Kör Yolculuklar

0
547

Janset Berkok Shami
Varlık Yayınları
Hanuko Nefin
“Kör Yolculuklar”, on üç adet kısa öyküden oluşuyor.
Yazarın, "Anahtarsız Kafesler" adlı romanından sonra Türkiye’de yayınlanan ikinci kitabı.
Janset Berkok’un kısa öykülerden oluşan bu kitabı sizleri İstanbul’dan Ürdün’e, oradan Filistin’e ve daha bilmediğiniz birçok yere götürecek. Canlı ayrıntılarıyla bir tablo gibi işlediği etkileyici olayları yalın bir anlatım ve ustalıkla dile getiriyor. Bazı hikayelerinde Kafkasya’dan esintiler hissederken bazılarında gülümseyecek bazılarında ise hüzünleneceksiniz.
Orijinalleri İngilizce olan hikayelerin tercümeleri yine yazarın kendisi tarafından yapılmıştır.
Türkiye’de yayınlanan ilk kitabı “Anahtarsız Kafesler”de, Türkiye’nin bir dönemine ilginç bir yaşam öyküsünün ışığında tanık oluyorsunuz. Yönetmen Halit Refik’in de ilgisini çeken bu roman filme de alınmak istenmişti. Çevirisi yazar tarafından pek beğenilmemiş olan romanın orijinal adı “Cages on Opposite Shores” dur.
***
Janset Berkok Shami
Janset Berkok Shami, Merhum Kayseri Milletvekili General İsmail Berkok ve Zekiye Berkok’un kızları olarak İstanbul’da doğdu. Ankara Dil ve Tarih Fakültesi’nin İngiliz Edebiyatı bölümünü bitirdi. Londra Üniversitesi’nin Queen Mary College’inde MA’sını tamamladı. Yine Londra’daki City Literary Institute’ta kısa öykü üzerine çalışmalar yaptı. BBC’nin Türkçe yayınları bölümüne haftalık programlar hazırladı. Ankara Radyosu’nda piyesleri temsil edildi.
Daha sonra Dr. Halit Shami ile evlenip Amman’a gitti. Londra, Beyrut ve Bağdat’ta yaşadı. Yurdundan ve Türk edebiyatından uzak kaldığı için yazılarına İngilizce olarak devam etti. İlk öyküleri “Tarih Yetimi” (An Orphan History), “Büyüyüş Çığlığı” (A Scream Of Growing Up) ve “Nereden Biliyorsun?”(How Do You Know?) Fleet Street’te John Murray Yayınevi’nin çıkardığı The Cornhill dergisinde yayımlandı. Sonraki öyküleri Amerika ve Kanada’daki edebiyat dergilerinde yer aldı.
Janset Berkok Shami, 1990’da vefat eden Prenses Fahrelnisa Zeyd’in öğrencisi olarak resim üzerine çalıştı, yağlı boya tabloları Amman, Londra, Beyrut ve Bağdat’ta sergilendi. Bunların birçoğu yerli ve yabancı koleksiyonlarda yer alıyor. Kendi yaptığı kuklalarıyla Washington Smithsonian Institute tiyatrosunda, Londra’da, Beyrut’ta ve Yeni Delhi’de temsiller verdi.
Diğer uğraşları bırakıp kendisini tamamen yazıya adadı, 1995’de Iowa Üniversitesi’ne bağlı “International Writers”da Ürdün’ü temsil etti. 2006’da Al-Jazeera Televizyonu’nun hazırladığı “Ürdün’deki beş başarılı kadın” projesi kapsamında kendisiyle yarım saat süren bir röportaj yapıldı ve yazıları takdim edildi.

Sayı : 2010 10

Yayınlanma Tarihi: 2010-10-01 00:00:00