İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nde gerçekleştirilen fotoğraf sergisi, 21 Mayıs etkinlikleri kapsamında bir hafta süreyle açık kaldı. Açılışı 16 Mayıs pazar günü yapılan sergiye yoğun ilgi gösterilmesinin yanı sıra, ellerinde diaspora yaşamını anlatan eski fotoğraflar bulunduğunu söyleyerek aktiviteye katkı vermek isteyenlerin çokluğu da dikkati çekti.
“Diasporada Çerkes Yaşamı” başlıklı fotoğraf sergisinde; İstanbul, Ankara, Düzce, Samsun, Reyhanlı vb. gibi Çerkes diasporasının bazı yerleşim yerlerinden eski yaşanmışlıklara ait fotoğraflar yer aldı. Özellikle Hatay Cumhuriyeti Reyhanlı Çerkeslerinie ait fotoğraflar oldukça ilgi çekti.
Diğer yandan, belgesel nitelikte, önemli olayları anlatan veya önemli şahsiyetlerin fotoğrafları da sergide yer aldı.
Ertekin İşcan’ın Şamil Vakfı’nda 23 mayısta açtığı sergi de, diaspora tarihini bir başka boyutuyla gözler önüne serdi. İşcan’ın ilk sergisi; Samsun, Alaçam, Karlı köyü sakinlerinin sürgün sonrası ilk ve ikinci kuşağına ait fotoğraflarından oluştu.Bu kuşaklardan bugüne kalan, arşivlerden, sandıklardan, albümlerden toparlanan fotoğraflar, 1885 doğumluları da kapsıyor.
“Dedesinin fotoğrafını tanıyamayanlar vardı” diyen İşcan halasının 1949 yılında fotoğrafçı getirtip çekim yapması ile fotoğrafa ilgi duymaya başlamış. Bu ilginin sonucu binin üzerinde fotoğraf arşivine sahip olan İşcan, adeta geçmişe tanıklık yapıyor. İstanbul Kafkas Kültür Derneği’ndeki sergiye de 25 civarında örnek vermiş.
Ertekin İşcan’ın yeni hedefi ise; Abhazya’da doğan şimdi Kayalar’da (Adapazarı) oturan Aciyba Hakkı’yı fotoğraflarla anlatmak. Acıyba Hakkı, babasının Enver Paşa ile Kafkasya harekatına katılması ve orada evlenerek kalması nedeniyle Abhazya’da doğmuş. Şimdi, vaktini ona ait fotoğrafları toplamakla geçiren İşcan, Ömer Beygua gibi başta portrelerle ilgili de sergi planları yapıyor..
Sayı : 2010 06