Yaz ayları, bir bakıma festival mevsimidir. Tatil rehaveti müziğin, dansın coşkusuyla hareketlenirken, kültürleri de yeniden canlandırır, hatırlatır.
Kimi zaman ortak kültürün etrafında, bin yıllık tanışmış gibi kolkola şarkı söyler, kimi zaman farklı bir kültürü keşfetmenin keyfiyle yeni dostluklara adım atarız. Bu yıl da, Ege, Akdeniz ve Karadeniz kıyıları festivalleri ağırladı. İzmir’de I. Uluslarası Kafkas Festivali, Kahramanmaraş’ta 4.
Doğu Akdeniz Kafkas Kültür Festivali, Rize, Artvin’de 5. Yeşil Yayla Festivali, hem eğlendirdi hem eğitti.
Festivaller şehri olan İzmir’ime yeni bir festivalin hem de Kafkas festivalinin kazandırılmış olduğunu duyunca uçarcasına gittim.
2 temmuzda başlayan I. Uluslarası Kafkas Festivali’nin, Ege’nin tamamı olmasa da önemli yerleşim yerlerinde Çerkes varlığını sergilemiş olması büyük kazanım ve heyecan nedeni oldu. Festival, Ege’deki birçok Kafkas derneğinin katılımıyla ortaklaşa hazırlanmıştı.
Anavatan’dan, İnguşetya ve Çeçenya’dan gelen minik ekip danslarıyla geceye renk kattı. Hemen ardından Osetya’dan gelen bir başka ekip Simd dansı ile tam bir zerafet sergiledi. Fuar ve Açık Hava Tiyatrosu Çerkes müziği ile çınlarken, herkes büyülenmişti. Hemşerilerimize büyük heyecan duydukları bu festivalde tam bir ziyafet sunan tüm Ege Kafkas derneklerine teşekkür eder, bu festivali geleceğe taşımalarını temenni ederim.
Bu festival ‘Taş’ gibiydi
Doğu Karadeniz’de gerçekleşen gezici Yeşil Yayla Festivali beşinci yılında Rize ve Artvin’i gezdi. 30 – 31 Temmuz, 1 Ağustos 2010 tarihlerinde Rize’in Fındıklı ilçesine bağlı Çağlayan (Abu) köyü ile Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Arılı (Papilat) ve Yolgeçen (Lome) köylerinde gerçekleşen festivalin bu yıl ki konusu ‘Taş’tı. Farklı atölye çalışmalarıyla gerçekleşen etkinliklerde “TAŞ”lara resimler çizildi, “TAŞ”larla ritim tutuldu, “TAŞ”ların yaşamdaki yeri konuşuldu, taşlarda yemekler pişirildi. Festival etkinlikleri arasında yer alan “Karadeniz Kadın Sahnesi”, bu sene ilk defa uluslararası sanatçıları ağırladı. Yıllar önce yaptığı “Tirabizon” albümüyle Türkiye’de çok ilgi gören dünyaca ünlü caz sanatçısı Senem Diyici, ona gitarıyla eşlik eden Fransız müzisyen Alain Blesing ve bölgenin önemli sanatçılarından Birol Topaloğlu’nun birlikte gerçekleştirdiği ortak performans herkesi büyüledi.
Çevre iller festivale aktı
Emrullah Canbolat
Kahramanmaraş’a bağlı Göksun’un Yantepe Köyü’nde gerçekleştirilen 4’üncü Doğu Akdeniz Kafkas Kültür Festivali’ne vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
Göksun Kafkas Kültür Derneği Başkanı Bedri Tokuç, Çerkeslerin yaşadıkları tüm ülkelerde, yaklaşık 1,5 asırlık zaman dilimde o ülkenin otoktan halkları ile barış ve kardeşlik içerisinde yaşadıklarının altının çizdi.
Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Gaziantep, İskenderun, Reyhanlı ve Afşin Kafkas Kültür Derneklerinin desteği ile 18 temmuzda yapılan festivalde, Ankara Kafkas Kültür Derneği Halk Dansları Topluluğu Ekibi Elbruz da vardı. Elbruz’un birbirinden güzel oyunlar sergilediği festivalde, ses sanatçısı Müntaha Gülsü da şarkıları ile katılımcılardan büyük alkış aldı.
Sayı : 2010 07