Kabardey-Balkar “Hase” lideri İbrahim Yağanov ikinci kez saldırıya uğradı. Kimliği belirlenemeyen bir şahsın evinin önünde metal boruyla saldırdığı Yağanov, olaydan belinden hafif yaralandı. Saldırganın, Yağanov’un kendini savunması üzerine kaçtığı öğrenildi. Kasım 2009’da “Hase” ofislerine saldırılar düzenlenmiş ve “Çerkes Kongresi” lideri Ruslan Keşev dövülmüştü. Aralık ayında da Yağanov’a saldırılmıştı. “Hase” Başkan yardımcısı Zamir Zukov silahlı, “Çerkes Kongresi”nin Adıgey lideri Murat Berzeg’e bombalı saldırı düzenlenmişti.
Rusya, tepkiye rağmen Soçi’deki olimpiyat inşaatını sürdürürken, tepkiler de artmaya başladı. WWF’nin Rus üyesi, Soçi’deki çalışmaların kontrolden çıktığını ve çevreye büyük zarar verildiğini belirtirken, Greenpeace doğa katliamı üzerine Soçi’deki danışmanlıklarını askıya aldığını duyurdu. Bu gelişmeler üzerine Soçi’de inceleme yapan BM heyeti ise Rusya’ya sert eleştirilerde bulunarak, acilen tedbir alınmasını istedi. BM’nin raporunda, projenin eşsiz doğa üzerinde yaratacağı etkilerin hükümet tarafından dikkate alınmadığının da altı çizildi.
Jıneps, New Jersey Çerkes Kültür Enstitüsü’nün, “2014 Soçi Olimpiyatlarına Hayır” temalı İngilizce gazeteyi Türkiye diasporası ile paylaşmayı istedi. Gazetenin sayfalarında şunlar yer alıyor:
1. sayfada Rus Hükümeti’nin soykırıma katılan askerlere dağıttığı madalyalar resmediliyor. Altına da 2014Soçi Olimpiyatları’na atıfta bulunularak, soykırımın 150. yıldönümünü kutlama madalyaları olarak adlandırılıyorlar. 2. sayfada Jıneps şubat sayısında yer alan Paul Goble makalesi, bugünkü sınırlar ile amaçlanan Bağımsız Çerkesya haritaları var. 3. sayfada 1864 öncesinden günümüze, Çerkes nüfusunun nasıl eridiğini gösteren istatistiki tablo var. Bugün 26 milyonlara varması gereken nüfusun sadece 6 milyonda kalması bir slogana dönüşmüş: “Rusya’nın yüzünden 20 milyon Çerkes eksiktir.” 4. sayfada, geçmişteki Çerkesya haritası ve Soçi protestosuyla ilgili haberler ve fotoğraf, 5. sayfada Çerkes soykırımıyla ilgili generallerin beyanları, makaleler yer alıyor. 6. sayfaya konan resim şu kelimelerle tasvir ediliyor: “Anavatan Çerkesya dedelerimizin cesetlerini ve ulusumuzun umutlarını kucaklıyor, ona saygısızlık etmeyin.” Jıneps Mart sayısında yayınlanan, Soçi Olimpiyatları’na karşı çıkma nedenleri sıralandıktan sonra Çerkeslerin taleplerine yer verilmiş: Adalet, Özgürlük, Umut, Özerklik, Tanınma, Demokrasi, Savunma, Yurttaşlık, Kendi Kaderini Tayin Etme, Yerli Halk Hakları, Uluslar Arası İfade.
Sayı : 2010 05