Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Sakaşvili Neden Willi Brandt’ı Örnek Almıyor?

Liz Fuller*

Gürcistan’ın G. Osetya konusunda RF ile çatışmasının nedeni sadece Rus neo-emperyalizmi ya da Abazaların ve Osetyalıların kendi kaderlerini tayin hakları ile Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün kutsallığı konularında fikir ayrılığına düşülmesi değildir.
Son yedi yıl içinde gerçekleşen olaylar silsilesinin altında birbirine bağlı dört neden yatmaktadır.
Birincisi, Sakaşvili’nin “özerklik” kavramından G. Osetyalıların ve Abazaların nefret ettiklerini anlama konusundaki yetersizliği ya da anlamayı reddediyor olmasıdır. Çünkü Sovyetler Birliği döneminde bu iki bölgenin deneyimlendiği özerklik gerçek özerklik değildi ve Gürcistan Komünist Partisi liderlerinin insafına bırakılmışlardı. 1978 Nisan’ında bu sahte özerkliği protesto etmek için binlerce Abaza Lıhnı’da toplanmıştı.
İkincisi, kendi kaderini tayin hakkı ve toprak bütünlüğü konularında uzlaşma için yeni yaklaşımlar düzenlenmesi hususunda uluslararası topluluğun beceri ve yaratıcılıktan yoksun olmasıdır.
Üçüncüsü, Gürcistan’ın barış planı taslağından hem 2008 öncesinde hem sonrasında ardı ardına güç kullanımıyla ilgili maddeyi iptal etmiş olmasıdır. Abhazya’yı yeniden fethetmek için Gürcistan’ın Mayıs 1998’te, Eylül-Ekim 2001’de ve 2004 yazında G. Osetya’da güç kullandığını uluslararası topluluk unutmuş ya da gözden kaçırmış olabilir. Ama Abazalar ve G. Osetyalılar unutmadılar.
Dördüncüsü, Gürcistan’ın mutlakiyetçi ahlaka eğilimli olmasıdır. Gürcistan 1992-93 savaşını ve sonrasını değerlendirirken Gürcistan’la Abhazya’da yaşayan Gürcüleri eylemlerinde haklı savaş kurbanları, Abazaları ve onların sözde kuklacısı Moskova’yı kötü olarak tanımlamakta ısrarlı davranmaktadır.
Büyük devlet adamı olmanın gereklerinden biri tevazu gösterme kapasitesine sahip olmaktır, ülkesinin ahlaki hatalar yaptığını itiraf ederek bağışlanmalarını rica etmektir. Batı Almanya Şansölyesi Willi Brandt’ı Aralık.1970’te Varşova gettosunun önünde diz çökmeye iten işte bu kapasiteydi.
*Temmuz.1980’de Radio Liberty’ye Kafkasya analisti olarak katılan İngiliz biliminsanı. Yorumları kendi görüşlerini yansıtmaktadır, RFE/RL ve ABD hükümetini bağlamaz.
(www.abkhazworld.com)
Özet Çeviri: Serap Canbek
RF: Rusya Federasyonu
G. Osetya: Güney Osetya

Sayı : 2010 08

Yayınlanma Tarihi: 2010-08-01 00:00:00

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img