. Herkesin, istediği yerde, insanca yaşanacak bir konuta hakkı olduğunu düşünüyoruz. Ve bu hakkımızı eylemimizle koparıp almak için mücadelemizi büyütüyoruz. Adına ne denirse densin, hiçbir kent projesi, içinde oturanların rızasını almadan evlerle ilgili düzenleme yapılmasını meşru kılmaz. Buradan, tüm hükümetleri yoksulların konut hakkına saygılı olmaya çağırıyoruz.” 

 

Sayı : 2010 03