Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

21 Şubat Dünya Anadil Günü Etkinliği

Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü 21 Şubat Dünya Anadil günü kapsamında Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde bir etkinlik düzenliyor.

KAFFED’in katkılarıyla düzenlenen etkinlik 21 Şubat Pazartesi günü saat 17.00 de başlayacak olup herkese açıktır
Demokratik Çerkes Platformunun Anadil temalı Afiş tasarım yarışmasında(1) ve UNESCO’nun “Dil Önemlidir” temalı Afiş tasarım yarışmasında ödül alan afişlerin de sergileneceği 18-25 Şubat etkinlik programında farklı dilleri temsilen konuşacak katılımcıların ardından sanatçı Gülcan Altan farklı dillerde şarkılardan oluşan bir konser verecek.
Moderatör: Prof.Dr. Ayhan Kaya – İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü Direktörü

Konuşmacılar:
Ladino: Karen Gerson Sarhon – Otoman – Turkish Sephardic Culture Research Center ve Şalom Gazetesi.
Ermenice: Pakrat Estukyan – Gazeteci Yazar, AGOS Gazetesi Ermenice Editörü
Süryanice: Yakup Atuğ
Abazaca: Sezai Babakuş – Abhazya’nın Dostları Sivil Toplum Örgütü Sözcüsü – İstanbul Kafkas Kültür Derneği Üyesi
Adigece: Kuşha Doğan Özden – Dünya Çerkes Birliği Delegesi, İstanbul Kafkas Kültür Derneği Üyesi, Sanatçı
Lazca: Mehmedali Barış Beşli – Laz Kültür Derneği Başkanı
Kürtçe: Muhsin Kızılkaya, Edebiyatçı
Gürcüce: Fahrettin Çiloğlu, Yazar
(1) Avrupa Birliği’ne aday üyelik ile birlikte 2000 yılında Türkiye’deki demokratikleşme sürecine daha çok katkı verme, toplum adına inisiyatif kullanma ve bu sürecin getireceği demokratik haklardan Çerkesler adına daha çok yararlanma hedefiyle bir grup Çerkes aydını tarafından kurulan Demokratik Çerkes Platformu 2004 yılında Anadil’in önemine dikkat çekmek amacıyla bir Afiş Yarışması düzenledi.
Jüri; Ressam Faruk Cimok, Sanatçı ve Yazar Çetin Öner, Ressam Cemil Ergun, Grafik Tasarımcı Ercan Parlak ve Gazeteci – DÇP sözcüsü Sezai Babakuş’tan oluştu.
Genel katılıma açık olarak gerçekleştirilen yarışmada 14 sanatçının toplam 31 eseri yarışmaya katılmaya layık bulundu. 6 Ekim 2004 yılında İstanbul’da yapılan eleme sonrası Burak Erhan Tarlakazan’ın eseri 1., Baran Gündüzalp’in eseri 2., Seyit Mehmet Buçukoğlu’nun eseri 3. olarak ödül almaya layık bulundu. İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nde eserlerin sergilendiği bir gece düzenlendi ve gecenin sonunda sanatçılara ödülleri takdim edildi. İlk 3 dereceye giren eserler ile dereceye giremeyen bir eser KAFFED yayın organı NART dergisinde kapak olarak kullanıldı. Yapılan afişler halen birçok Kafkas Kültür Derneğinin duvarlarını süslemekte.

 

Sayı : 2011 01

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img